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2 FPPC OPINIONS 38 I 

BZFORE THE FAIR POLITICAL PXACTICES CC>IVISSION 

In the Hatter of: 

Opinion requested by: 
Kenneth Cory 
State Controller 

NO . 75-c4:-4 
Apr11 22, 1975 

BY THE: COi4>lISSIO?: t-12 have been asked the follo,ing 
quastlon by Kenneth Cory, Controller of the State of Callfsrnla: 

What restrictions and reporting requIreTents 
apply to gifts recelvcd by my wife . . . and 
to gifts received by my children? 

Specifically, Controller Cory has asked w'lether an 
elected state offlcec has received a renortnolc benefit when his 
children eat meals at their friends' houses or go on trip5 .i:h 
their friends' famllles, and whether It makes any diffe:ence 1: 
the children's friends are the children of another elected state 
officer. 

Gifts received by the spouse of an elected state 
officer are the separate property of the spouse and do not have 
to be disclosed under Chapter 7. Sections 87100, et sea. 
Similarly, gifts to the children are not lncozo to the state 
officer and do not have to be reported. Hodever, a gift 
ostensibly made to the spouse or dependent child oE an elected 
state officer will be consLd=red a gift to the offlclal if: 

1. The nature of the gift is such that the offlclal 
is likely to en]oy direct benefit or use of the 
gift to at 1cJst the same cytent as the 
ostensible donee; and 

. 
2. Tne official in fact enjoys such direct benefit 

or use; and - 
, 

3. There are no add-tronsl clccu%stances negating an 
intent to make an irdlrect gift to the official. 

Pursuant to this standard, the meals ?nd trips ace bona fide 
gifts to Contro‘ller rory's children and, therefore, neither 
reportable nor, rf provided by a lJbbyLst, prohibited. 
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AN::LYSI' t. 

Ccntroller COL;'s opl;irc.; request ~nvol/ss consid- 
er~tlon of ~I:cI, if ever, a nlft rrcel.~eZ uy the s:-jou:.z or dz- 
pendenL c;l116 of an clect~d it?:> of:iccr s:l.>uld b? t:e>tzd r?s 2 
gift to tne offlc1z1 uncii.:r :ilp Pol~~lcol F:Turl r‘:ct. Govern-r ‘!. 
Code Szctlons 61000, et rCil.- -._._- Tr,c ques:1or r,ay aclsr tn s2veral 
contt..ts. If tl;< gift ‘<:i) decqed mrlje to 1’13 otflclsl a1-13 lf 
it rreie made by 2 lobbylst and c\c>edcd $13 ln value in a calzn?i: 
Iron th , the maklxg and :Ic receipt of the qlft voulti co?st:tut> 
vlolntrons OK the Act.- / Sect10r:s 862!l3, a:;.?o:. EL-t? If not 
rece:ved from a lobbyls:, if t!:c vci?oe of the gift cyualed oc 
exceeded $25, the girt \~ulJ j3.1: reportable by the of:~c~sl. 
Sectlon 87207(a)(l). 

For the redso' bk~t-36 in tne f~rct pact 0: this 
opinion, WC cor.cludc tll-t a i;ifi r,zd? :o ct,- s’~“l!se CL dc.?en- 
dent child of an clcctcd 5taLe orflcec 1s :xlther p:o5l~blt*d 
by Sections Ei:1,03 an:1 3675: POT ~s.~:,rC::ilo u,lTier Sz:tlon Gi207. 
ilowe \.er , the purposes of :QG Act ley not k-3: c;aded b, ch~‘~qel- 
1ng gifts to the s"ousc DC depenii+,>t ci;lld ii: ~ch oth-r:,lse 
would be made LO th: oK’kc~?l. I:- the 5::onj Fltt of C’lls 
opinion, we concrder th2 f ctuzl consrderatlons whlcil dcter- 
mine when a gift osLen5lbl: mzdc to the spouse or ehlld 1s 
deemed to have been made to t‘;e offlcrsl. Finally, WE cop.- 
cludc that under the sLa~i.~?rd; zct forth, the meals and trips 
referred to in th- opinion r’~quest are bolls tide glfLs to 
Controller Cory’s children and, thtzreiore, nclthcr rc?ortable 
nor, If they arc given by a lobbyist, prohibited. 

I. : 

A. Gifts ftcclvcd hy the spouse. 

Controller Cory is reoul:Ed to dlszlose his co~~~u?lty 
property lnceresc 11, the llkco,-r-c: h!s wife. Section 82fl3r;(a). 
However, glits rcccrczd bi Coiltrol:sr Cory'r. \,lTe arc ner 

1/ All statutorj re1erenccs JLC Lo the.Covernmert 
Code unless otherwlse noted. 

21 Controll-r Gory’s opinion request did not 
X~eCIEICallir concccn stated gifts from 1obb:irsts and he has 
sLateA that his famll; dozs not intzn:! t3 accept gifts from 
lobbyist:. Letter from i;e'Ineth Coty to Tour Polltlcal Prac- 
t1cer. Conmiss:on, rsl?r ~1 5, 137G. Ceverth<lcz,s, this cplnlon 
\,ould not re:;ndnd f;,l L,r tc 111z ~!llc~>Llon without a d1scuss10n 
of gifts :ron lobby:sts, and sl>ch a dlscusslon 15, therefore, 
included hercln. 
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separate property because gifts received by a spouse during 
mat‘riage are the separate property of that spouse. Cal. Coilst. 
Art. I, Sec. 21; Clvrl Code Section 5107. Consequently, the 
Controller has no community property interest in a gift re- 
ceived by his wife and is not required to report its receipt 
under Section 87207. 

Lobbyists arc prohibited from making gifts aggregating 
more than $10 in a calendar month to state candidates, elected 
state officers, legislative officials or agency 0fflc:als. 
Sections EG201, S6203. Ho!Iever, the statutory prohibition 
does not include gifts to spouses of the cnuzccated officrals.z' 
Consequently, the spouse of an elected officer is not p:ohibited 
from recei:'ing gifts from lobbyists. 

R. Gifts received bv deocndent children. 

Gifts received by the drpendant children of Controller 
Cory are not reportable as income under Chapter 7 because the 
Political Refoc,o Act does not require public officials to 
report gifts received by their dependent children. Tills csn- 
cluoion is consistent with the established law of this state, 
which pr -9 vides that the income of a child is not income to the 
parent.- Thus, Revenue and Taxation Code Section 17123(a) 
states: 

Amounts ceceivcd with respect to the ser- 
vices of a child shall be included in the 
gross incoma of the child and not in the 
gross income of the parent, . . . . 

21 It is true that Section 86201 includes gifts 
made "directly or lndlc~ctly” to an elect& state ofticial. 
We do not believe a gift to the spouse of an official is 
necessarily an indirect giEt to thz official. In Part II of 
this opinion iii set forth stardard:. tor d-term,ning I:hen a 
gift ostensibly made to the spouse or dependent child of an 
official may be doemod a gift to tllc official. 

c/ The general prohibitions of Sections 87100, 
et seq., apply to certain investments and interests o:!ned by 
the coouse and dependent children of a public. official, but 

, the p;ohrbitions do not include income received by the de- 
pendent children. Section 87103 provides, in relevant part, II . . . indirect lnvcstrr.ent or lntere- at means any investment or 
interest owned by the spouse or dependent child of a public 
official, . . . A business entity is c$ntrollcd by a public 
official if the'publlc official, his . . . spouse and dependent 
children hold more than fifty pcrccnt of the ownership interest 
in the entity. A putllic official leas a substantial interest 
in a trust when the offrcral, his spouse and dependent children 
have a prcnent or tuture Interest worth more than one thousand 
dollar-. ($l,OUU)." 
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Accord lngly , a staterrznt of econoxlc lntcrests dlscloslng 
incone of tr.e parent 1s not required to disclose the Income of 
the dhlld. 

GlfLs by lobb:l?ts to dc>cndent chlldL?n of ?n elcc’ed 
state officer arc not prG!llbitCG occat’se, as I,ds tbn case wltll 
gifts to the spouse, gliLr. t3 dcp?nicnt chlleren are pot ln- 
eluded In the deflnrtlon of “gift” in Section 56201. 

II. 

Part I of th:s o,>l?lon r;1::es lt clear that gifts to 
the sp~cse and d=pendz?t ch~ldrer of an c?ected stat,? offlzer 
are not sub]ect to the reporting Fro\Tlslonz or t!~e ?~3;>151::3-s 
of the Poll’,lcal Reform ;>ct. i;z do not bcllsvc, ho,/evec, c’l2t 
the nlzre fact thIt a gift 1s deslt;nated as a 71Et to th? s;“us:! 
oc dC>zndent child is conclusl~~c- fcr the ourposes of the Poll~lcal 
R-form Act. Such an rritcL-pretatlon rr,lr;ht- tc “2: dtino:s to c:r’cu-,- 
vent the disclosure provisions ;nd lobby:st restrictlD?s by 
naLl?y gifts to public officers bJV chanrcllng the? throo?h t?e 
spouse or depcnJ,ent ch~liren 0: the o:flclal. In ordec to 
prevent such abuse me b~lrevc th- t a gift mad? ostznslbly to 
the spouse or dependent child of en clectl:d o:t1cer cs~~s~Ltu:e, 
a gift to the 0fElcral r:ltl>in tne sesnlng of the Political 
Reform Act, If: 

1. The nature oi the gift 1s such that tl:e official 
is likely to enjoy direct beni-rlt or “:e of the 
gift Co at least that same extent as the osten- 
sible donee; 

2. T’ne offlclnl In fact en-Joys such direct bcneflt 
or use; and 

I 
3. There are no additional circumstances negating 

the donor’s intent to make a gltt to the offlclsl. 

If these crinecls are aet, \re be11.2”c that the do-cc 
has made a gift to tha of:lc?al wl:;-ln the meznlng of th* i.ct, 
regardless of k;h~ her 

52. 
the gift 1s ad~r~ssad or delivered to tre - 

spouse Or. child.- 

s/ If a gift 1s received by both the hu:bend and 
WlfC, the gift 1s resortable only i/hen the e/tent of the 
flier’s interest equals or e>.ceeds $25, that ls, when the 
total veluc of the grft equals tir eh.ceeds $50. See Oplnlon 
requested by Asqcmbl;zan ?,rt Torres, 2 FPPC Oplnlons 31 (::o. 
75-163, February 4, 1976). / 
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The first criterion is met if the official is likely 
to en3oy direct benefit from or use of the gift to the same 
extent as his or her spocsc or dep+ndant children. For euanplc, 
a work of art, a television set or pit kagd foods and beverages 
are, by their nature, li’.cly to bo sh?red and thus the official 
is likely to enjoy direct n;_nefit or uae of these oifts. On 
the other hand, an articlba of clothirg, a wcist wa;ch or a free 
hang gliding lesson given to the spouse or dependent child of 
an official would not directly benerit the official, and it 
cannot be anticroated that the officral would use the gifts. 
Accordingly, SUCS grf:s ~,2’ld not, 

b?’ absent unusual clrcumstznces, 
be gifts to thz official.- 

Even if the first criterion is met, the gift is pot 
received by the official unless he or she in fact uses or bene- 
fits from the gift. For example, if an official’s spouse receive3 
a painting which is hung in his or hi-r office, the work of art 
1s not a gift to the official. Although a work of art is likel: 
to be shared by both spouc,es, in this hypoLhetica1 situation, 
the official has not benefited from the gift, and thus the 
painting is not a gift Lo tn* official. This second criterio,l 
enables an official to “save” a lobbyist from cormitting a 
violation of the prohihitotl zgalnst gifts, Section 862n3, by 
refraining from using or directly benefiting fro12 the gifts. 
This is no anomaly, howover, for even gifts made directly to an 
official may be refused. S22 Section 82030(b) (4). 

Even where it is apparent from the nature of the 
gift that the oEflcra1 will benefit from the gift and the 
official, in fact, has used the gift, we believe that addr- 
tional facts may negate the donor’s intent to make a gift to 
the officrnl. In particular, the existence of’a working or 
social relatronshlp between the donor and the spouse or 
child will rebut any inference that the donor intended to 
make a gift to the official. Such a relationship i:ould 
exist if, for example, t\lc spouse of an official received a 
retirement gift from his or her employer or from a personal 
friend who is unacgdointod or only rasuall: acquainted \/it!1 
the official. Such a relationship zould indicate that the 
donor did not intend to ma:.e a gift to the official. In 
these situations, the oEficia1 has not recervod a gift even - -- 
if the natuce of the gift is such that the official ,is likely 
to cn3oy direct benefit of the gift and in fact he or she 
did enjoy such benefit. 

a/ G!e also should observe that in the situation 
in which from the nature of the gift It would not be expected 
that the official would rnjoy equ,nl benefit or use, wo do 
not be1 icvc a gift ha? hrcn msdc to or rccnivcd by thr official 
even if i-or some reason he OL SIIC does USC or directly bcnef it 
from the gift. This assumes, 0E course, no ‘prcarrangcnent 
to make a grft indirectly to the official. 
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III. 

, The "bemELt-use" standard set forth In Part II 
mahes It easy to answer CGnt:ollcr Gory's s~:clfic qc+stlons. 
The meals and trips :>coJ~c~-,: to Conkroller Cor;'s children 
do not directly Lzr.,zflt th:‘ tuntlo!i?r. The gltts a;~ .:lven 
by the chlldren'i frlc,lds, a:d :-h- FazLs provld2-d dc nit 
suggest on attenyt to circuinvent thz Act 0" tc n3ke a g:ft 
to Controller Cory. AccorG:ngly, k2 conclude that, under 
the standards SC!. forth, tk2 nezls and 1‘rl~s AT'? neitt>-r 
reportable par, lf they arp glvep by lobzl*lsts, ~ro~~rblt&. 
Our conclualon 1s not affected iE the donor 1s an elected 
stat.2 officer. 

Appro-ed by the Cc;ialzslon on A?~11 ?Z, 1976. 
Concurring: Rcosn3hzn, Carpcncer and t,os,eilst>in. Co-Y;salsnc;s 
LaTan and @uinn abst,3~.ncd. 

Lo>.onsLcln 
Chairsan 

. 


