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Fair Political Practices CommissioIl. 
P.o. BOX 807 • SACRAMENTO, 95804 ••• 1100 K STREET BUILDING, SACRAMENTO, 95814 

(916) 322·5662 

Administration 

322·5660 

t.villiam A. 0' Malley, :ssq. 
District Attorney 
Contra Costa County 
Post Office Box 670 
Martinez, CA 94553 

Dear Mr. O'Malley: 

Executive/I._gal 

322·5901 

Enforcement 

322·6441 

Se9tember 10, 1981 

Statements of Economic I nteresf 

322-6444 

This letter is sent in response to your r~quest for 
advice regarding the reporting of gifts under the Political 
Reform Act. The following advice ~s provided pursuant to 
Government Code Section 83114(b).!1 My understanding of the 
facts is as follows. 

You are the District Attorney of Contra Costa County. 
You file an annual Statement of Economic Interests pursuant 
to Section 87200, et sea. disclosing investments, interests 
in real property and rncome, which includes all gifts of 
$25.00 or more in value. You recently attended a trade 
show at the MGM Grand Hotel in Reno, Nevada, s90nsored by 
Foremost-Mc~esson-Robbins, a drug company, at the invitation 
of your sister and brother-in-law. Your brother-in-law is 
a sales executive in Chicago for Foremost-McKesson-Robbins. 
During the weekend, Foremost-McKesson-Robbins 9aid for dinner 
and show tickets for you and your wife one evening, and the 
president of a firm that does business with your brother-in­
law 9aid for dinner for you and your wife the following 
evening. In addition, your hotel bill for the weekend was 
paid by a travel agent in New York ivho had made the travel 
arrangements for the trade show. You requested advice 
as to whether these items were reportable as gifts on your 
Statement of Economic Interests. Gifts are defined as all 
payments to the extent that consideration of equal or greater 
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value is not received. Section 82028. A gift from a 
family member is re90rtable if the family member is acting 
as the agent or intermediary for a person who is not a 
family member. Section 82028(b) (3). Accordingly, each of 
the above discussed items is reportable as a gift on your 
annual Statement if its value was $25.00 or more from the 
individuals or firms who made the payments; this is true 
even though your brother-in-law arranged some or all of the 
payments. In valuing these items for reporting pur90ses, 
be advised that only the amount attributable to you need 
be reported; the corresponding gift to your spouse is 
not reportable. See Opinion requested by Kenneth Cory, 
2 FPPC Opinions 48 (No. 75-094-A A9ril 22, 1976) (copy 
enclosed) . 

If I can be of further assistance, please jeel free 
to contact me at (916) 322-5901. 
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Enclosure 

Very truly yours, 
- ,/'"'. /""'. 

/.1 .... LVi ~ 
~u..w-'.A...-f ,~{/\.--- __ 'J { ...L. :~, 

Diane Maur~ Fishburn 
Counsel 
Legal Division 

!/ All statutory references made are to the Government 
Code unless otherwise stated. 
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August 24, 1981 

Fair Political Practices Commission 
P. O. Box 807 
Sacramento, California 95804 

Attention: Robert D. Blasier 
Enforcement Division 

Dear Bob: 

.. 
'" r 

William A. O'Malley 
District Attorney 

My brother-in-law is a sales executive in Chicago for 
Foremost-McKesson-Robbins, the wholesale drug firm. McKesson 
recently held a trade show at the MGM Grand Hotel in Reno, 
Nevada. 

Thousands of independent drug store owners from around 
the United States attended the trade show. My brother-in-law 
and my sister attended also. My wife and I spent the weekend 
in Reno with them at their invitation. 

Are the following items reportable: 

1. McKesson provided dinner and tickets to the show 
to all of the druggists attending. My brother-in-law obtained 
free tickets for my wife and me. Total value approximately $50. 

2. The next evening, the president of a firm that does 
business with my brother-in-law paid the dinner check at the end 
of the evening. Total cost approximately $50. 

3. My brother-in-law arranged for payment of my hotel bill 
by the travel agent from New York who made the travel arrange­
ments for the trade show. Total value was $116. 

While we were guests of my brother-in-law and sister, the 
above items were not paid by him, but by the firms with which he 
does business. I had never met these people before this weekend. 

Thank you for your assistance. 

WAO:cas 

Very truly yours, 

W. (] .(0 
WILLIAM A. O'MALLEY 
District Attorney 


