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Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-84-01S 

Dear Judg~ Rubin: 

This letter is sent in response to your request for advice 
dated January 29, 1984, concerning your disclosure obligations 
under the Political Reform Act. You stated that you are 
frequently invited to attend charitable and political 
fundraising dinners and other events. The tickets for these 
events vary in price from $100 to $250. Often your wife is 
invited to attend also. You asked whether your receipt of free 
admission to these events is reportable on your Statement of 
Economic Interests. 

As you know, you are required to report, among other things, 
all gifts valued at $50 or more received during the year (in 
this case, 1983). Government Code Section 87207. 1/ Gifts 
include free tickets or any other form of free admission to 
dinners, entertainment and the like with two exceptions. 
Section 82028. Tickets to political fundraisers are not 
reportable as gifts or any other type of income. See Opinion 
requested by Kenneth Corv, 1 FPPC Opinions 137 (No. 75-094-C, 
October 1, 1975, copy enclosed). Tickets to charitable 
fundraising events which are provided to the official by the 
sponsor of the event are also not reportable gifts. Staff 
Advice Letter No. A-76-227. However, tickets to charitable 
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fundraisers purchased by someone other than the sponsor and then 
given to the official may be reportable as gifts by the 
official. The reportable value of such tickets is only the 
value of the event itself (the meal, entertainment, etc.)1 the 
portion of the ticket price that represents a charitable) 
contribution is not included in calculating the value of the 
gift. Thus, if the value of the event is $50 or more, the 
ticket to the official should be reported. However, tickets 
which are provided to the spouse of the official are not gifts 
to the official himself in any event and therefore are not 
reportable. 

I trust that this letter answers all of your concerns. If I 
can be of further assistance, please feel free to contact me at 
(916) 322-6444. 

DMF:plh 
Enclosure 

Sincerely, 

Diane Maura Fishburn 
Staff Counsel 
Legal Division • 
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Fair Political Practices Commission 
P.O. Box 807 

~ ... 
~ 

Sacramento, California 95804 

Attention: Technical Assistance Section 

Gentlepersons: 

As an elected local official, I am frequently invited as a 
guest to attend charitable and political fundraising dinners. 
The tickets for these events vary in price from $100. to $250. 
per person. Often, my wife is also invited. 

My research has shown that I do not have to report these dinners 
on any income, gi or contribution reports under the Political 

~-\.. II" 

Reform Act or any other law. Therefore, I do not intend to t 
such items. 

Out of an abundence of caution, I would appreciate your informing 
me by return mail if my understanding of the law applicable to 
this matter is correct, i.e. that I do not have to report such 
items. 

Thank you for your anticipated assistance in this matter. If 
you have any questions, please contact me at the letterhead 
address. 

Char G. Rubin 
Presiding Judge 
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Dear Judge Rubin: 

February 3, 1984 

Re: A-84-015 

Your letter requesting advice under the Political 
Reform Act has been referred to Diane Maura Fishburn, an 
attorney in the Legal Division of the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact this attorney directly at 
(916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptlY' 
Therefore, unless your request poses particularly complex 
legal questions, or unless more information is needed to 
answer your request, you should expect a response within 21 
wor king days. 

BAM:plh 

Very truly yours, 

i:lLtl4Lt/L/ti. LI}ul)~ 
Is~'rbar a A. Milman 

General Counsel 

• 

P.O. BOX 807 • SACRAMENTO. 95804 ••• 1100 K STREET BUilDING, SACRAMENTO, 95814 

Adminiltratiol"l fll:ecufive/Legol 

32~,.5901 

Enforcemen' Statemenh of Economic Intereu 

322-64~ (916) 322 . .5662 

Honorable Charles S. Rubin 
Pr~si-ding Judge 
Municipal Court 
9355 Burton Way 
,B~e~ly Hi'lls, CA 90210 

• f1' . . 
Dear Judge Rubin: 

322-6~1 

February 3, 1984 

Re: A-84-015 

Your letter requesting advice under the Political 
Reform Act has been referred to Diane Maura Fishburn, an 
attorney in the Legal Division of the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact this attorney directly at 
(916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptlY' 
Therefore, unless your request poses particularly complex 
legal questions, or unless more information is needed to 
answer your request, you should expect a response within 21 
wor king days. 

BAM:plh 

Very truly yours, 
. 

~!LtI'-iLttt/(), L}lul/xlLPLJ 
I Barbara A. Milman 

General Counsel 

• 

, . . 

P,O, BOX B07 • SACRAMENTO, 95804 ••• 1100 K STREET BUILDING, SACRAMENTO, 95814 

Administration f •• culi ... /Lewol 

32N901 

Enlo,c.",.nl 

322~1 

Slalemenh 01 Economic 1", .. ,.01 
322-64 .... (916) 322,3662 322·5660 

Honorable Charles S. Rubin 
Pr~si-ding Judge 
Municipal Court 
9355 Burton Way 
\B~e~ly Hi'lls, CA 90210 

• f1' . . 
Dear Judge Rubin: 

February 3, 1984 
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advice request, you may contact this attorney directly at 
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