
P.O. BOX 807 • SACRAMENTO, 95804 ••• 1100 K STREET BUILDING, SACRAMENTO, 95814 

T echnicol Anlstonce 

(916) 322·'662 
Administration 

322..5660 

May 22, 1984 

Mario Sewell, Treasurer 
Committee to Re-Elect Gloria Molina 
1245 Sinaloa 
Pasadena, CA 91104 

Ex.cuti ... /L_vol 

322·'901 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-84-092 

Dear Mr. Sewell: 

Enforcem.nt 

322-6441 

This letter is sent at your request to confirm advice you 
received from the Commission's Technical Assistance and Analysis 
Division.' You are the treasurer for the Committee to Re-Elect 
Gloria Molina ("Committee"): Ms. Molina is a member of the 
Assembly. 

You requested advice concerning the legality of the 
following procedure for collecting contributions to the 
Committee. Prior to a fundraiser, the Committee would purchase 
a quantity of money orders in a specified amount. If an 
individual wished to contribute cash in the amount of the money 
order, he or she would sign the money order as the purchaser and 
indicate the Committee as the payee. The individual would then 
give the cash to the Committee as reimbursement for the money 
order. The Committee would report the contribution and identify 
the contribution if the contribution was $100 or more. 

As you know, Government Code Section 84300(c) provides that 
no contribution of $100 or more shall be made unless by written 
instrument containing the name of the donor and the name of the 
payee. The procedure you propose would violate this prohibition 
on cash contributions of $100 or more. Essentially the 
Committee would receive cash of over $100 from a contributor and 
create a receipt for the cash using the previsously purchased 
money orders. The purpose of the written instrument which is 
required for contributions of $100 or more is to provide a means 
for verification outside of the Committee's records of the 
amount, source, and recipient of the contribution, the so-called 
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This letter is sent at your request to confirm advice you 
received from the Commission's Technical Assistance and Analysis 
Division." You are the treasurer for the Committee to Re-Elect 
Gloria Molina ("Committee"); Ms. Molina is a member of the 
Assembly. 

You requested advice concerning the legality of the 
following procedure for collecting contributions to the 
Committee. Prior to a fundraiser, the Committee would purchase 
a quantity of money orders in a specified amount. If an 
individual wished to contribute cash in the amount of the money 
order, he or she would sign the money order as the purchaser and 
indicate the Committee as the payee. The individual would then 
give the cash to the Committee as reimbursement for the money 
order. The Committee would report the contribution and identify 
the contribution if the contribution was $100 or more. 

As you know, Government Code Section 84300(c) provides that 
no contribution of $100 or more shall be made unless by written 
instrument containing the name of the donor and the name of the 
payee. The procedure you propose would violate this prohibition 
on cash contributions of $100 or more. Essentially the 
Committee would receive cash of over $100 from a contributor and 
create a receipt for the cash using the previsously purchased 
money orders. The purpose of the written instrument which is 
required for contributions of $100 or more is to provide a means 
for verification outside of the Committee's records of the 
amount, source, and recipient of the contribution, the so-called 
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Mario Sewell, Treasurer 
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E •• cutiw/Leggl 

322·5901 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-84-092 

Dear Mr. Sewell: 

Enforc.m.nl 
322~«1 

This letter is sent at your request to confirm advice you 
received from the Commission's Technical Assistance and Analysis 
Division." You are the treasurer for the Committee to Re-Elect 
Gloria Molina ("Committee"); Ms. Molina is a member of the 
Assembly. 

You requested advice concerning the legality of the 
following procedure for collecting contributions to the 
Committee. Prior to a fundraiser, the Committee would purchase 
a quantity of money orders in a specified amount. If an 
individual wished to contribute cash in the amount of the money 
order, he or she would sign the money order as the purchaser and 
indicate the Committee as the payee. The individual would then 
give the cash to the Committee as reimbursement for the money 
order. The Committee would report the contribution and identify 
the contribution if the contribution was $100 or more. 

As you know, Government Code Section 84300(c) provides that 
no contribution of $100 or more shall be made unless by written 
instrument containing the name of the donor and the name of the 
payee. The procedure you propose would violate this prohibition 
on cash contributions of $100 or more. Essentially the 
Committee would receive cash of over $100 from a contributor and 
create a receipt for the cash using the previsously purchased 
money orders. The purpose of the written instrument which is 
required for contributions of $100 or more is to provide a means 
for verification outside of the Committee's records of the 
amount, source, and recipient of the contribution, the so-called 



Mario Sewell, Treasurer 
May 22, 1994 
Page 2 

audit trail. Under the system you propose, the bank's records 
will reflect only that the Committee purchased a number of money 
orders and not who was the ultimate purchaser, i.e. the 
contributor, nor who was the ultimate recipient, i.e. the 
Committee. Accordingly, the Committee may not utilize this 
procedure in its fundraising. 

If I can be of further assistance, please feel free to 
contact me at (916) 322-5901. 

DMF:plh 

Diane Maura Fishburn 
Staff Counsel 
Legal Division 
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Staff Counsel 
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April 11, 1984 

Mary Ann Kvasager 
Fair Political Practices Commission 
1100 Kay Street 
P.O. Box 807 
Sacramento, California 95804-0807 

Dear Ms. Kvasager, 

Committee to Re-Elect Gloria Molina 
1 Sinaloa 
Pasadena, California 91104 
ID # 811850 

On March 21, 1984 I had contacted your office to obtain technical advice and 
consultation on the proposed use of purchased money orders for a March 22 
fundraiser for Assemblywoman Gloria Molina. 

The purpose of the money orders was to provide an alternate means with full 
accountability for individuals to make contributions. Due to the prohibition 
against accepting cash contributions of $100 or more it was proposed to 
purchase a quantity of money orders in a specified amount. ?he money order 
would be given to an individual contributing cash in the amount of the money 
order. The individual would in turn sign the money order as ~he purchaser 
and indicate the campaign committee as the payee. The cash would be returned 
to the campaign committee to reimburse the co~~ittee for the initial purchase 
of the money order. 

The money order would then be included in the campaign reports as required 
with auditable documentation. 

We feel that the procedure would provide an auditable, documented procedure 
in compliance with the intent of the law for acceptance of contributions from 
individuals who either do not have or choose not to use a checking account. 
However, in accordance with our discussion the afternoon of March 21 the 
procedure was not used for the March 22 fundraiser and will not be used in 
the future. 

We would appreciate, however, if your office would provide a letter of advice 
in regard to our verbal request for technical advice on the procedure. 

Thank you for your assistance. ;;eM 
Mario Sewell, Treasurer 
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Mary Ann Kvasager 
Fair Political Practices Co~~ission 
1100 Kay Street 
P.O. Box 807 
Sacramento, California 95804-0807 

Dear Ms. Kvasager, 

Committee to Re-Elect Gloria Molina 
1245 Sinaloa 
Pasadena, California 91104 
ID # 811850 

On March 21, 1984 I had contacted your office to obtain technical advice and 
consultation on the proposed use of purchased money orders for a March 22 
fundraise~ for Assemblywoman Gloria Molina. 

The purpose of the money orders was to provide an alternate means with full 
accountability for individuals to make contributions. Due to the prohibition 
against accepting cash contributions of $100 or more it was proposed to 
purchase a quantity of money orders in a specified amount. The money order 
',lQuld be given to an individual contributing cash in the amount of the money 
order. The individual would in turn sign the money order as ~he purchaser 
and indicate the campaign committee as the payee. The cash would be returned 
to the campaign committee to reimburse the corr~ittee for the initial purchase 
of the money order. 

The r.loney order would then be included in the campaign reports as required 
with auditable documentation. 

We feel that the procedure would provide an auditable, documented procedure 
in compliance with the intent of the law for acceptance of contributions from 
individuals who either do not have or choose not to use a checking account. 
However, in accordance with our discussion the afternoon of March 21 the 
procedure was not used for the March 22 fundraiser and will not be used in 
the future. 

We would appreciate, however, if your office would provide a letter of advice 
in regard to our verbal request for technical advice on the procedure. 

Thank you for your assistance. 

Sincerely, 

Ihvt~ 
Mario Sewell, Treasurer 
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Mary Ann Kvasager 
Fair Political Practices Co~~ission 
1100 Kay Street 
P.O. Box 807 
Sacramento, California 95804-0807 

Dear Ms. Kvasager, 

Committee to Re-Elect Gloria Molina 
1245 Sinaloa 
Pasadena, California 91104 
ID # 811850 

On March 21, 1984 I had contacted your office to obtain technical advice and 
consultation on the proposed use of purchased money orders for a March 22 
fundraise~ for Assemblywoman Gloria Molina. 

The purpose of the money orders was to provide an alternate means with full 
accountability for individuals to make contributions. Due to the prohibition 
against accepting cash contributions of $100 or more it was proposed to 
purchase a quantity of money orders in a specified amount. The money order 
',lQuld be given to an individual contributing cash in the amount of the money 
order. The individual would in turn sign the money order as ~he purchaser 
and indicate the campaign committee as the payee. The cash would be returned 
to the campaign committee to reimburse the corr~ittee for the initial purchase 
of the money order. 

The r.loney order would then be included in the campaign reports as required 
with auditable documentation. 

We feel that the procedure would provide an auditable, documented procedure 
in compliance with the intent of the law for acceptance of contributions from 
individuals who either do not have or choose not to use a checking account. 
However, in accordance with our discussion the afternoon of March 21 the 
procedure was not used for the March 22 fundraiser and will not be used in 
the future. 

We would appreciate, however, if your office would provide a letter of advice 
in regard to our verbal request for technical advice on the procedure. 

Thank you for your assistance. 

Sincerely, 

Ihvt~ 
Marie Sewell, Treasurer 


