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April 18, 1984 

John L. Taylor, Clerk 
Board of Supervisors 
City & County of San Francisco 
City Hall 
San Francisco, CA 94102 

Re: Advice No. A-84-094 

Dear Mr. Taylor: 

Enforcement 

322-6441 

In you~ April 6, 1984, letter to Jeanne Pritchard you 
requested advice on behalf of yourself and members of the Board 
of Supervisors concerning an offer of free passes or free 
tickets to the San Francisco Giants baseball games. On 
March 27, 1984, Giants president Robert A. Lurie sent you a 
letter stating you would not be receiving a free pass to the 
Giants games this year; however, if you want to attend any 
Giants games in the 1984 season you can call the Giants and they 
will send you the free tickets you request. Similar letters 
have been sent to the members of the Board of Supervisors. The 
letter also mentions that, upon request, you can receive "all 
courtesies" when you do attend a Giants game. I understand that 
to refer to free parking and use of the Stadium Club. 

You have asked whether the letter, by itself, constitutes a 
gift from the Giants. 

CONCLUSION 

1. Receipt of a letter offering you free tickets to Giants 
baseball games and other "courtesies" if you call the Giants and 
ask for them does not, by itself, constitute receipt of a gift. 

2. If you ask for any free tickets (for yourself or for 
anyone else), you will have received a gift equal in value to 
the value of the tickets and other courtesies requested. 

3. If you request or receive tickets and courtesies worth 
$250 or more, you may have to disqualify yourself from making or 
participating in decisions which may have a material financial 
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effect on the Giants. Disqualification will be required 
starting on the date you received the letter (April 1, 1984), 
regardless of the date on which you request or physically 
receive the tickets. 

DISCUSSION 

The Political Reform Act defines a "gift" to an official as 
the provision of any item of value to that official for less 
than its full market value. Government Code Sections 82028, 
82044. 1/ However, an offer to give you tickets in the future 
if you ask for them is not a gift. "A gift to be made in the 
future is no gift at all, for a gift requires the present and 
complete divestment of the subject property." In re Marriage of 
Pashley (1974) 40 cal. App. 3d 1079, 1083. Since the letter 
from Robert Lurie does not constitute a gift, there is no need 
to "return" the gift by refusing the offer within 30 days. 

However, if you accept the' offer by asking for tickets for 
yourself or for anyone else's use, you will have received a 
gift. The value of the gift will be the price of the tickets, 
plus the value of any "courtesies" such as free parking or use 
of the Stadium Club.~ If you receive a gift of tickets and 
courtesies of $250 or more in the twelve month period from 
April 1, 1984 to April 1, 1985, you may be required by Section 
87100 to disqualify yourself from decisions which it is reason­
ably foreseeable will have a material financial effect on the 
Giants. 

For purposes of disqualification, April 1, 1984, will be 
considered to be the date of receipt of the gift of any tickets 
you may actually request in response to the Giants' letter. 
This rule is consistent with the disqualification provisions of 
the Political Reform Act (disqualification may be required when 
income is promised. Section 87103(c).) A request for tickets 
is evidence of intent to accept a gift at the time of the 
offer. Finally, if, in the case of a written offer of a gift, 

1/ All statutory references made are to the Government 
Code, unless otherwise stated. 

1/ If you ask for a season pass, rather than for tickets 
to individual games, you should consult the Commission opinion 
in Hopkins, 1 FPPC Opinions 107 (1977) on how to value the pass. 
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we were to say for purposes of disqualificationll that the 
gift is not received until it is actually requested or 
physically accepted, an official could purposely postpone 
receipt of a gift until after making a decision affecting the 
donor. Such behavior would clearly frustrate the purposes of 
the Act. 

In your letter, you asked whether it would be advisable for 
the Giants to send a supplemental letter stating that it would 
not provide tickets or other courtesies of more than $249 to any 
single official. Such a letter would clarify the intent of the 
parties to keep the gifts below the disqualification threshold 
of the Act. If, in addition, the Giants kept track of the value 
of the gifts to individual officials, situations requiring 
disqualification could be avoided completely. However, it is 
not necessary for the Giants to send such a letter: the same 
result can be obtained by having the officials voluntarily limit 
their requests to $249. 

If you have any further questions on this matter, please do 
not hesitate to call me. 

BAM:km 

Barbara A. Milman 
,General Counsel 

~I For the sake of consistency, the date of receipt of 
the letter should also be treated as the date of receipt for 
disclosure purposes. 
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CITY AND COUNTY OF SAN FRA~CrSCO 

BOARD OF SUPERVISORS 

CITY HALL, SAN FRANCISCO 94102 • TELEPHONE 558-3184 

April 6, 1984 

Ms. Jeanne Pritchard 
Political Reform Consultant 
Fair Political Practices Commission 
P.O. Box 807 
Sacramento, CA. 95804 

Dear Ms. Pritchard: 

As we discussed on the telephone, members of the Board of 
Supervisors and I have received essentially identical letters 
from the San Francisco Giants dated March 27, 1984. The 
letter indicates the Giants will not be sending passes 
which they have sent in the past because they do not want 
inadvertently to put Supervisors in a position which may 
place them in a technical conflict of interest which would 
then prohibit them from acting in an official capacity in 
matters affecting the Giants. 

I raise with you the question of whether this letter, or 
any similar letter or statement that a gift is available, 
constitutes ~ gift. You indicated that the initial FFPC 
staff reaction is that an offer to make a gift is not the 
same as a gift but ask that I forward to you a copy of 
the letter so that you could more carefully examine the 
question and respond to me in writing. 

In considering this matter, I would dsk you to take into 
account the following three factors: 

1. The letters were received about April 1, having been 
mailed from Phoenix, Arizona. The 30 day period 
during which a gift can be returned will expire soon. 

2. If you conclude that the letter could be.c?nst:ued 
as a gift, I hope you will word your dec~s~on ~n s~~h 
a way that the Giants could supplement the letter w~th 
a followup letter saying the Mprch 27 letter shoul~ 
not be construed as a gift or an offer to make a g~ft 
to the extent of $250 or more. 
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3. I hope you recognize that many people are on mailing 
lists of organizations which assert a gift is being 
held for the recipient of the letter and all the 
recipient has to do is come to a certain place to 
pickup the gift. In short, I hope no FPPC decision 
will be so broad that every offer of a gift will be 
construed as a gift. 

Enclosed is a copy of the letter sent to me by the Giants. 

Attachment 

cc: Supervisor JQhn L. Molinari 
City Attorney 
Corey Busch 
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Sincerelv, 
( ,<~~ /, 
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'~Y.Itfft~(,,- ,/ //1(. '0/ 
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Mr. John Taylor, Clerk 
Board of Supervisors 
City & County of San Francisco 
City Hall 
San Francisco, CA 94102 

Dear John: 

1\()H:'_i~T \. Lr~Ii'. 
1-'!(F~IIl!'\: 

March 27, 1984 

As you know, in the past it has been ou r pleasu re to provide you 
with certain passes to Candlestick Park. Becau se of the recent rul ing of 
the Fair Political Practices Commission in the matter regarding Mayor Feinstein, 
and due to the fact that the Commission is still looking into the question of 
public officials receipt of free tickets and passes, we have determined that 
this year we will not be sending the passes which you have received in t!"e 
past. 

Because of the uncertainty created by the FPPC ruling and by the 
fact that they have yet to rule on public officials other than the Mayor, we 
do not want inadvertently to put you in a position which may place you in 
a technical conflict of interest which would then prohibit you from acting in 
an official capacity in a matter affecting the Giants. 

We are pleased to continue to extend to you all cou rtesies should you 
wish to visit Candlestick Park, and we would ask that should you wish to 
attend a Giants game during the 1984 Season that you contact Corey Busch 
or Fiorence Myers at 415/468-3700. 

Nothing in this letter is to imply that we believe that either the 
Giants or you have violated any rules or regulations. 

If your judgment in this matter is different than ours and you would 
like to receive your passes, please do not hesitate to let me know and I will 
be happy to forward them to you. 

look forward to seeing you often at Candlestick Park as 1984 promises 
to be a most exciting year for the Giants. 

RAL/fm 

y~eIY: 0. 
\l:]c<X 

Robert A. Lu rie 
President 
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