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August 14, 1984

Joshua Newman

Associate Consultant

Assembly Committee on Economic
Development. & New Technologies

State Capitel

Sacramento, CA 95814

Re: Your Regquest for Advice
OQur Advice No. A-84-187

Dear Mr. Newman:

Thank you for your request for advice on the disclosure
provisions of the Political Reform Act.

FACTS

You are an associate consultant to the Assembly Committee on
Economic Development and New Technologies. Recently, an
industry association held an informational conference.
Association members were charged $150 and industry
representatives who were not association members were charged
3175. Because the information presented at the conference was
relevant to legislative research that you are conducting, you
were allowed to attend the conference free of charge. No
specific legislation was discussed at the conference. You paid
your own travel costs.

QUESTION PRESENTED

Do the disclosure provisions of the Political Reform Act
require you to disclose, as a gift, the free admission to the
conference?

CONCLUSION

You are not required to disclose the free admission as a
gift.
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DISCUSSION

Under the provisions of the Political Reform Act, gifts of
$50 or more must be disclosed on a public official'si/
Statement of Economic Interests2/ (Government Code Section
872072/). However, the term "gift" does not include "infor-
mational material such as books, reports, pamphlets, calendars
or periodicals™ (Section 82028). This provision has been
interpreted to exclude from disclosure free admission to
informational tours. Similarly, the staff feels that free
admission to informatiocnal conferences should also be
excluded. %/ "

Section 82028(b) (2) states that payment for travel or
reimbursement for any expenses shall not be included in the
informational material exemption.é/ In the present case, you
paid your own travel expenses and this provision has no
application.

If I can be of any additional help to you, please feel free
to contact me at 916/322-5901.

Very truly yours,

Janis Shank McLean
Counsel, Legal Division

JSM:km

1/ The term "public official®™ includes employees and
consultants of state agencies (Government Code Section 82048).

2/ 1f the disclosure is required by the official's
disclosure category.

3/ Hereinafter all statutory references made are to the
Government Code unless otherwise indicated.

4/ 1f, in the future, you are provided with free
admission to an informational conference which is intended to
address a specific piece of legislation, please contact the FPPC
again, as this may affect the application of this exemption.

3/ However, other provisions may exempt payment for
travel or reimbursement for expenses from disclosure. (See
Section 82030(b) (2) and 2 Cal. Adm. Code Section 18728, copy
enclosed.) »
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Dear Mr. Newman:

Thank you for your request for advice on the disclosure
provisions of the Political Reform Act.

FACTS

You are an associate consultant to the Assembly Committee on
Economic Development and New Technologies. Recently, an
industry association held an informational conference.
Association members were charged $150 and industry
representatives who were not association members were charged
$175. Because the information presented at the conference was
relevant to legislative research that you are conducting, you
were allowed to attend the conference free of charge. No
specific legislation was discussed at the conference. You paid
your own travel costs.

QUESTION PRESENTED

Do the disclosure provisions of the Political Reform Act
require you to disclose, as a gift, the free admission to the
conference?

CONCLUS ION

You are not required to disclose the free admission as a
gift.
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or periodicals" (Section 82028). This provision has been
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informational tours. Similarly, the staff feels that free
admission to informational conferences should also be
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Section 82028(b) (2) states that payment for travel or
reimbursement for any expenses shall not be included in the
informational material exemption.é/ In the present case, you
paid your own travel expenses and this provision has no
application.

If I can be of any additional help to you, please feel free
to contact me at 916/322-5901.

Very truly yours,

Janis Shank McLean
Counsel, Legal Division
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1/ The term "public official" includes employees and
consultants of state agencies (Government Code Section 82048).

2/ 1f the disclosure is required by the official's
disclosure category.

3/ Hereinafter all statutory references made are to the
Government Code unless otherwise indicated.

4/ If, in the future, you are provided with free
admission to an informational conference which is intended to
address a specific piece of legislation, please contact the FPPC
again, as this may affect the application of this exemption.

5/ However, other provisions may exempt payment for
travel or reimbursement for expenses from disclosure. (See
Section 82030(b) (2) and 2 Cal. Adm. Code Section 18728, copy
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July 12, 1984

Rarbara Milman

Chief, Legal Division

Fair Political: Practices Commission
P.0O. Box 807

Sacramento, California 95809

Dear Ms. Milman:

At the suggestion of Carla Wardlow of your Technical
Agssistance Division, I am writing for clarification of whether
the waiver of a conference fee constitutes a reportable "gift"
under the Fair Political Practices Act.

The specifics of this situation are as follows:

® An industry association recently held an informational
conference. Association members were charged S1EC.
Industry representatives who were not members of the
Association were charged $175.00. The conference fee
covered conference room rental, speakers' honoraria,
refreshments, Association expenses and "profit".

® I attended the conference without charge. My participation
was part of my professional activities in that the
information presented was relevant to legislative research
I am conducting. T did not participate in the conference

as a speaker or anvy other type of "presenter”.

® I paid out of personal funds my travel costs to and from
the conference.

° At least one cther legislative emplovee (from a different
office), and two other private industry representatives,
alsc attended the conference as passive participants
without charge. 2n industry assoclation representative




reports that additicnal public or private officials wculd
have been welcome to attend withcut charge, had they
reguested permission, as I had done.

I do not feel that the waived conference fee should be a
reportable gift for the following reasons:

° I participated as part of my professional activities.

°® The conference was informational, not political.

° Conference fees were waived for other governmental
emplovees, and private industry representatives, indicatin
Yy Y
that I did not receive any "special® treatment unavailable
to other public officials in similar positions.

°® The passage of Proposition 24 has resulted in the freezing
of staff travel budgets, thereby necessitating that staff
seek means to cut travel costs to fulfill professioanl
responsibilities.

I hope that you will agree that the circumstances outlined
above do ncot warrant this fee-waiver tc be considered a
reportable gift. However, if the Commission determines that this
is a gift, I have the following additional question relating to
how much I need to report:

® Is the "profit" portion of the fee (that is, the amount of
the fee collected by the Association above its expenses)
part of the gift? T feel that the "profit" should not be
part of the gift because the "profit" is intended to be
made from industry attendees, not governmental
participants.

Thank you for vour prompt attention to this matter. I stand
ready to properly report this transacticn once the Commission
clarifies my responsibilities.

Sincerely,

,
ey,

?\ f{ (e k &;ij}\h oA

JOSHUA NFEWMAN
Associate Consultant

JN:jkt

cc: Honorable Sam Farr
Doug Kim
Deputy Administrative Cfficer
Assembly Rules
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July 20, 1984

Joshua Newman

Associate Consultant

Assembly Committee on Economic
Development and New Technologies

State Capitol, Room 3120

Sacramento, CA 95814

Re: A-84-187

Dear Mr. Newman:

Your letter requesting advice under the Political
Reform Act has been referred to Janis Shank McLean, an
attorney in the Legal Division of the Fair Political
Practices Commission. If you have any questions about your
advice request, you may contact this attorney directly at
(916) 322-5901.

We try to answer all advice requests promptly.
Therefore, unless your request poses particularly complex
legal questions, or unless more information is needed to
answer your request, you should expect a response within 21

working days.

Very truly yours,

D . d Ml sra

General Counsel

BAM:plh
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Dear Ms. Milman:

At the suggestion of Carla Wardlow of your Technical
Assistance Division, I am writing for clarification of whether
the waiver of a conference fee constitutes a reportable "gift"
under the Fair Political Practices Act.

The specifics of this situation are as follows:

° An industry association recently held an informational
conference. Association members were charged $150.
Industry representatives who were not members of the
Association were charged $175.00. The conference fee
covered conference room rental, speakers' honoraria,
refreshments, Association expenses and "profit".

° I attended the conference without charge. My participation
was part of my professional activities in that the
information presented was relevant to legislative research
I am conducting. I did not participate in the conference

as a speaker or any other type of "presenter".

° I paid out of personal funds my travel costs to and from
the conference.

° At least one other legislative employee (from a different
office), and two other private industry representatives,
also attended the conference as passive participants
without charge. An industry association representative



reports that additional public or private officials would
have been welcome to attend without charge, had they
requested permission, as I had done.

I do not feel that the waived conference fee should be a
reportable gift for the following reasons:

o

o

o

I participated as part of my professional activities.
The conference was informational, not political.

Conference fees were waived for other governmental
employees, and private industry representatives, indicating
that I did not receive anv "special" treatment unavailable
to other public officials in similar positions.

The passage of Proposition 24 has resulted in the freezing
of staff travel budgets, thereby necessitating that staff
seek means to cut travel costs to fulfill professiocanl
responsibilities.

I hope that you will agree that the circumstances outlined
above do not warrant this fee-waiver to be considered a
reportable gift. However, if the Commission determines that this
is a gift, I have the following additional question relating to
how much I need to report:

o

Is the "profit" portion of the fee (that is, the amount of
the fee collected by the Association above its expenses)
part of the gift? TI feel that the "profit" should not be
part of the gift because the "profit" is intended to be
made from industry attendees, not governmental
participants.

Thank you for your prompt attention to this matter. I stand
ready to properly report this transaction once the Commission
clarifies my responsibilities.

Sincerely,

fuy bee RIS
|

JOSHUA NEWMAN
Associate Consultant

JN:jkt
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Honorable Sam Farr

Doug Kim

Deputy Administrative Cfficer
Assembly Rules



