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Stephen C. Swendiman 
Supervisor, Shasta County 
Shasta County Courthouse 
P.O. Box 880 
Redding, CA 96099 

Dear Mr. Swendiman: 

322·5901 322-64--41 

April 2, 1985 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-85-039 

This is in response to your letter of February 1, 1985, in 
which you request advice concerning your filing obligations 
under the Political Reform Act. 

FACTS 

You are a Shasta County Supervisor and the president of the 
County Supervisors Association of California (CSAC). 

In May of 1984, you traveled to Washington, D.C., to 
testify before a congressional committee relative to the 
relicensing of hydroelectric power plants. You were testifying 
on behalf of CSAC who had passed a resolution supporting 
legislation to allow relicensing of hydroelectric plants. Your 
expenses for travel, hotel and meals were paid for by Pacific 
Gas and Electric Company (PG&E). You indicated that PG&E made 
payment for these expenses directly to you and the County of 
Shasta, rather than to CSAC. 

Based on your trip to Washington, D.C., and your 
relationship with CSAC you have asked several questions. 

QUESTION 1 

As to your expenses paid by PG&E for your trip to 
Washington, D.C., what are you required to disclose on your 
Statement of Economic Interests? 
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ANSWER 

Under 2 Cal. Adm. Code Section 18728 free admission, food, 
beverages and similar nominal benefits provided to a filer at an 
event at which he or she speaks, participates in a panel or 
seminar or performs a similar service, and reimbursement or 
advance for actual intrastate travel and for necessary 
accommodations provided directly in connection with the event 
are not payments and need not be reported by the filer. 

As the travel expenses incurred were for out-of-state 
travel, you must report on Schedule D of your statement the 
receipt of only the air transportation.* The payment made by 
PG&E to the County of Shasta is not a payment to you and should 
not be reported on your statement. 

QUESTION 2 

While on business representing CSAC, a private nonprofit 
organization, must you report the payment or reimbursement of 
your expenses paid by CSAC, for traveling within California and 
to Washington, D.C.? 

ANSWER 

If the business conducted for CSAC is that of making 
presentations or participating in a manner described in 2 Cal. 
Adm. Code Section 18728 described above, the reimbursement for 
your intrastate travel and necessary expenses in connection with 
each event are not reportable. Since this regulation only 
applies to intrastate travel expenses, the expenses reimbursed 
for traveling to Washington, D.C., are reportable. 

QUESTION 3 

You then asked how you would keep track of the expenses, as 
you do not see the bills. 

ANSWER 

In valuing the air transportation, you may utilize either 
the commercial air rate for a similar trip or the charter rate 
divided by the number of passengers. 

*You should note for the future that the requirements on 
this point may change and you should consult next year's Form 
721 Instruction Manual and any updates to the regulations. 
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I hope this answers your questions. If I can be of further 
assistance, please do not hesitate to contact me at 
(916) 322-5901. 

JET:plh 

Sincerely, 

qH~1~L<-! 
Jeanette E. Turvill 
Legal Assistant 
Legal Division 



SHASTA COUNTY BOARD OF SUPERVISORS 
SHASTA COUNTY COURTHOUSE 

P.O. BOX 880 
REDDING, CALIFORNIA 96099 

TELEPHONE 225·5557 

February 1, 1985 

Fair Political Practices Commission 
Attention: Al ice Hughes 
P.O. Box 807 
Sacramento, CA 95804 

Dear Ms. Hughes: 

CHAIRMAN 
Roy F. "Pete" Peters, District 5 
Stephen C. Swendiman, District 1 
John W. Strange, District 2 
Abe Hathaway, District 3 
Don C. Maddox, District 4 
Phyllis Caldwell, Administrative Assistant 

This letter is In response to our telephone conversation of 
Jan u a ry 3 O. 1 9 8 5 • 

I would appreciate an opinion in writing relative to two 
questions. First, in May of 1984, I traveled to Washington, D.C. 
for two and one-half days to give testimony before a congressional 
committee relative to the reI icensing of hydroelectric power plants 
in the United States. I was testifying on behalf of the County 
Supervisors Association of California who had passed a resolution 
supporting legislation to allow relicensing for Pacific Gas and 
Electric Company. I was acting as an officer in CSAC's organiza­
tion. PG&E, however, paid my expenses for travel, hotel and meals 
while I v.Jas in Washington, D.C., and paid them directly to me and 
the County of Shasta, rather than CSAC. My question is, "How do I 
declare this on the annual confl ict of interest report form'21?" 

My second question, actually. is a question that you brought up 
based on our phone conversation. Since I am an elected officer in 
the County Supervisors Association of Cal ifornia, which is a private, 
non-profit corporation of all 58 counties of Cal ifornia, and the 
supervisors therein, and since al I of my expenses as a CSAC president 
are paid this year by the County Supervisors Association California 
when I travel t rough California and to Washington, D.C., do I or must 
I declare these expenses on my conflict of interest statement? If I 
must declare them, how do I declare them? 

And finally, if it is determined that I should declare these, can 
you give me a device by which I can keep track of these expenses, since 
I never see the bills. 
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I very much would appreciate you taking the time to deal with 
these issues. I would appreciate a response as soon as possible 
so that I may file my statement in a timely manner in April. If, 
however. a response cannot be given by Apri 1, I would appreciate 
a letter confirming that I have made these queries so that I might 
file and later amend my statement. 

Again, thank you for your help. 

SCS;bjm 

cc: John Kenny, County Counsel 

Sincerely, 

Stephen C. Swendiman 
Supervisor, Shasta County 
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February 20, 1985 

Stephen C. Swendiman 
Supervisor, Shasta County 
P.O. Box 880 
Redding, CA 96099 

Dear Mr. Swendiman: 

Re: A-85-039 

Statements of Economic Interest 
322-6444 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
has been referred to Jeanette Turvill of our Legal Division. If 
you have any questions about your advice request, you may 
contact Ms. Turvill directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless you.1: request poses particularly complex legal questions 
or unless more information is needed to answer your request, you 
should expect a response within 21 working days. 

BAM:nwm 

Very truly yours, 

Barbara A. Milman 
General Counsel 


