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Terry C. Andrus 
Deputy County Counsel 
County of Orange 
Hall of Administration 
P.O. Box 1379 
Santa Ana, CA 92702-1379 

Dear Mr. Andrus: 

May 14, 1985 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-85-079 

Thank you for your request for advice concerning the 
application of Government Code Sect'ion 84308 of the Political 
Reform Act. ll I will answer your questions in the order you 
presented them. 

Question 1: "Does Government Code Section 84308 apply to 
decisions to grant or deny applications by county employees for 
disability retirement in counties which have retirement systems 
governed by the 1937 Act (Govt. Code Sec. 31450 et seq.)? 

"Note: Government Code Section 31520.1 permits a member of 
the County Board of Supervisors to be a member of the governing 
board of the retirement system. In Orange County, one 
supervisor does in fact sit on the governing board. We wish to 
know if Government Code Section 84308 applies to that 
supervisor, by virtue of Title 2 California Administrative Code 
Section 18438.1, or to all members of the governing body of the 
retirement system, including the supervisor." 

II The Political Reform Act is contained in Government 
Code Sections 81000-91015. All statutory references are to the 
Government Code unless otherwise noted. 
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Answer: The governing board of the retirement system 
clearly falls within the definition of ·agency· in Section 
84308(a) (3) and is clearly not exempted pursuant to 2 Cal. Adm. 
Code Section 18438.l(b). Thus the question is whether a 
proceeding involving an application for disability retirement 
benefits is covered by Section 84308 as a proceeding involving a 
·license, permit, or other entitlement for use.· We conclude 
that disability retirement proceedings fall within the exception 
for personal employment and labor contracts7 it was not the 
intent of the law to cover matters relating to public 
employment. Thus Section 84308 does not apply to any of the 
members of the retirement board. 

Question 2: ·Does Government Code Section 84308 apply to 
county sheriffs or city police chiefs when considering the 
issuance of concealed weapons permits pursuant to Penal Code 
Section 12051 et seq.? 

·Note: The issuance of said permits appears to be far more 
discretionary than ministerial. On the o.ther hand, the issuance 
of concealed weapon permits appears to be quite different from 
the issuance of business, development and similar permits that 
hav.e economic value to the recipient.· 

Answer: First, if a county sheriff is directly elected by 
the voters, he or she will be exempt from Section 84308 under 
Section 84308(a) (3) (·local governmental agencies whose members 
are directly elected by the voters ••• ·). However, it does apply 
to appointed police chiefs and sheriffs. Second, a concealed 
weapons permit is a ·permit· within the meaning of Section 
843087 it does not fall within the exception for ministerial 
decisions since the Penal Code does confer discretion on the 
sheriff or police chief. In addition, while the impetus for 
Section 84308 was land ~se related permits, the coverage of the 
law is not so limited.~/ Accordingly, the issuance of 
concealed weapons permits is covered by Section 84308. 

Question 3: "Where the head of an agency has received 
contributions of more than $250.00 and, within the next twelve 
months an application for permit, license or entitlement is 
filed by the contributor, does Government Code Section 84308(c) 
allow the agency head to return the contribution within thirty 

~I Section 84308 (a) (5) specifically includes all 
business, professional and trade licenses and permits as well as 
land use licenses and permits. 
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days of the application and still grant (or deny) the 
application? 

na. If not, can the decision-making be delegated to a 
subordinate officer? 

nb. If it cannot be delegated, does the 'rule of 
necessity' permit an agency head to participate where the 
alternative would be that no permit or license can be 
issued?" 

Answer: If an official receives a contribution of $250 or 
more from a person who becomes a party, or participant in a 
proceeding covered by Section 84308,37 the official should 
return to the person that portion of the contribution over $249 
and participate in the proceeding so long as the contribution is 
returned within 30 days of the official's having knowledge of 
the pending proceeding and of the contribution. See 2 Cal. Adm. 
Code Section 18438.7. If the official canno.t return the 
contribution for some reason, he or she may delegate the 
decisionmaking authority in the proceeding to a subordinate 
officer so long as this is otherwise legally permissible; this 
delegation should be made in writing and expressly confer final 
decisionmaking authority on the subordinate officer. If the 
authority to make the final decision also cannot be legally 
delegated, then the rule of legally required participation in 
Section 87101 would apply to allow the official to make the 
decision; the rules set forth in 2 Cal. Adm. Code Section 18701 
should be complied with. 

Question 4: "Government Code Section 84308(d) requires the 
applicant to 'disclose on the record of the proceeding' any 
contribution of $250.00 or more in the preceding twelve months. 
May counties and cities require licenses for businesses such as 
dog kennels, bingo games, poolrooms, mobile x-ray units, massage 
parlors, etc? It is unlikely that such applicants will know of 
the foregoing legal requirement. It is also unlikely that in a 
large county the health or police official in charge of the 
agency that issues such licenses will have personal knowledge 
concerning whether ~ach applicant has also contributed over 
$250.00. 

"Therefore, we wish to know whether you believe the 
application forms could require the applicant to disclose any 
such contributions within the preceding twelve months. n 

11 I'm assuming from your question that the contribution 
was received before the proceeding commenced. 
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Answer: "Parties" (Section 84308(a) (1)) should be required 
to disclose on the record any contributions they have made to 
the covered officials. We are in the process of preparing forms 
for this purpose which we hope to have ready for distribution by 
early July. Parties should also be notified of the prohibition 
on contributions during the pendency of the proceedings1 we will 
include this notification on our forms. We are also considering 
preparing a d~sclosure form for use by the ·participants" 
(Section 84308 (a) (2) ): although the statute does not require 
disclosure by participants, it may assist the officials in 
complying with the disqualification requirem~nt. 

I trust that the foregoing answers your concerns. If I can 
be of further assistance, please feel free to contact me at 
(916) 322-5901. 

DMF:plh 
Enclosure 

Sincerely, 

Diane Maura Fishburn 
Staff Counsel 
Legal 'Division 


