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Lloyd W. Pellman 
Assistant County Counsel 
Public Works Division 
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648 Hall of Administration 
500 West Temple Street 
Los Angeles, CA 90012 

Dear Mr. Pellman: 

June 14, 1985 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-85-094 

Thank you for your request for advice on behalf of the 
Los Angeles County Local Agency Forma'tion Commiss ion ( .. LAFCO") 
concerning the application of Government Code Section 84308.!.! 
to LAFCO proceedings. We have recently advised that certain 
LAFCO proceedings are covered by Section 84308: I enclose a copy 
of the advice letter for your information (A-85-050). 

You asked a series of specific questions on the application 
of the disqualification requirements of Section 84308 which 
raise the basic issues of which LAFCO proceedings are covered 
and who is considered a "party" or "participant" in a covered 
proceeding. 

As you know, Section 84308 applies to licenses, permits and 
other entitlements for use pending before state and local 
agencies, boards and commissions. The law generally prohibits 
accepting or soliciting contributions of $250 or more by the 
official from the parties and other participants during the 
proceedings. The law also requires the official's disqualifi­
cation from such proceedings if contributions of $250 or more 

11 The Political Reform Act is contained in Government 
Code Sections 81000-91015. All statutory references are to the 
Government 'Code. 
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have been received during the 12 months preceding the decision, 
and it requires the disclosure of all such contributions. 

As the above mentioned advice letter concludes, it is our 
view that incorporation proceedings are not covered by Section 
84308. Thus, the disqualification requirement does not apply 
with respect to any of the persons you listed in your questions 
1, 2 and 3 on page 2 of your letter. The law also does not 
apply to "sphere of influence" preceedings which answers your 
question 9 and partially answers questions 10 and 11. 

On the other hand, annexations (and deannexations) are 
covered by Section 84308. Accordingly, the answers to your 
remaining questions are as follows: 

Question 4: You asked whether a LAFCO member would have to 
disqualify from voting where the member has received a campaign 
contribution of $250 or more from the chief petitioner, or any 
other petitioner, in an annexation proceeding.~/ 

Section 84308 provides that an officer must disqualify from 
a decision if the officer has received a contribution of $250 or 
more from a party to the proceeding •. "Party" is defined in the 
statute as "any person who files an application for, or is the 
subject of, a proceeding involving a license, permit, or other 
enti tlement" for use.!' Section 84308 (a) (1). Accordingly, the 
person or persons who initiate an annexation proceeding would be 
considered parties to the proceeding. On the other hand, 
individuals whose only connection to the proceeding was that 
their names and signatures were affixed to an annexation 
petition would not be considered parties to the proceedings. 
Nor would such persons be considered participants within the 
meaning of Section 84308 unless these persons do something to 
actively support or oppose a decision or otherwise attempt to 
influence the proceedings in addition to signing the petition. 
We have previously advised that where a financially interested 
person merely signs a petition (defined as any communication 
signed by 10 or more individuals), that does not constitute 
actively supporting or opposing a decision in the proceeding. 

Question 5: You asked whether a LAFCO member would have to 
disqualify from voting where the member has received a 

~ For the purposes of this discussion, I am assuming 
that the contribution is received within 12 months of the 
annexation decision. 
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contribution of $250 or more from the owner, lessee or holder of 
an option on real property who opposes annexation. A person 
opposing annexation will not normally be a party to the 
proceeding since he or she did not initiate the proceeding. 
However, a person who has a financial interest in a proceeding 
and seeks to influence the decision makers in the proceeding 
will be considered a "participant" within the meaning of Section 
84308: contributions from participants and their agents are 
included within the disqualification requirement. Thus, if the 
contributor to a LAFCO member is financially interested in the 
outcome of an annexation proceedingil and either actively 
supports or opposes a particular decision,il that person is a 
"participant." 

Question 6: You asked the same question as No. 5 only with 
reference to an owner, lessee or holder of an option on real 
property who requests exclusion from annexation. Assuming that 
the LAFCO board makes the decision on the requested exclusion 
and that the decision is not ministerial, a person who requests 
exclusion21 will normally be considered a participant. 

Question 7: Here you asked whether contributions from a 
partner in a law firm or other business entity would count 
toward the disqualification requirement if another partner in 
the firm represented someone in a LAFCO proceeding. 
Contributions from parties or participants and their agents are 
included in the statute. By regulation, the Commission has 
defined the term "agent' as follows: 

(a) For purposes of Government Code Section 
84308, a person is the "agent" of a party to, or a 
participant in, a proceeding involving a license, 
permit or other entitlement for use only if he or she 
represents that person in connection with the 
proceeding involving the license, permit or other 

il The Commission recently approved the adoption of a 
regulation (2 Cal. Adm. Code Section 18233, copy enclosed) which 
excludes month to month tenancies from the definition of an 
interest in real property. 

il See 2 Cal. Adm. Code Section 18438.4 for what it 
means to actively support or oppose a decision. 

21 It is not clear to me how a lessee or the holder of 
an option may request exclusion of property they do not own. 
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entitlement for use. If an individual acting as an 
agent is also acting as an employee or member of a 
law, architectural, engineering or consulting firm, or 
a similar entity or corporation, both the entity or 
corporation and the individual are "agents." 

2 Cal. Adm. Code Section 18438.3(a) 

Accordingly, if the partner who is not acting as a 
representative in the LAFCO proceeding contributes to a LAFCO 
member that contribution does not count toward the 
disqualification requirement so long as: (1) the partner makes 
the contribution as an individual and does not do so at the 
request of, or in coordination with the firm or the partner who 
is representing someone_ in the annexation proceeding, and 
(2) the contribution is not reimbursed by the firm. 

Question 8: This question concerns a contribution from one 
LAFCO member to another. Unless the donor/LAFCO member is 
otherwise a party or participant in a LAFCO proceeding, Section 
84308 does not apply to such contributions. 

Questions 10-and ll:~/ Both of these questions raise the 
issue of aggregation of contributions from related business 
entities. First, you asked, when a business entity has made a 
contribution to a LAFCO member and an individual corporate 
officer is a party or participant to an annexation proceeding, 
whether the contribution required disqualification by the LAFCO 
member. If the annexation is unrelated to the business entity 
and the corporate officer is acting solely on his or her own 
behalf, then the contribution does not require 
disqualification. I am assuming that the contribution is not 
reimbursed by the corporate officer or otherwise a part of his 
or her compensation. Second, you asked whether a contribution 
from a parent corporation would require disqualification by a 
LAFCO member when a subsidiary corporation was a party or 
participant in an annexation proceeding. Generally, 
contributions from parent corporations and their wholly owned 
subsidiaries would be considered as coming from one entity 
unless there are facts which indicate that the contribution by 
the parent was given totally independently of the subsidiary and 
the LAFCO proceeding. 

~/ Question 9 related only to sphere of influence 
proceedings which, as I pointed out above, are not covered by 
Section 84308. 
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Lastly you asked a question concerning a contributor who 
supports or opposes an annexation but does not appear at the 
hearing. Please note the definition of "participant" in Section 
84308(a) (2) and 2 Cal. Adm. Code Section 18438.4. A financially 
interested person will be considered a participant if he or she 
lobbies in person, testifies in person, or otherwise acts to 
influence the decision of the agency as those terms are defined 
in the regulation;ll an appearance is not necessarily 
required. 

I would also like to note that the disqualification 
requirement of Section 84308 is not triggered unless the LAFCO 
member has actual knowledge of the contribution, the pending 
proceeding, and the contributor's financial interest in the 
proceeding. 2 Cat. Adm. Code Section 18438.7. In addition, an 
official may return that portion of the contribution over $249 
within 30 days of acquiring this knowledge and then participate 
in the proceeding. 

Please feel free to contact me at (916) 322-5901 if I can 
be of further assistance. 

DMF:plh 
Enclosure 

~CerelY, 

I-lt~ //(CWAN ::;~~J 
Diane Maura Fishburn ..,i\.,AJ #11_ 
Counsel A ~-. 
Legal Division v 

II Acting to influence a decision does not include 
statements made to the public or press outside of the 
proceedings before the LAFCO. 2 Cal. Adm. Code Section 
l8438.4(d). 
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April 16, 1985 

Fair political Practices Commission 
State of California 
P.O. Box 807 
Sacramento, California 95804 

Attention: Diane Fishburn, Esq. 

Dear Ms. Fishburn: 

974-1904 

Our office represents the Los Angeles County Local 
Agency Formation Commission. Members of the Commission have 
asked questions regarding the application of the provisions 
of Section 84308 of the Government Code. As you know that 
statute was amended subsequent to the issuance of your 
Opinion 83-003. 

It is questionable whether any of the actions of a 
Commission constitute the making of decisions concerning a 
"license, permit, or other entitlement for use." This 
issue was raised in your former opinion request Number 
83-003, but was not addressed in the resulting opinion. 

The Local Agency Formation Commission makes determinations 
related to boundary adjustments (annexations, detachment, 
reorganization, spheres of influence, etc.~ Government Code 
Sections 54774, 54790, 56250 and 35150) in a quasi-legislative 
function. 
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By statute, the Commission in Los Angeles County 
consists of seven members, two of whom must be county super­
visors, and one of whom must be a member of the Los Angeles 
City Council. In addition, one county supervisor and one 
Los Angeles city council member must serve as alternates. 
Further two city officers and one alternate member must be 
designated by a city selection committee. See Government 
Code Section 54780.1. Thus, of the seven members, five must 
be either elected or appointed officers of public agencies 
and the other two members could be elected or appointed 
officers of public agencies although they are selected as 
members of the general public. Currently, the two public 
members are not elected or appointed officers of any other 
public agency. 

Section 84308 as it currently is written might be 
construed to apply to the elected officials when they act 
as members of the Commission on some of the decisions coming 
before the Commission. Yet the same individuals clearly 
would be exempt when the same elected officials act as 
members of their respective governing bodies and make 
determinati~ns on the same quasi-legislative action, such 
as an annexation. 

The Los Angeles County Local Agency Formation Commission, 
therefore, has requested that we request a letter of advice 
from your agency on the following questions: 

Does Section 84308 of the Government Code apply to 
a county supervisor or city council member sitting as a 
member of the Local Agency Formation Commission, requiring 
him to disqualify himself from voting where he has 
accepted a campaign contribution of $250 or more from: 

1. the chief petitioner, or any other petitioner, 
for an incorporation proceeding: 

2. the owner, lessee, or holder of an option on 
real property who opposes incorporation: 

3. an owner, lessee or holder of an option on 
real property who requests exclusion from 
incorporation; 
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4. the chief petitioner, or any other petitioner, 
for an annexation proceeding; 

5. the owner, lessee or holder of an option on 
real property who opposes annexation; 

6. an owner, lessee, or holder of an option on 
real property who requests exclusion from 
annexation; 

7. a partner in a law firm or other business 
enterprise which includes a partner who 
represents any of the above during Local 
Agency Formation Commission proceedings; 

8. another member of the Local Agency Formation 
Commission; 

9. the owner, lessee or holder of an option 
on real property who opposses a sphere of 
influence or requests exclusion from a 
sphere of influence: 

10. a private business enterprise which employs 
or has as a corporate officer, an individual 
who is a supporter or opponent of a proceeding 
supporter or opponent of a proceeding 
involving incorporation, annexation, 
detachment, or a sphere of influence; 

11. a corporation which is affliated with a 
separate corporation (e.g. "parent 
corporation") which supports or opposes 
a proceeding involving incorporation, 
annexation, detachment or a sphere 
of influence. 

Further, is there a prohibited conflict, if such 
a contributor is an owner, lessee, or holder of an 
option on real property and supports or opposes an 
incorporation, annexation, or sphere of influence 
decision, but is not a petitioner and does not appear 
at the hearing? 
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In a County with a population in excess of seven 
million, it is not uncommon for an elected official to have 
thousands of campaign contributors. The business interests 
of the individual constitutents may be so complex that the 
constant review of each action1s possible effect on anyone 
contributor1s property would be an administrative nightmare. 

The request for a letter of advice is submitted on 
behalf of the current members of the Los Angeles County 
Local Agency Formation Commission. Their names are listed 
on the attachment. 

LWP/fsl 

Enclosure 

Very truly yours, 

DE WITT W. CLINTON 
County Counsel 

BY~~~ 
Assistant County Counsel 
Public Works Division 



Current Members of the Los Angeles County 

Local Agency Formation Commission 

Kenneth I. Chappell, Chairman 

Michael D. Antonovich 

Hal Bernson 

Bert Boeckmann 

Thomas E. Jackson 

Henri F. Pellissier 

Peter F. Schabarum 

George Aiassa, Alternate 

James DiGiuseppe, Alternate 

Deane Dana, Alternate 

Robert C. Farrell, Alternate 

Nell Mirels, Alternate 


