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At its July 12, 1985 meeting, the Commission directed the 
staff to give tne following advice relating to reporting receipt 
of payments for expenses from campaign committees: 

A pUblic official who receives payments for travel 
(including meals lodging) or for other legitimate 
political expenses from a campaign committee, should 
not report those payments as income or as gifts on his 
or her statement of economic interests. This s 
whether the committee reimburses the official for the 
expenses, gives the official an advance for the 
expenses, or pays for the expenses directly. This 
applies to both candidates and their staff. This 
advice does not apply to payments for or provision of 
personal travel, meals, lodging or similar expenses for 
an official. It also does not apply to salaries, 
consulting fees, honoraria, etc., from a committee; an 
official who receives such payments must still report 
them on his or her statement of economic interests. 

The rationale behind this advice is that because these 
payments, which are solely political in nature, are already 
reported on the committee's campaign statements as campaign 
expenditures, there is no point in also having them reported on 
the recipient's Statement of Economic Interests. Staff was 
directed, however, to lOOK at the campaign reporting forms to 
make sure that we require these expenditures to be properly 

ified. We will need to rporate this advice in our 
Statement of c Interests 
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Advice on Payments of Expenses by campaign Committees 

We have been asked to give advice in a number of situations 
involving political travel expensesl / for elected officials and 
for campaign committee staff. The questions generally concern 
whether an official or a staff member (who is also a government 
official) has to report receipt of travel expenses as income or 
as gifts on a Statement of Economic Interests. After reviewing 
Commission opinions and past advice, I can understand' why some. 
officials have complained that our advice has been confusing and 
contradictory. I think it would be a good idea for the 
Commission to review the advice in this area, and to direct the 
staff as to how future advice requests should be answered. 

First of all, it should be noted that we are dealing with 
expenses for political travel. The question of travel expenses 
for officials engaged in government business will be the subject 
of a regulation to be presented to you in the fall. Provision of 
personal travel for an official is almost always a gift. The 
only question we are asking now is how political travel expenses 
should be treated. 

The Political Reform Act requires public officials to report 
"income" and "gifts" on their annual Statements of Economic 
Interests. Section 87203. This applies to all elected 
officials, and to "designated" appointed or civil service 
officials -- including legislative staffers and officials in the 
Executive Branch. 

Income is defined in Section 82030(a) as "a payment 
received, including but not limited to any ••• advance ••• gift 
••• gift of food or beverage ••• reimbursement for expenses, per 
diem •••• " The term "payment" is defined in Section 82044 as Ita 
payment ••• advance rendering of money, property, services or 
anything else of value, whether tangible or intangible." 

1/ This may include car travel or air fare, meals and 
lodging. 



Chairman Stanford, Commissioners Lee, 
Lemons, Montgomery and Roden 

July 1, 1985 
Page 2 

Looking at the basic definition of income, it seems fairly 
clear that, unless there is some exception to the definition, a 
person receives income whenever that person is provided with 
travel, food or lodging at no cost, is given an advance or per 
diem to cover the costs of travel, food or lodging, or is 
reimbursed in cash for expenses for travel, food or lodging.~/ 
Thus if the total value of travel expenses received from one 
source in a calendar year for travel is $250 or more (if it is 
income), or $50 or more (if it is a gift), it must be reported on 
the official's Statement of Economic Interests. In the case of 
travel expenses for a person who acts as a staff member for a 
political campaign, or for an elected official who attends some 
other official's political event, we would ordinarily be dealing 
with income, and not with gifts. A payment is only a gift if the 
recipient has provided no consideration -- no campaign work for a 
staffer, or no "value" for an official who attends a political 
event -- for the payment. Section 82028. 

There are, however, some exceptions to the rule that receipt 
of any thing of value is income. For example, reimbursement for 
travel expenses or per diem from a bona fide educational, 
academic, or charitable organization are not income. Section 
82030(b} (2). Since a campaign committee is not a bona fide 
eduqational, academic or charitable organization, this exception 
is not relevant. 

Another exception is made for campaign contributions 
reported on campaign statements, which are neither income nor 
gifts. Sections 82028 (b) (4), 82030 (b) (1). It is this exception 
which may be relevant. 

In a 1975 opinion issued to Willie Brown, 1 FPPC Opinions 67 
(No. 75-055, July 2, 1975), the Commission ruled that payments 
made on behalf of a candidate, or reimbursements for a 
candidate's expenses by that candidate's controlled committee are 
not income or gifts to the candidate so long as they are for bona 
fide political purposes. In fact, such payments are reported by 
the candidate's committee as expenditures, not as contributions. 
Thus they do not come within the literal language of the 
exception for campaign contributions in Sections 82028(b) (4) or 
82030(b) (1). Nevertheless, the Commission held that requiring a 

~/ Free transportation is a gift. Stone Opinion, 3 FPPC 
Opinions 52 (No. 77-003, June 7, 1977). Payment for a meal by a 
third party is a gift (unless it is a political contribution). 
Hayes Opinion, 1 FPPC Opinions 210 (No. 75-145, Dec. 4,1975). 
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candidate to report these payments as income on his Statement of 
Economic Interests would serve no purpose, since they already 
have to be reported on the committee's campaign statement. 

Since 1975, the general rationale of the Willie Brown 
opinion has been applied in a number of situations. However, the 
advice over the years has not always been consistent. 

One rationale for the advice we have often given, that 
reimbursements for expenses from a campaign committee should not 
be reported by the recipient, is that since the payments are for 
political purposes they are, if anything, contributions rather 
than income. This makes some sense when the recipient is a 
candidate: payments to candidates normally are treated as 
contributions unless they are clearly for personal purposes 
2 Cal. Adm. Code Section 81215. However, it is not entirely 
logical to call a payment to a committee staff member for travel 
expenses a contribution simply because it is for political 
purposes, since staff members do not normally receive 
contributions. 

If the travel payments are treated as potential 
contributions, because they are "political," they are probably 
not reportable at all by the recipients. When individuals are 
reimbursed for expenses by a campaign committee because they 
attend an event or work on a campaign, they have provided 
consideration for the payments: therefore the payments are not 
contributions. Section 82015. Being neither income nor 
contributions, the recipient has no reporting obligation. This 
is the rationale used by the Commission in the opinion requested 
by Kenneth Cory, 1 FPPC Opinions 137 (No. 75-094-C, Oct. I, 
1975), when it held that an elected official does not have to 
report tickets he receives to another official's fundraising 
dinner. A second reason for not requiring the recipient to 
report receipt of travel expenses is that these expenditures are 
fully reported by the committee. To require the recipient to 
report them as well results in duplicative reporting. 

When payments by a committee which go beyond reimbursements 
or payments for political travel expenses are involved -- payment 
of salary or consulting fees -- we have always advised the 
recipient to report the payments as income on his or her 
Statement of Economic Interests, even though they are also 
reported on the committee's campaign statement. 

The rationale for the opposite advice, which we have also 
given on many occasions (particularly to individuals other than 
elected officials), is that under the Act payments for travel are 
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income or gifts, and that the reasons for allowing a candidate 
not to report them on his or her Statement of Economic Interests 
do not necessarily apply to other persons. For one thing, a 
candidate has to sign his or her campaign statement; other 
recipients of travel expenses do not sign the campaign statement. 

The only area in which our advice is consistent is with 
respect to tickets to fundraising dinners. No one ever has to 
report receipt of such a ticket as income or as a gift because 
the Commission has decided they have no real value. However, 
unlike tickets to fundraising dinners, other travel, lodging and 
meals have as much value when provided in the course of a 
political campaign as they do other situations where they are 
clearly reportable. In fact, in the Cory Opinion, at page 139, 
fn. 5, the Commission suggested that while a political dinner 
given to a high ranking elected official is not a gift, other 
types of payments to an elected official who attends another 
candidate's fundraising dinner may be reportable as either income 
or as contributions. 

At present, both our advice and the actual reporting 
practices are uncertain. Some staff members report payments for 
travel expenses; other do not. Some only report the payments 
when they receive a cash advance or reimbursement, but do not 
report if the campaign pays the expenses directly. We have 
advised elected or high ranking officials that they do not have 
to report receipt of plane travel when they go to make an • 
appearance at a political event (even if the plane travel is 
provided by a contributor to the event) but that a campaign 
staffer or an aide to the candidate should report such travel 
payments as income. 

It would be very helpful if the Commission would direct the 
staff to provide uniform advice in this area. Possible advice is 
described below: 

(1) No one ever has to report payments for personal 
political travel expenses received from committees. This would 
include travel, meals and lodging. It would not matter whether 
the committee gave the person an advance, paid for the expenses 
directly or reimbursed the person, or whether a third party 
contributed the travel to the committee. 

If this advice is adopted, it is necessary to decide the 
types of committees to which it applies: Candidates' committees, 
caucus committees, party committees, ballot measure committees, 
PACs, independent expenditure committees. 
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(2) Elected officials do not have to report payments for 
political travel expenses from committees. (Again, the 
Commission may want to limit the types of committees to which 
this applies.) Persons other than elected officials have to 
report such payments (however received) as income (with the 
exception of tickets to fundraising dinners). 

(3) Elected officials do not have to report payments for 
travel from their own controlled committees. Elected officials 
have to report receipt of travel expenses not paid for by their 
own controlled committees (except tickets to fundraising 
dinners). Everyone else reports all travel expenses (except 
fundraising dinners). 

There are other possible variations which would be more 
difficult to explain and apply, such as distinguishing between 
cash reimbursements and diEect payments by committees, or 
distinguishing between "high ranking" and other officials. 
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