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Orange, CA 92669 

Dear Ms. Grindle: 

Re: Campaign Disclosure Provisions 
Of The Political Reform Act 
FPPC No. A-85-l77 

This is in reply to your letter dated August 5, 1985, in which 
you ask two questions concerning campaign expenditures. 

The first question you asked, concerning the permissible use of 
campaign funds by an elected official, does not come within the 
provisions of the Political Reform Act and, therefore, we are unable 
to provide an answer. Elections Code Sections 12400, et seq. 
addresses the permissible use of campaign funds. Questions regarding 
an interpretation of Elections Code Section 12400 as it applies to 
members of the Orange County Board of Supervisors, should be 
addressed to the Orange County District Attorney. 

With regard to your second question, concerning the purchase of 
inaugural tickets for a county supervisor, the Fair Political 
Practices Commission can provide advice only to persons whose duties 
under the Act are in question. Therefore, I cannot provide advice to 
you regarding the reporting obligations of the county supervisor. 
However, I hope the following general information will be helpful. 

An inaugural event generally is not for the purpose of raising 
campaign funds. Therefore, as a general rule, a payment made to 
purchase tickets to an inaugural event is not a contribution. An 
official who receives tickets to an event, other than a campaign 
fundraiser, may have received a reportable gift within the definition 
of Gov. Code Section 82028. Gifts of $50 or more are required to be 
reported on an official's Statement of Economic Interests. 



Shirley Grindle 
September 6, 1985 
Page 2 

If any portion of the cost of tickets to an event is used for 
"political purposes," however, as that term is defined in FPPC 
regulation 2 Cal. Adm. Code Section 18215 or 18225, the payments for 
the tickets would meet the definition of a "contribution" and 
"expenditure," and would be required to be reported on the campaign 
statement of the candidate or committee on whose behalf the 
fundraiser is held, and on the campaign statement of the candidate or 
committee who purchased the tickets. However, an official who 
receives free tickets to a campaign fundraising event has not 
received a contribution or a gift. 

Thank you for your inquiry. Please call me if you have any 
questions. 

JP:kt 

Sincerely, 

Jeanne Pritchard 
Chief, Technical Assistance 
and Analysis 
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Time Is Now . . . Clean Up Politics 

August 5, 1 

Legal Division 
P. O. Box 807 
Sacramento, California 95804 

Dear Sir: 
In my capacity as Chairman of the TIN CUP Campaign Reform Committee, 
I have monitored campaign £ontributions to the Orange County Board 
of Supervisors for the past 10 years. The primary purpose of this 
close monitoring effort has been to assure that the Political Reform 
Act of 1974 and our local campaign ordinance are enforced. 
In reviewing the Campaign Disclosure Forms filed by certain members 
of the Orange County Board of Supervisors for the la t reporting 
period, two areas of concern have arisen. 

The purpose of this letter is to request your oplnlon and/or advice 
on the following general questions: gfficial 

1. Is it legal for an elected ~to spend campaign contribution 
funds for such things as a personal hearing aid for himself and travel 
B~P~B~~~yfBGs'A~gs,}ected QffiGi~l'~ ~RQW .wbQ accompanied official 

2. Should an expense paid for by a person (who is not a member 
of the candidate's campaign committee) who is later reimbursed 
by the campaign committee, be reported as a contribution or 
a payment by the committee? 

EXAMPLE: A prominent developer in Orange County purchased 
inaugural tickets in the amount of $625 for one 
of the County supervisors. At a later date, the 
campaign committee for that Supervisor reimbursed 
the developer for these tickets. Should this 
transaction be reported merely as a "payment" by 
the campaign committee, or as a contribution by 
the developer? 

It would be greatly appreciated if you could offer some advice on the 
above issues. 

Shirley L. Grindle 
Chairman, TIN CUP Campaign Reform Committee 
1 1 GLen Arran 
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