
California 
Fair Political 
Practices Commission 

November 7, 1985 

Suzanne B. Gifford 
Assistant General Counsel 
Southern California Rapid Transit 

District 
425 South Main Street 
Los Angeles, CA 90013 

Dear Ms. Gifford: 

Re: Your Request for Follow-Up 
Advice 
Our File No. A-85-201 

This letter is sent in response to your letter dated 
september 19, 1985 in follow-up to my advice letter of 
August 6, 1985 (No. A-85-134). You enclosed a letter from 
Mr. Charles H. Goldstein of Goldstein & Kennedy in which he 
questioned our reading of 2 Cal. Adm. Code section 18700. He 
specifically pointed to subsection (a) (2) (B) of the regulation 
which provides: 

[A consultant] does not include, however, a 
person who: 

(B) Possesses no authority with respect to any 
agency decision beyond the rendition of information, 
advice, recommendation or counsel. 

Mr. Goldstein also noted in his letter that he possesses no 
policy or decisionmaking authority, and he solely advises the 
District on specific labor issues. 

As I explained in my letter, we generally distinguish 
between those consultants who prepare a product or perform 
services for a specific matter and those conSUltants who provide 
more general assistance to a government agency on an on-going 
basis. We have noted that government attorneys participate in 
the highest level of decisionmaking through their advice and 
counsel. Accordingly, when a contract attorney provides advice 
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and counsel to a government agency in their general 
decisionmaking on an on-going basis, it is our view that the 
attorney is actually participating in the governmental decisions 
within the meaning of Government Code section 87100 in a manner 
similar to government attorneys and thus clearly possesses 
authority with respect to the agency decision under the terms of 
the regulation. This is true even if the attorney's advice is 
limited to a specific area of the law. 

with respect to Mr. Goldstein, I would note again that any 
required financial disclosure should be tailored to the types of 
decisions in which he participates and to the types of economic 
interests potentially affected by those decisions. 

I would also like to point out that a regulation defining 
the term "consultant" in more precise terms has been noticed for 
hearing by the Commission probably at its February 1986 
meeting. This advice is consistent with the proposed 
regulation. We encourage your comments, as well as 
Mr. Goldstein's, on the regulation. I will place you on the 
mailing list for future notices on this regulation. 

I trust that this letter answers Mr. Goldstein's concerns. 

DMF:plh 

Sincerely, 

Diane Maura Fishburn 
Counsel 
Legal Division 

Enclosure: 2 Cal. Adm. Code Section 18700.2 
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Fair Political 
Practices Commission 

November 7, 1985 

Suzanne B. Gifford 
Assistant General Counsel 
Southern California Rapid Transit 

District 
425 South Main Street 
Los Angeles, CA 90013 

~e: Your ReCj. __ _ 
Advice 
Our File No. A-85-20l 

Dear Ms. Gifford: 

This letter is sent in response to your letter dated 
September 19, 1985 in follow-up to my advice letter of 
August 6, 1985 (No. A-85-l34). You enclosed a letter from 
Mr. Charles H. Goldstein of Goldstein & Kennedy in which he 
questioned our reading of 2 Cal. Adm. Code Section 18700. He 
specifically pointed to subsection (a) (2) (B) of the regulation 
which provides: 

[A consultant] does not include, however, a 
person who: 

(B) Possesses no authority with respect to any 
agency decision beyond the rendition of information, 
advice, recommendation or counsel. 

Mr. Goldstein also noted in his letter that he possesses no 
policy or decisionmaking authority, and he solely advises the 
District on specific labor issues. 

As I explained in my letter, we generally distinguish 
between those consultants who prepare a product or perform 
services for a specific matter and those consultants who provide 
more general assistance to a government agency on an on-going 
basis. We have noted that government attorneys participate in 
the highest level of decisionmaking through their advice and 
counsel. Accordingly, when a contract attorney provides advice 
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and counsel to a government agency in their general 
decisionmaking on an on-going basis, it is our view that the 
attorney is actually participating in the governmental decisions 
within the meaning of Government Code section 87100 in a manner 
similar to government attorneys and thus clearly possesses 
authority with respect to the agency decision under the terms of 
the regulation. This is true even if the attorney's advice is 
limited to a specific area of the law. 

With respect to Mr. Goldstein, I would note again that any 
required financial disclosure should be tailored to the types of 
decisions in which he participates and to the types of economic 
interests potentially affected by those decisions. 

I would also like to point out that a regulation defining 
the term "consultant" in more precise terms has been noticed for 
hearing by the Commission probably at its February 1986 
meeting. This advice is consistent with the proposed 
regulation. We encourage your comments, as well as 
Mr. Goldstein's, on the regulation. I will place you on the 
mailing list for future notices on this regulation. 

I trust that this letter answers Mr. Goldstein's concerns. 

DMF:plh 

Sincerely, 

fo ' , ,--~'~./'\ •.. :=J 
A,/L {L 'v'../, '..-iLJL '~'-" -,",,-(. J./~ ~ ,--" 

! 

Diane Maura Fishburn 
Counsel 
Legal Division 

Enclosure: 2 Cal. Adm. Code Section 18700.2 
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i...AW OFFICES 

GOLDSTEIN & KENNEDY 

188C CENTURY PARK EAST, SUITE 1018 

CENTURY CITY 

LOS ANGEi...ES, CALIFORNIA 90067 

{213.~ 879-1401 ANO 553-4746 

September 9, 1985 

Suzanne B. Gifford, Esq. 
Assistant General Counsel 
Southern Californ Rapid Transit District 
425 South Main Street 
Los Ange s, CA 90013 

Re: Request for Opinion from Fair 
Political Practices Commission 

Dear Ms. Gifford: 

I am in receipt of the response from Diana Maura 
shburn regarding the issue of whether I have an obligation 

to file a Sta tement of Economic Interests. I draw your-· 
attention to the definition of "consultant" under 2 Cal. Adm. 
Code Section 18700 (a) (2) (B) which specifically states: 

(A consultant) does not include, however, a person 
who: 

(B) Possesses no authority with respect to any 
agency decision beyond the rendition of informa­
tion, advice, recommendation or counsel. 

If you take the time to review my responsibilities 
to the District you will discover that I possess no policy or 
decision making authority but solely advise the District on 
specific labor issues. As a Consultant to the District my 
duties do not affect the types of financial interest covered 
by the Act. Rather than relying on the general analysis 
prepared by Ms. Fishburn, I suggest that you analyze my 
specific legal responsibilities to the District. I 1 
confident that you will discover that I am not a "consultant" 
within the meaning of the Political Reform Act, and as such, 
not obligated to submit an Economic Disclosure Statement. 

ly yours, 

CRG: jmf 



State otlCalifornia 

Memorandum To 
OPINION REQUEST MEETING PARTICIPANTS 

Date 
July 30, 1985 From FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION Mary Ann 

Subject: Request for advice from David Gould 

FACTS: A major donor files a late contribution statement report­

ing a loan to a candidate of $5,000. There is no written loan 

agreement. After the election, the major donor forgives the 

loan. The major donor is now filing a semi-annual statement, 

and reporting the forgiveness. . 
Regulation l82l6(e) states "Any money received by a candidate .•• 

will be considered to be a loan .•• only if, at the time that the 

campaign statement or report is filed, there is a dated, written 

loan agreement ... " 

QUESTIONS: 
1. Should the major donor amend the late contribution 

report and the semi-annual statement to report a 

contribution and not a loan?, or 
2. Has the major donor (and the candidate) violated the 

reporting requirements by reporting the contribution 

as a loan when it did not meet the criterion in 

2 Cal. Admin. Code Section l8216? 

It was decided at the opinion request meeting that the answers 

to questions 1 and 2 is no. 
I informed Mr. Sould that no amendment is necessary since the 

loan forgiveness now constitutes a contribution. Informed him 

that if in the future a loan transaction occurs, to check 

the current year's requirements. Because of proposed lea;~~ 

next year's requirements may be different. 
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TO: { 1 JAY ( ) DAN 
FROM: __ K_v_a_s_a_g_e_r __ __ 

[ 1LYNN ] BARBARA ( ) JOHN K DATE: __ J_U_l_Y __ 3_0_, __ 19_3_, 
( ].ROGER { 1 CARLA ( ) MARY ANN 

]HELEN [ 1 OTHER 

[x]TELEPHONE ADVICE SEE BELOW 

]CORRESPONDENCE ADVICE SEE ATTACHED DRAFT 

(IF YOU HAVE ANY COMMENTS} NOTIFY ADVISOR WITHIN 1 DAY) 

FILE LOCATION: _____________________ _ 

INCLUDE IN ADVICE PACKAGE: YES ( ] NO [ ] 

CALLER ____ D_a_v_~_·d~G~o~u~l~d~ __________________ ___ 

REPRESENTING ___ A __ ~_1a_j_o_r __ D_o_n_o_r ______________ __ 

PHONE NUMBER: ____ 21_3.....;./_9_3_9_-2_4_8_6 _____ _ 

QUESTION: 1985 a major donor makes a loan to a candidate--unaware of 

ANSWER: 

the new requirement contained in 2 Cal. Admin. Code 

Section 18216!~written agreement. Question: Should the 

major donor amend the ~econtribution report and the 

semi-annual statement to neport a contribution and not 

a loan or has the major donor (and the candidate) violated 
the reporting requirements b~ reporting the contrjbution as a 
loan when it did not meet the criterion in 2 Cal. Admin. Code 
Section 18216. 

No to both Questiops. ;,1r. SouJd was informed that no a:auiiRamQiR .... 

would be required since the loan forgiveness now' constitutes a 

contribution. "I informed l1r. Gould that prQOd:;M '""rriAJPltiop 
, ", " ' for next yefir 
may change>tn~ current requirements/concerning a written loan 

agreement," He is now .awa:r:p; nf., thiA VAar r S reauirements, 


