
California 
Fair Political 
I'ractices Commission 

Joseph Remcho 
Remcho, Johansen & Purcell 
2200 Montgomery street, suite 800 
San Francisco, CA 94104 

Dear Mr. Remcho: 

october 7, 1985 

RE: Request for Advice 
FPPC No. A-85-205 

This is in reply to your letter dated September 25, 1985, in 
which you requested advice pursuant to Gov. Code section 83114. 
This letter constitutes advice pursuant to 2 Cal. Adm. Code 
Section 83114(c). 

You asked whether certain personal travel expenses and 
certain expenses incurred for home or office events are excluded 
from the definition of "independent expenditure." 

The definition of "contribution" in Gov. Code section 82015 
provides exceptions for the costs of certain activities which 
occur at the behest of a candidate or committee, which result in 
those costs not being required to be reported by a candidate or 
committee. 

The staff has concluded that the term "independent 
expenditure" (Gov. Code section 82031) does not include the 
following: 

(1) A payment made by an occupant of a home or office for 
costs related to any meeting or fundraising event held 
in the occupant's home or office if the costs for the 
meeting or fundraising event are five hundred dollars 
($500) or less. 

(2) Volunteer personal services or payments made by any 
individual for his or her own travel expenses if such 
payments are made voluntarily without any understanding 
or agreement that they shall be, directly or 
indirectly, repaid to him or her. 
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Therefore, a person who incurs such costs is not required to 
count them toward qualifying as a committee under Gov. Code 
section 820l3(b), and is not required to report such costs should 
he or she qualify as a committee by virtue of other activities 
which are reportable. 

Thank you for your inquiry. Please contact me if you have 
nay questions. 

JP:bb 

Sincerely, C'.; I 

~ i;(;;L:tNuCd 
Jeanne Pritchard 
Chief, Technical Assistance 

and Analysis Division 
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Jeanne Pritchard, Chief 
Technical Assistance Division 
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September 25, 1985 

p 

Fair Political Practices Commission 
P. O. Box 807 
Sacramento, California 95804 

Dear Ms. Pritchard: 

Re: Request for Advice, 
Government Code §83114 

I write, pursuant to Government Code §83114, to request a 
formal advice letter from the Commission regarding the 
following question. 

Government Code §82015 excludes certain personal travel 
expenses and certain expenses incurred for home or office 
events from the definition of "contribution". As a result, 
when such expenses are incurred at the behest of a committee 
and not reimbursed, they are not reportable as contribu­
tions. Do those exceptions apply as well when an individual 
engages in exactly the same activity, but does so indepen­
dently and not at the behest of a candidate or committee? 
That is, does an individual who independently spends $500 on 
his or her own travel expenses become an expenditure commit­
tee with a reporting obligation, even though neither the 
individual nor a candidate would have had to report had the 
expenses been incurred at the express request of a can­
didate? 

~1J-~ 
Joseph Remcho 

JR:NR 


