
California 
Fair Political 
Practices Commission 

November 8, 1985 

Palmer Madden 
McCUtchen, Doyle, Brown & Enersen 
1855 Olympic Boulevard, Third Floor 
Post Office Box V 
Walnut Creek, CA 94596-1270 

Dear Mr. Madden: 

Re: Your Request for Advice, 
Our File No. A-85-223 

Thank you for your letter of October 18, 1985, asking about 
the filing requirements of independent committees. You have 
asked when two independent committees will be considered to be 
"acting in concert" and be required to file campaign statements 
as a single committee. I assume ·that by "independent" 
committees .you mean committees which are not controlled by a 
candidate. 

CONCLUSION 

Two independent committees should file as a single 
committee under section 82013(a) whenever the committees use 
most of their money to make joint expenditures, or whenever 
they commingle their funds or accounts. The fact that two 
independent committees discuss or agree upon policies or 
expenditures does not, by itself, require them to file as a 
single committee. 

DISCUSSION 

In my letter of October 4, 1985, I discussed the issue of 
"controll! of a committee by a candidate. The standards for 
determining whether a candidate controls a committee are not 
the same as for determining whether two committees must file as 
a single committee. A candidate may, for example, control two 
separate committees; the two controlled committees can file 
separate campaign statements. 
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Two independent committees must file as one committee 
(formed pursuant to section 82013(a», when those committees 
share all or most of their funds. For example, if the two 
committees maintain a single bank account, they should file as 
one committee. If they treat their funds as joint funds, 
pooling most of the funds to make joint expenditures, they 
should file as one committee. 

On the other hand, if the two independent committees keep 
their funds separate, and, for the most part, make separate 
expenditures, they can file as separate committees. This is 
true even if they discuss strategy or expenditures, or if they 
make some coordinated expend~tures. 

Although I cannot give you a hard and fast rule, in general 
you should look at whether the committees are actually 
operating as one entity, rather than as two separate entities, 
most of the time. If they are acting as one entity, they 
should file as one committee. 

If any specific factual situations arise as to which you 
have questions, please feel free to ask for further advice. 
However, I would like ,to remind you that we ordinarily will not 
give advice in response to hypothetical questions. See 2 Cal. 
Adm. Code section 18329 (copy enclosed). 

BAM:nwm 
Enclosure 

Very~l::AlA~'-I!i~" 
rbara A. Milman 

General Counsel 


