California
Fair Political
Practices Commission

November 14, 1985

David J. Oster

Authority Counsel

San Francisco State Building Authority
P. O. Box 646

San Francisco, CA 94101

Re: Your Request for Advice;
- Our File No. A-85-229

Dear Mr. Oster:

You have written on behalf of the San Francisco State
Building Authority member Steven A. Diaz to request our advice
as to whether he has disclosure or disqualification
requirements under the Political Reform Act (the "Act")l/
arising from the following facts as presented in your letter.

FACTS

The State Building Authority is a joint exercise of powers
entity, organized and operating pursuant to the California
Government Code and pursuant to an agreement...the
Authority was created for the specific purpose of financing
the acquisition of land and the design and construction of
the San Francisco State Building, and leasing the Building
to the State of California. A lease agreement entitled the
"San Francisco State Building Lease" was entered into
between the Authority and the State as of September 1,
1983. The Conflict of Interest Code for the San Francisco
State Building Authority...was approved by the Fair
Political Practices Commission as the Code reviewing body.

Mr. Diaz has recently requested an opinion as to whether or
not there would be a conflict of interest in regard to an
Authority member's purchase of an interest in real property

1/ Government Code Sections 81000~91015. All references
are to the Government Code unless otherwise specified.
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in Sacramento (which would not be within two miles of

any land owned or used by the Authority) in which the

State of California is a tenant. Mr. Diaz has advised
that the prospective ownership interest may or may not
exceed 10%, and that the pro rata share of annual rent
from the State of California or related agency may or

may not exceed $10,000.

ANALYSIS

If Mr. Diaz acquires a 10% or greater ownership interest in
income-producing property which is operated as a business
entity sources of income to that business entity are in turn a
source of income to him on a pro rata basis (Section 82030(a))
and may be required to be disclosed pursuant to Sections
87207(b) and 87302(b). Thus, if the State of California is or
becomes a tenant of Mr. Diaz's building and he owns 10% or
more, the State would be a source of income to him on a pro
rata basis. If the State is a pro rata source of income of
$10,000 or more, Mr. Diaz will need to disclose the State of
California on Schedule H of his Form 730. Furthermore, if
there are any other tenants of the building whose pro rata
income to him is $10,000 or more, he must also disclose them on
Schedule H if they are doing business, etc., in San Francisco,
as described in his disclosure category in the Authority's
Conflict of Interest Code.

Mr. Diaz is not required to disclose his interest in the
real property on Schedule B, because it is located outside the
jurisdiction of the Authority. Likewise, he need not disclose
his investment in the building nor the overall income he
receives from the building (as opposed to his pro rata share of
income from tenants), because it is located outside the
jurisdiction.Z2/

With respect to disqualification issues, when a source of
income to the business entity is a source of pro rata income of
$250 or more to a 10% or greater owner, disqualification may be
required. However, where the source of income is the State, we
have held that an effect upon the State government is not
distinguishable from an effect upon the public generally.
Consequently, Mr. Diaz would not be required to disqualify
himself from decisions of the Authority affecting the State of

2/ However, if the business entity is headquartered in
San Francisco (perhaps a partnership or corporation) it is
"doing business" in the jurisdiction and b=th the investment in
the business and income from the business who require reporting.
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California. However, he cannot in any way use his official
position as a member of the Authority to influence any State
decisions relative to his business entity, such as whether or
not to rent space in his Sacramento office building.

I trust this letter has adequately responded to Mr. Diaz's
questions. Should you or he have any questions regardlng this
letter, I may be reached at (916) 322-5901.

Sincerely,

Robert E. Leidigh

Counsel
Legal Division
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SAN FRANCISCO STATE BJILDING AUTHORITY

(415) 771-880U 939 ELLIS STREET » SAN FRANCISCQ 34179
ADDRESS MAIL TO POST OFFICE BOX 646 « SAN FRANCISCO, CALIFCRNIA 54103

October 30, 1985

FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION
P. O. Box 807
Sacramento, CA 95804

Attention: Barbara Millman
General Counsel

RE: Request for Written Advice Letter

Gentlemen:

I am Counsel to the San Francisco State Building Authority, and
am writing to request your advice on a matter raised by one of
the members of the Authority's Governing Board, Mr. Steven A. Diaz.

The State Building Authority is a joint exercise of powers entity,
organized and operating pursuant to the California Government Code
and pursuant to an agreement entitled "Joint Exercise of Powers
Agreement for the San Francisco State Building By and Between the
State of California and the Redevelopment Agency of the City and
County of San Francisco", dated as of December 23, 1982. The
Authority was created for the specific purpose of financing the
acquisition of land and the design and construction of the San
Francisco State Building, and leasing the Building to the State
of California. A lease agreement entitled the "San Francsico
State Building Lease" was entered into between the Authcrity and
the State as of September 1, 1983. The Conflict of Interest Code
for the San Francisco State Building Authority, a copy of which

is enclosed, was approved by the Fair Political Practices Commis-
sion as the Code reviewing body.

Mr. Diaz has recently requested an opinion as to whether or not
there would be a conflict of interest in regard to an Authority
member's purchase of an interest in real property in Sacramento
(which would not be within two miles of any land owned or used by
the Authority) in which the State of California is a tenant, as
more fully set forth in his enclosed October 22, 1985 letter. 1In
supplement to that letter, Mr. Diaz has advised that the prospec-
tive ownership interest may or may not exceed 10%, and that the
pro-rata share of annual rent from the State of California or
related agency may or may not exceed $10,00u. He has further
advised that he seeks an opinion which addresses both the disclo-
sure and disqualification requirements applicable to the facts
presented.
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Attn: Barbara Millman -2 - October 30, 1985

If you need further information in order to respond to this request
for advice, please do not hesitate to call me at (415) 771-8800.

Thank you for your consideration of this matter.

Very truly yours,

| L

DAVID J. OSTE&{)
Authority Counsel

Enclosures

cc: Steven A. Diaz, Esq.



. CONFLICT OF IMNTEREST CODE FOR THE
SAN FRANCISCO STATE BUILDIMG AUTHORITY

The Poiitical Reform Act., Government Code Sections 81000, et seq.,
requires state and local govérnment agencies to adopt and promulgate
Confiict of Interest Codes. The Fair Po1itica1 Practices Commission has
adopted a regulation, 2 Cal. Adm. Ccde Section 18730, which contaihs the
terms of a standard Conf]ictfof Interest Code, wh{ch can be incorporated by
reference, énd which may be amended by the Fair Political Practices Commission
to conform to amendments in the Political Reform Act after public notice and
hearings. Therefore, the terms of 2 Cal. Adm. Code Secction 18730 and any
amendments to it duly adopted by the Fair Political Practices Cormission are
hereby incorporated by reference and. alona with the attached Appendix in
which officiajs and emnloyees are designated and disclosure cateqories are
set forth, constitute the Conflict of Interest Code of the San francisco

State Building Authority.

Pursuant to'Secpion 4(A) of the standard Code, designated employees
shall file statements of econcmic interests with the Authority. Upon ;eceint
of the statements of the Authority Board. the Authority sha]]rmake and retain
a copy and forward the original of these statements to the Fair Political

Practices Commission.



Appendix A

Disclosure

Desianated Employee Cateqory
Autigority Board Members and Alternates - ’ 1
Authority Counsel | | v : 1
Development Coordinator | ]
State Architect o 1
Deputy State Architect " 1
Chief of Construction Services ' o 1
Supérvisind Architect . 1
Director, Department of General Services 1

Deputy Director, Department of General Services

Chief, Office of Facilities Planning

and Development : ]
Séate Project Coordinator : 1
State Treasurer ) *
Consultants L/ 4 ”" ‘ . 1

* No disclosure obligations are established by this Code for
the State Treasurer, who 1s svecified in Government Ccde
Section 87200. See 2 Cal. Adm. Code Section 18730(b) (3).

1/ Consultants should be included in the ‘list of designated emnloyees
and should disclose pursuant to the broadest disclosure category in the

Code subject to the following limitation:



*

With respect to consultants, the President of the Authority may
determine in wéitina that a particular consultant, although a "desiqnated
person”, is hired to perform a range of duties that is limited in scope
and, thus, is not reauired to comply with the disclosure requirements

described in this Section. Such determination shall include a descripotion

of the consultant's duties and, based unon that descrintion. a statement of
the extent of the disclosure requirements. The President shall forward a
copy of this determination to the Fair Political Practices Commission.
Nothina herein excuses any consultant from any other provisions cf this

Conflict of Interest Code.
Appendix B

General Provisions

WYhen a desianated emnToyee is required to disclose investments., business
positicns and sources of income, he or she need only disclose sources of

income from, investments in, or business positions in, business entities

~

I 4

which do business 1in thg City and County cf San Francisco, plan to do business
in the City and County of San Francisco. or have done business in the City

and County of San Francisco within the past two years. In addition to other
activities, a business entity is doinag business within the Citv and County

of San Francisco if it owns real prooerty within that area.



When a desiqnatéd employee is required to disclose interests in real
property, he or she need only disclose fca] property which is located in
whole or in part Qithin, or not more than two miles -outside, the boundaries
of the area bounded by Franklin Street, Golden fGate Avenue, Van Mess Avenue
and McAllister Street, in the City and County of San Francisco, or within
two miles of any land cwned or used by the San Francisco State Building

Authority.

Designated emnloyees shall disclose their  financial interests pursuant

to the appropriate disclosure cateqgory, as indicated in Appendix A.
Disclosure Cateogories
Cateqory 1

Designated emplovees in this cateqory must, in the manner described

above. report:

Sources of income from, and investments in, business entities of the

type which contract with the Authority.
A1l interests in real property.

His or her status as a director. officer, partner, trustee, employee or
holder of any position of management in any business entity or non-profit

corporation of the tynme which contract with the Authoritv.
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David Oster, Esq.

San Francisco State Building Authority
939 Ellis Street

San Francisco, Ca. 94106

Re: ILegal Opinion on Conflict of Interest
Dear Mr. Oster:

By this letter I request your opinion &s to whether there
would exist a conflict of interest for a member of the governing
board of the San Franciscc State RPuildinog Authority by virtue of
an ownership interest, held individually or as a general partner,
in commercial property in Sacramento, California, in which
property the State of California or any related agency is at the
time of purchase or later becomes a tenant.

Your attention to this matter is appreciated.

Very truly yours,

Ve
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