
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Eric P. Gold 
Commissioner 

January 8, 1986 

California Medical Assistance Commission 
1121 L street, suite 300 
Sacramento, California 95814 

Dear Mr. Gold: 

Re: Your Request for Advice, 
Our File No. A-86-016 

This is in response to your letter dated December 27, 1985 
requesting confirmation of the advice rendered to you during 
our telephone conversation of December 13, 1985. 

FACTS 

You are a member of the California Medical Assistance 
Commission and practice law as a private attorney. You have 
been asked to represent a corporation which is owned by several 
(7 or 9) different hospitals. No one hospital has a 
controlling interest in the corporation. The corporation has 
no involvement with the California Medical Assistance 
Commission or the Medi-Cal program. However, some of the 
hospitals owning an interest in the corporation do have 
Medi-Cal contracts. 

QUESTION 

You wish to know whether a conflict of interest under the 
Political Reform Act would exist if you represent a corporation 
owned by hospitals when some of those hospitals participate in 
the Medi-Cal contracting program. 

CONCLUSION 

As long as none of the shareholder hospitals who have 
Medi-Cal contracts are in a parent-subsidiary relationship with 
the corporation, you will not be in a potential conflict of 
interest situation. 
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ANALYSIS 

The Political Reform Act (lithe Act")11 prohibits a public 
official from making, participating in making or in any way 
attempting to use his or her official position to influence a 
governmental decision in which he or she has a financial 
interest. section 87100. 

An official has a financial interest in a decision if it is 
reasonably foreseeable that the decision will have a material 
financial effect, distinguishable from its effect on the public 
generally on the official or a member of his or her immediate 
family or on: 

*** 
(a) Any business entity in which the public 

official has a direct or indirect investment worth one 
thousand dollars ($1,000) or more. 

(b) Any real property in which the public 
official has a direct or indirect interest worth one 
thousand dollars ($1,000) or more. 

(c) Any source of income, other than gifts and 
other than loans by a commercial lending institution 
in the regular course of business on terms available 
to the public without regard to official status, 
aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more 
in value provided to, received by or promised to the 
public official within 12 months prior to the time 
when the decision is made. 

(d) Any business entity in which the public 
official is a director, officer, partner, trustee, 
employee, or holds any position of management. 

Ce) Any donor of, or any intermediary or agent 
for a donor of, a gift or gifts aggregating two 
hundred fifty dollars ($250) or more in value provided 
to, received by, or promised to the public official 
within 12 months prior to the time when the decision 
is made ...• 

section 87103 

II Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
specified. 
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If you were to represent the corporation and receive $250 
or more in income from the corporation, then the corporation 
would be a source of income to you under section 87l03(C). 
Consequently, you would be required to disqualify yourself from 
participating in any decision which could have a reasonably 
foreseeable material financial effect on the corporation. 

However, the more important issue is whether anyone of the 
shareholder hospitals should be considered as a source of 
income to you and thereby require disqualification concerning 
certain decisions affecting that hospital. 

By regulation (2 Cal. Adm. Code section 18706), the 
Commission has adopted the policy that an official has a 
financial interest in a decision having a material financial 
effect on a parent of a business entity in which the official 
has an economic interest. A parent-subsidiary relationship 
exists when one corporation directly or indirectly owns shares 
possessing more than 50 percent of the voting power of another 
corporation. 2 Cal. Adm. Code section 18236. (See also Advice 
Letter A-80-069, copy enclosed). 

Accordingly, if at any time one of the shareholder 
hospitals obtains a controlling interest in the corporation, 
that shareholder hospital would be deemed a source of income to 
you. Whether or not you would be required to disqualify 
yourself from participating in a decision affecting that 
hospital would depend on the specific facts surrounding the 
governmental decision. 

I hope this advice has been helpful and that you will not 
hesitate to contact the Commission again should you require 
additional advice. 

REL:JG:nwm 
Enclosure 

Sincerely, 

Robert E. Leidigh 
Counsel 
Legal Division 
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CALIFORNIA MEDICAL ASSISTANCE COMMISSION 
1121 l STREET, SUITE 300 
SACRAMENTO, CALIFORNIA 95814 

(916) 324-2726 

Mr. Robert E. Leidigh 
Legal Division 
Calif. Fair Pol. Practices 
P.O. Box 807 
Sacramento, CA 

Dear Mr. Leidigh: 

December 27, 1985 

GEORGE DEUKMEJIAN, Governor 

31 ~ 

By this letter I wish to confirm our telephone conversation 
of December 13, 1985. 

I informed you that I practice law as a private attorney and 
have been asked to provide legal representation to a California 
corporation. This corporation is owned by a number of different 
hospitals (7 or 9) but no one hospital has a controlling interest. 
The corporation I would represent has, itself, no involvement with 
the California Medical Assistance Commission, the Medi-Cal program, 
or to my knowledge, any federal or state program. Some of the 
hospitals owning an interest in the corporation do have Medi-Cal 
contracts. 

I asked if a conflict of interest would exist because some 
of the hospitals owning this corporation participated in the 
Medi-Cal contracting program. You informed me that based on the 
facts presented, you did not perceive a conflict of interest or 
the need for me to disqualify myself from CMAC decisions. 

If the above is not correct, please call me as soon as 
possible at (415) 451-4114. Thank you. 

Commissioner 
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