
California 
Fair Political 
Practices Commission 

David Winkler 
The Del Mar Partnership 
300 Fifteenth street 
Del Mar, CA 92014 

Dear Mr. Winkler: 

February 27, 1986 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-86-035 

Thank you for your letter requesting advice concerning the 
duties of The Del Mar partnership, Inc. ("Del Mar"), under the 
campaign disclosure provisions of the Political Reform Act (the 
"Act") . .11 

FACTS 

In 1984, Del Mar proposed a commercial project known as the 
Plaza. The Plaza project has been involved in a long planning 
process which will cUlminate with the Planning Commission and 
the City Council hearings sometime in February 1986. 

On April 8, 1986, there will be an election which will 
include City Council races and will include an initiative 
ballot measure which would require projects such as the Plaza 
project to be approved by the voters. 

Del Mar recently conducted a poll to determine the voters' 
position on various issues, including the Plaza project and the 
initiative measure. In your letter, you stated that this poll 
was conducted for internal business decisionmaking purposes and 
for purposes of informing the Planning Commission and the City 
Council of what the residents of the City of Del Mar would like 
to see in the Plaza project. The poll includes questions about 
attitudes toward local public officials and toward a public 
vote on the Plaza project. 

1/ Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. 
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QUESTIONS 

You have asked a series of questions, which we have 
restated, as follows: 

(1) Will Del Mar incur any campaign reporting obligations 
if it provides the results of its survey to Planning 
Commissioners, City councilmembers, other government officials, 
individuals running for election, or supporters of the Plaza 
project? 

(2) If Del Mar provides the results of its survey to a 
candidate or committee, will that candidate or committee be 
required to report the receipt of the survey results as a 
contribution? 

CONCLUSIONS 

(1) Del Mar will have reporting obligations only if it 
makes "independent expenditures" totaling $500 or more in a 
calendar year or makes "contributions" totaling $10,000 in a 
calendar year. 

(2) If Del Mar provides the results of its survey to a 
candidate or committee which requests the results or uses the 
results for political purposes, that candidate or committee 
will be required to report the receipt of the survey results as 
a contribution. 

ANALYSIS 

Initially, you should note that no law prohibits Del Mar 
from revealing the results of its survey, either publicly or 
privately, to any candidate, committee, government official, or 
other person. However, under the Act, contributions to, and 
expenditures by, candidates and committees trigger campaign 
reporting obligations. Accordingly, it is necessary to discuss 
whether the activities of Del Mar would be considered either a 
contribution or an expenditure which must be reported on 
campaign statements, and, if so, the reporting responsibilities 
of Del Mar and the persons who receive the survey results. 

A group or organization qualifies as a committee, and is 
subject to the campaign reporting requirements of the Act, if 
it receives "contributions," makes "independent expenditures," 
or makes "contributions" over a specified threshold level. 
Section 82013. The facts provided in your letter do not 
indicate that Del Mar plans to solicit and receive 
contributions. Therefore, we shall focus on the situations 
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when Del Mar's activities would be considered to be making 
"independent expenditures U or "contributions." 

If Del Mar makes uindependent expendituresu of $500 or more 
in a calendar year, Del Mar will be considered a committee and 
will be required to file campaign statements. Section 
82013(b). An independent expenditure is an expenditure "made 
in connection with a communication which expressly advocates 
the election or defeat of a clearly identified candidate or the 
qualification, passage or defeat of a clearly identified 
measure, or taken as a whole and in context, unambiguously 
urges a particular result in an election but which is not made 
to or at the behest of the affected candidate or committee." 
section 82031. Thus, Del Mar would make an independent 
expenditure if it makes any payment in connection with a 
communication to influence the passage or defeat of a ballot 
measure, such as the initiative measure which would require 
voter approval of certain development projects, or a measure to 
approve or disapprove the Plaza project, and that payment is 
not made to or at the behest of any committee formed to support 
or oppose the ballot measure. 

In your letter you stated that Del Mar's survey was 
conducted for business decisionmaking purposes and not for 
political purposes. We think that a survey which includes 
questions about voter attitudes toward elected officials or 
holding elections on specific matters is conducted for 
political, as well as business purposes. However, whether 
expenditures incurred in connection with conducting a survey 
are considered independent expenditures will depend on the use 
of the survey results rather than the purpose of the survey. 
If Del Mar does not use the survey results for any 
communication to influence the voters in connection with an 
election, then the cost of conducting the survey would not be 
considered an independent expenditure. However, if Del Mar 
uses the results of the survey in a communication, such as an 
advertising campaign, to influence the actions of the voters in 
connection with an election, then the costs of conducting the 
survey, as well as the costs of making the communication, would 
be considered independent expenditures. See, enclosed copy of 
advice letter to Kirk Pessner, dated June 15, 1978 (File No. 
A-78-080). Accordingly, if Del Mar conducts the survey, and 
subsequently uses the survey results in a communication to 
influence the outcome of an election, and the total cost of the 
survey and the communication is $500 or more, Del Mar will 
qualify as an independent expenditure committee and must file 
campaign statements. If Del Mar makes independent expenditures 
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of $500 or more, you should contact this office concerning 
Del Marls specific campaign reporting obligations. 

If Del Mar makes contributions totaling $10,000 or more in 
a calendar year to or at the behest of candidates or 
committees, Del Mar will be considered a major donor committee 
and must file campaign statements. section 82013(c). A 
"contribution" includes any monetary or nonmonetary payment for 
political purposes for which full and adequate consideration is 
not made to the donor. Regulation 2 Cal. Adm. Code section 
18215 (copy enclosed). A payment is made for political 
purposes if it is: 

(1) For the purpose of influencing or attempting 
to influence the action of the voters for or against 
the nomination or election of a candidate or 
candidates, or the qualification or passage of any 
measure; or 

(2) Received by or made at the behest of: 

(A) A candidate, unless it is clear from 
surrounding circumstances that the payment was 
received or made at his or her behest for 
personal purposes unrelated to his or her 
candidacy or status as an office holder .•.• 

'It 'It 'It 

(D) An organization formed or existing 
primarily for political purposes as defined in 
sUbsection (a) (1), including but not limited to a 
political action committee established by any 
membership organization, labor union or 
corporation. 

2 Cal. Adm. Code section 18215(a). 

A "payment" for purposes of the Act includes any monetary 
or nonmonetary benefit. section 82044. If Del Mar were to 
provide the survey results to a candidate or committee which 
either requests the survey results or uses the survey results 
for political purposes, Del Marls actions would constitute a 
payment for political purposes as specified in 2 Cal. Adm. Code 
section 18215. Therefore, Del Mar would be making a 
contribution to the candidate or committee. In contrast, if 
Del Mar instead were to make the survey results available to 
the public, such as by presenting the results at a public 
meeting of the city councilor by providing the results to a 
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newspaper, Del Mar's actions would not be considered a 
contribution. Similarly, simply providing the results to a 
candidate or committee who neither requests nor uses the 
results would not be considered a contribution. 

In the event that Del Mar makes a contribution to one or. 
more candidates or committees, Del Mar should inform the 
candidates or committees of the amount of its contribution. 
The amount of the contribution to a candidate or committee is 
the fair market value of the benefit provided to the candidate 
or committee. The fair market value of the survey results 
would require a determination of the amount the candidate or 
committee would have to pay to obtain the information it 
received from Del Mar. 

If, based on the above advice, you conclude that Del Mar 
will qualify as either an independent expenditure committee or 
a major donor committee, please contact us for specific advice 
about the campaign reporting provisions of the Act. 

If you have any questions concerning this letter, please 
contact me at (916) 322-5901. 

KED:plh 
Enclosure 

Very truly yours, 

!~n~v~n~ 
Counsel 
Legal Division 

David Winkler 
February 27, 1986 
Page 5 

newspaper, Del Mar's actions would not be considered a 
contribution. Similarly, simply providing the results to a 
candidate or committee who neither requests nor uses the 
results would not be considered a contribution. 

In the event that Del Mar makes a contribution to one or 
more candidates or committees, Del Mar should inform the 
candidates or committees of the amount of its contribution. 
The amount of the contribution to a candidate or committee is 
the fair market value of the benefit provided to the candidate 
or committee. The fair market value of the survey results 
would require a determination of the amount the candidate or 
committee would have to pay to obtain the information it 
received from Del Mar. 

If, based on the above advice, you conclude that Del Mar 
will qualify as either an independent expenditure committee or 
a major donor committee, please contact us for specific advice 
about the campaign reporting provisions of the Act. 

If you have any questions concerning this letter, please 
contact me at (916) 322-5901. 

KED:plh 
Enclosure 

Very truly yours, 

!~n:v~n~ 
Counsel 
Legal Division 

David Winkler 
February 27, 1986 
Page 5 

newspaper, Del Mar's actions would not be considered a 
contribution. Similarly, simply providing the results to a 
candidate or committee who neither requests nor uses the 
results would not be considered a contribution. 

In the event that Del Mar makes a contribution to one or 
more candidates or committees, Del Mar should inform the 
candidates or committees of the amount of its contribution. 
The amount of the contribution to a candidate or committee is 
the fair market value of the benefit provided to the candidate 
or committee. The fair market value of the survey results 
would require a determination of the amount the candidate or 
committee would have to pay to obtain the information it 
received from Del Mar. 

If, based on the above advice, you conclude that Del Mar 
will qualify as either an independent expenditure committee or 
a major donor committee, please contact us for specific advice 
about the campaign reporting provisions of the Act. 

If you have any questions concerning this letter, please 
contact me at (916) 322-5901. 

KED:plh 
Enclosure 

Very truly yours, 

!~n~v~n~ 
Counsel 
Legal Division 



January 23, 1986 

Ms. Carla wardlow 
Fair Political Practices Commission 
P. O. Box 807 
Sacramento, CA 95804 

Re: FPPC Opinion on Nonreportable Acts 

Dear Ms. Wardlow: 

It was a pleasure speaking with you this past wednesday, January 22, 1986 
regarding information which must be reported as campaign contributions 
pursuant to the Fair Political Practices Act. I have summarized the 
background information on the upcoming election and our desire and 
intention to avoid having to report any contributions to any campaigns in 
the upcoming April 8, 1986 election. We are seeking an opinion from the 
FPPC which will identify, as clearly as possible, exactly what information 
can be disclosed publicly and private and to whom. 

BACkGROUND 

In the spring of 1984 The Del Mar Partnership, Inc. proposed to redevelop 
two commercial corners in the city of' Del Mar. The Plaza project has 
been involved in a long planning process which will CUlminate with the 
Planning Commission and City Council hearings sometime in February, 
1986. 

In June, 1985 an initiative was qualined for the ballot which if passed 
will require the Plaza project and other projects to be put to a public 
vote. Although the initiative is detrimental to the Plaza redevelopment 
because of delays and the unknowns of the political process, The Del Mar 
Partnership has declared that it will not become involved in this political 
campaign. 

On April 8, 1986 there will be an election which will include the initiative 
ballot measure and various races for City Council including that 
incumbent mayor, Arlene Carston. The Del Mar Partnership seeks not to 
participate either the campaign, Mayor Carston's 
nor any other political pending in April. The Plaza may be put 
to a vote at a subsequent election depending on the results of the April 
ballot on the initiative are known. 
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BACkGROUND 

In the spring of 1984 The Del Mar Partnership, Inc. proposed to redevelop 
two commercial corners in the city of Del Mar. The Plaza project has 
been involved in a long planning process which will culminate with the 
Planning Commission and City Council hearings sometime in February, 
1986. 

In June, 1985 an initiative was qualified for the ballot which if passed 
will require the Plaza project and other projects to be put to a public 
vote. Although the initiative is detrimental to the Plaza redevelopment 
because of delays and the unknowns of the political process, The Del Mar 
Partnership has declared that it will not become involved in this political 
campaign. 

On April 8, 1986 there will be an election which will include the initiative 
ballot measure and various races for City Council including that of 
incumbent mayor, Arlene Carston. The Del Mar Partnership seeks not to 
participate in either the initiative campaign, Mayor Carston's reelection, 
nor any other political campaign pending in April. The Plaza may be put 
to a vote at a subsequent election depending on the results of the April 
ballot on the initiative are known. 
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The Del Mar Partnership ran a poll in Del Mar at the end of December 
to help determine the electorates' position on various issues including the 
Plaza and the downtown initiative. This poll was run for internal business 
decision making purposes and to reveal results publicly to Planning 
Commissioners and City Council members to let them know what residents 
of this city would like to see in the redevelopment of the Plaza parcels. 

ISSUES 

In order to avoid making a reportable campaign contribution, we are 
requesting the FPPC to rule on the following questions: 

1. Can poll results be revealed publicly: 

a. About the project; 

b. About the initiative? 

2. Can poll results about the project be revealed privately to: 

a. Project supporters; 

b. Project supporters who may passively oppose or favor the 
initiative; 

c. Plaza supporters who are members of an initiative 
campaign committee; 

d. Government officials; and 

e. Individuals running for election? 

In answering questions 2. a-e, please break each response into 
issues which would (i) not influence the initiative election, (ii) 
might influence the initiative election, and (iii) would influence 
the initiative campaign. We believe examples ot' (0, (ii), and 
(iii) are as follows (Please correct us if we are wrong about 
these examples): 

(i) would not influence the election: 

a. How frequently do you use the market at the Del 
Mar 
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(ii) Could influence the election: 

a. Do you read the Del Mar Citizen, if so, do you 
read the front page, letters to the editor, editorials? 

b. Is Councilman Smith doing a good job? 

(iii) would influence the initiative campaign: 

a. Do you support a public vote on the proposed 
project? 

b. Would you support a project if you knew that John 
Doe endorsed it? 

3. If the initiative passes and the Plaza is subject to a public 
vote, at what point must The Del Mar Partnership form a 
committee? 

4. Are The Del Mar Partnership's pre-committee formation 
expenses reportable? 

5. Can poll results be discussed in terms of generalities without 
releasing specific numbers to the individuals mentioned in 
questions 1 and 2 above? 

6. Can The Del Mar Partnership state OpInIOnS even though such 
opinions may in part be based on information revealed by the 
poll? 

Please consider all of these questions as soon as possible as The Del Mar 
Partnership will be making a presentation of the project to the Planning 
Commission and City Council within three to four weeks from the date 
hereof. 

Although we desire to do everything possible to comply with all FPPC 
regulations and not make any contributions we, at the same time, believe 
that we have a constitutional right of free speech to promote our project. 
Please consider this in relationship to all questions mentioned above. 

is greatly apr;>reciated. 

:sms 
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