
California 
Fair Political 
Practices Commission 

April 2, 1986 

Howard Jarvis 
6363 Wilshire Blvd. 
Los Angeles, CA 90048 

Re: FPPC No. A-86-095 

Dear Mr. Jarvis: 

FPPC Chairman John Larson has asked me to answer your letter 
dated March 11, 1986, in which you asked for a definition of the 
phrase, "Aid in Kind." 

The phrase "Aid in Kind" is not, to my knowledge, used in 
the Political Reform Act. However, the term, "non-monetary 
contribution" is used in connection with contributions which must 
be disclosed by candidates and committees subject to the Act's 
campaign disclosure provisions. 

The Act provides that the term "contribution" includes: 

... the distribution, transfer, loan, advance, deposit, 
gift or other rendering of money, property, services 
or anything else of value, whether tangible or 
intangible, for which full and adequate consideration 
is not made. 

When a committee receives property, services or anything 
else of value (other than a monetary payment) for which the 
committee has not provided full and adequate consideration, the 
committee has received a "non-monetary contribution." Committees 
must report (in addition to monetary contributions received) all 
non-monetary contributions. For each non-monetary contribution of 
$100 or more from a single source, the committee must report the 
name, address, occupation and employer of the contributor, a 
description of the goods or services provided, the date the goods 
or services were provided, the fair market value of the goods or 
services, and cumulative amount of all contributions received from 
the source. 

Generally, the fair market value of goods or services which 
are non-monetery contributions is whatever it would cost the 
committee receiving the goods or services to purchase them on the 
open market. 
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Howard Jarvis 
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Gov. Code section 82015 provides certain exceptions to the 
definition of "contribution." These exceptions are also set out 
in subdivision (d) of FPPC regulation 2 Cal. Adm. Code section 
18215. 

Enclosed for your information is a copy of the "Political 
Reform Act of 1974 as amended to January 1, 1986," and a copy of 
FPPC regulation 2 Cal. Adm. Code section 18215. 

If you have any questions about whether specific goods or 
services received by a committee are "non-monetary contributions," 
or about how to value or report non-monetary contributions, please 
call me at (916) 322-5662. 

JP:kt 

Enclosures: Act 
section 18215 

Sincerely, /'1. 
i' / 1 ,,} '" () ., ~ H...z.::t.,.. /;j /> I /'tj 

~../~?"I.L /./ L " '-~l-~_"/'-"-"\ 

vJeanne Pritchard, Chief 
Technical Assistance 
& Analysis Division 
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Narch 11, 1986 

Mr. John Larson, Chairman 
Fair Political Practices Commission 
107 South Broadway, Room 7007 
Los Angeles, California 90012 

Dear Sir: 

I would like to know what the phrase in the law 
"Aid in Kind" means and does it require all con­
tributors to political campaigns of "Aid in Kind, 
with no exceptions, to report the actual cost of 
aid in kind to your commission. 

\~e are about to commence a campaign for a state 
initiative and I would be most greatful for this 
information as soon as possible. 

Sincerely, 

Howard Jarvis 

March 11, 
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