
California 
Fair Political 
Practices Commission 

April 29, 1986 

Mary Erbez 
Assistant city Manager/City Clerk 
city of pittsburg 
P.O. Box 1518 
Pittsburg, CA 94565 

Dear Ms. Erbez: 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. I-86-133 

This is in response to your April 21, 1986 letter 
requesting clarification on valuing and reporting gift tickets 
on statements of economic interests. In that letter you 
presented two examples and asked how each would be reported. 

The first is a gift ticket to a political fundraiser from 
an individual to a city, county or state official valued at 
more than $100. The second example is a gift ticket to a 
charitable organization's function from any individual to a 
city councilmember, again valued at more than $100. 

Currently tickets to political fundraisers are not 
reportable as gifts or other type of income. See Opinion 
Requested by Kenneth Cory, 1 FPPC opinions 137 (No. 75-094-C, 
October I, 1975, copy enclosed.) 

Tickets to charitable fundraising events which are provided 
to an official by the sponsor of the event are also not 
reportable gifts. However, tickets to fundraisers purchased by 
someone other than the sponsor and then given to the official 
may be reportable as gifts by the official. The reportable 
value of such tickets is only the value of the event itself 
(the meal, entertainment, etc.); the portion of the ticket 
price that represents a charitable contribution is not included 
in calculating the value of the gift. Thus, if the actual 
value of the event is $50 or more, the ticket to the official 
should be reported. Tickets which are provided to the spouse 
of an official are not gifts to the official himself and are 
not reportable, provided that they were, in fact, given to the 
spouse. See 2 Cal. Adm. Code Section 18726.2 (copy enclosed). 
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In September, the Commission noticed a proposed regulation 
which addresses valuation and return of gift tickets to 
charitable or political fundraisers. (2 Cal. Adm. Code section 
18726.9, draft enclosed.) The proposed regulation provides 
that the value of gift tickets to charitable events is the face 
value of the ticket reduced by the value of the donation and 
further provides two alternatives for valuing tickets to 
political fundraisers. At a future meeting, the Commission 
will consider these suggested alternatives and possibly 
others. Again, this is a proposed regulation and is not yet in 
effect. It is not known at this time when the regulation will 
be presented to the Commission. You may wish to review the 
regulation and are welcome to present your comments on the 
contents of the regulation. 

I hope this answers your questions on the manner to valuate 
and report gift tickets. If I can be of further assistance, 
please feel free to call me at (916) 322-5901. 

JET:plh 
Enclosures 

sincerely, 

(]~~ 
;Z~nette E. Turvill 
Legal Assistant 
Legal Division 



CIVIC CENTER' P.O. BOX 1518' PITTSBURG, CALIFORNIA 94565 

Fair Political Practices Commission 
P. O. Box 807 
Sacramento, Ca. 95804 

April 21, 1986 

Would you please clarify the proper reporting procedures 
under the following examples: 

A) If an individual gave a city council member a free 
ticket to a political dinner l for campaign funds for a 
city/county/state official, and the ticket, would normally 
sell for over $100, should that be reported by the council 
member? 

B) If an individual gave a city council member a free 
ticket to a charitable organization's function with that 
ticket normally selling for more than $100, is that reportable 
by the council member? 

If the answer to the first question is not the same as of 
the second, could you tell me what the the difference is 
between a function to raise money for a politician as opposed 
to a function to raise money for a charitable organization. 

E 


