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Re: Request for Confirmation of Telephone Advice 
Regarding Auctions and Raffles 

Dear Jeanne: 

Pursuant to your conversation with Kirk Pessner of our 
office, we would appreciate your review of our understanding of 
your advice. 

SITUATION PRESENTED 

We presented a situation in which a committee had 
received donated items and two types of events were planned to 
raise funds for the committee from the sale of these donated 
items. 

QUESTIONS PRESENTED 

1. What is the value of the donated item? 

2. If the committee holds an auction, flea market or 
garage sale and the price paid for the item exceeds 
its value (as determined by the answer to question 
#1) how is that payment treated? 

If the payment made is equal to or less than the 
value determined in the answer to question #1, how 
is it reported? 

3. If chances are sold for a drawing at which a 
donated item will be given to the person with the 
winning ticket, how is the purchase of the raffle 
ticket treated? 

ANSWERS 

1. You advised us that the donated item would be 
considered a contribution as defined in Government 
Code Section 82105 and reportable at its fair 
market value. 
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2. You advised us that if this donated item, valued at 
its fair market value, brought a price at an 
auction or flea market in excess of that determined 
fair market value, the difference between the fair 
market value and the price paid would be considered 
a contribution and reportable on Schedule A as a 
contribution from the person buying the item. The 
amount equaling the fair market value of the 
product would not be considered a contribution and 
would instead be considered to be "equal consid­
eration" for the value of the item received. The 
committee would not disclose this portion as a 
campaign contribution but would instead disclose it 
as a miscellaneous adjustment to cash on Schedule 
G. 

You further advised us that if the amount paid for 
an auction or flea market item was equal to or less 
than its fair market value, no contribution has 
been made by the person buying the item and the 
entire amount paid for the item would be considered 
a miscellaneous adjustment to cash and reportable 
on Schedule G. 

3. You advised us that a raffle is distinguishable 
from an auction or flea market inasmuch as the 
purchase of a raffle ticket is the opportunity to 
have a chance to win a prize and not actually 
receipt of that prize. Therefore, all raffle 
proceeds would be defined as contributions and 
reportable by the committee on Schedule A of its 
report. This would be true even if a person 
holding a raffle ticket was the winner of the 
prize. 

Again, thank you for advising us on these matters over 
the telephone. If you wish, we would appreciate receiving written 
confirmation of your advice either in a separate letter or by 
acknowledging its validity by signing this letter and returning it 
to us. 

/ 

Very truly yours, 

~ARLES H. BELL, JR. 

Jeanne Pritchard 


