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Dear Ms. Gallippi: 

June 16, 1986 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-86-177 

Thank you for your letter requesting advice concerning the 
lobbying provisions of the Political Reform Act (the "Act").Y 

QUESTION 

You have informed us that your law firm has 50 attorneys 
and three lobbyists and is registered as a lobbying firm to 
lobby the State Department of Education. The State Department 
of Education has approached the law firm for legal assistance 
unrelated to the lobbying activities of the law firm. Does the 
gift limitation of section 86203 limit the ability of the law 
firm's attorneys who are not registered lobbyists to make 
personal gifts, such as gifts of food or beverage, to officials 
at the State Department of Education? 

CONCLUSION 

Section 86203 prohibits use of lobbying firms' assets to 
make or arrange gifts greater than $10 per month to any 
individual agency official. Therefore, the gift limitation of 
section 86203 prevents all employees of any firm classified as 
a lobbying firm from receiving reimbursement from the firm for 
gifts to State Department of Education officials if the total 
reimbursement is more than $10 per month for any single 
official. The attorneys of the law firm, even though they are 

Y Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. 
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not registered lobbyists are covered by this provision. 
However, there is no limit which the Act places upon gifts made 
by a nonlobbyist employee of a lobbying firm so long as that 
employee does not receive reimbursement from the firm for those 
personal expenses or take a business expense deduction on his 
or her income taxes. 

ANALYSIS 

Initially we assume that your question relates to the 
making of personal gifts, such as gifts of food or beverage, to 
officials at the State Department of Education, rather than the 
propriety of providing the State Department of Education with 
occasional free legal assistance. In general, we would 
consider free legal assistance provided to the State Department 
of Education to be a gift to the state and not a gift which 
provides any significant or unusual benefit to a particular 
state official. See Stone opinion, 3 FPPC opinions 52 (No. 
77-003, June 9, 1977). 

section 86203 prohibits any lobbyist from making or 
arranging~ gifts totaling more than $10 in a calendar month to 
any elected state officer, state candidate, legislative 
official, or agency official of an agency reguired to be 
registered on the disclosure statement of the lobbying firm. 
As your law firm is a lobbying firm it is subject to these 
restrictions. 

The gift limitations of section 86203 apply to lobbying 
firms to prohibit the use of the firm's assets, including, 
equipment, supplies, offices, funds, staff or other resources, 
to make or arrange gifts, as defined by section 82028, to an 
agency official totaling more than $10 in a calendar month. 

Section 86203 applies to elected state officials and state 
agency officials of the department which the firm is attempting 
to influence. According to the definition of section 82004, an 
agency official is any member, officer, employee or consultant 
of any state agency who, as part of his official 
responsibilities, participates in any administrative action in 
other than a purely clerical, secretarial, or ministerial 
capacity. "Administrative action" is defined in section 82002 
and Commission regulation 2 Cal. Adm. Code section 18202. 

~ Regulation 2 Cal. Adm. Code section 18624 defines 
"arranging a gift." I have enclosed a copy of that regulation 
for your information. 
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All employees of a lobbying firm are bound by the 
provisions of the Act. While a lobbyist employee may, under no 
circumstances spend more than $10 in a calendar month on gifts 
to the agency official, a nonlobbyist employee may spend in 
excess of that amount provided that the expenditure is not 
reimbursed or arranged by the lobbying firm. Thus, the 
lobbying firm may not legally authorize or reimburse more than 
$10 of such an expenditure. In addition, Section 86203 
prohibits the nonlobbyist attorney employee from claiming an 
employee business expense tax deduction for those expenses. 
See Biagio Advice Letter, No. A-86-069 and Wilke Advice Letter, 
No. A-76-531 (copies enclosed) .. 

If you have any further questions regarding this letter, 
please contact me at (916) 322-5901. 

KED:DL:plh 
Enclosure 

Very truly yours, 

~~o~v~n 
Counsel 
Legal Division 
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Dear Ms Gallippi: 

May 23, 1986 

Re: 86-177 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act has been received on May 21, 1986 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or unless more information is needed to answer your request, 
you should expect a response within 21 working days. 

KED:plh 

Very truly yours, 

K~v~{ /7'~ ?: 
Kathryn ~ Donovan 
Counsel 
Legal Division 

~ 
(~~/'~ 'r)"tL-y'-
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