
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Charles E. Bell 
Chief Sergeant-at-Arms 
California state Assembly 
state Capitol 
Sacramento, CA 95814 

Dear Mr. Bell: 

July 30, 1986 

Re: Your Request for Advice 
Our Advice No. A-86-220 

This is in response to your July 2, 1986, letter concerning 
your reporting obligations under the Political Reform Act of 
1974.!I 

QUESTION 

You asked if you are required to report to the Fair Political 
Practices commission any gifts or tickets you receive in your 
capacity as the Chief Sergeant-at-Arms for the California state 
Assembly. 

CONCLUSION 

Your position is not one that is "designated" within the 
conflict of interest code for the California State Legislature 
to report economic interests. Therefore, you have no obligation 
to report to the Fair Political Practices Commission your 
receipt of gifts or tickets. You are, however, subject to the 
disqualification provisions of the Political Reform Act and are 
prohibited from making or participating in the making of 
governmental decisions which will reasonably and foreseeably 
affect your economic interests, including sources of gifts or 
tickets. section 87103(e). 

DISCUSSION 

Government Code section 87300 provides that every agency 
shall adopt and promulgate a conflict of interest code. 
Conflict of interest codes enumerate the positions within the 
agency which involve the making or participation in the making 

!I Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise noted. 
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of decisions which may foreseeably have a material effect on any 
economic interest. For each position a conflict of interest 
code describes the investments, real property and sources of 
income which can be affected by any decision made by the 
designated employee. 

Prior to 1983 your position was designated within the code 
for the California state Assembly and did require disclosure of 
economic interests. 

In 1983 the legislature amended its code to add, retitle, or 
delete positions within the code. Your position was previously 
designated in error and was deleted. You are no longer required 
to report your financial interests. 

Even though you have no disclosure obligations under the 
Act, you should be aware that the disqualification provisions 
still apply. section 87100 provides that no public official at 
any level of state or local government shall make, participate 
in making or in any way attempt to use his or her official 
position to influence a governmental decision in which he knows 
or has reason to know he has a financial interest. 

An official has a financial interest in a decision within 
the meaning of Section 87100 if it is reasonably foreseeable 
that the decision will have-a material financial effect, 
distinguishable from its effect on the public generally, on the 
official or a member of his or her immediate family or on, among 
other things, any donor of a gift or gifts aggregating two 
hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, or 
promised to the public official within 12 months prior to the 
time when the decision is made. Section 87103(e). 

Accordingly, should a decision come before you which could 
affect the donor of a gift or ticket in a material manner, you 
should disqualify yourself from participating in that decision 
process. If you are unsure as to whether your disqualification 
is necessary on a particular decision, you are welcome to 
contact this agency's legal division for advice. 

I believe this answers your questions. Should you have any 
further questions, please feel free to contact me at 
(916) 322-5901. 

JT:km 

Sincrerely, , /'" 
. I\... { ... { / '-.. \-.. , ~{(a 1 L('ClC:C ~U-i!./ 
Jeanette Turvill 
Legal Assistant 
Legal Division 
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Mrs. Jeanette Turvill 
Legal Assistant 
Fair Political Practices 

Commission 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento, CA 95814 

Dear Mrs. Turvill: 

CHARLES E, BELL 

July 2, 1986 

As Chief Sergeant-at-Arms of the State Assembly, I have ( prior 
years) been required to complete a Conflict of Interest state­
ment. Just this past year, however, I was informed that this 
would no longer be a requirement. 

In lieu of this most recent change, I am still somewhat unclear 
as to what restrictions, if any, are placed on complimentary 
tickets, gifts, etc. received by me. In addition, should any of 
these items be reported to the FPPC by letter or some other 
method? 

A written response to these inquiries would be greatly 
appreciated. Thank you kindly for your assistance. 

eEB: jc 

Sincerely, 
I" 

CHARLES E. BELL 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Charles E. Bell 
Chief Sergeant-at-Arms 
California state Assembly 
state Capitol 
Sacramento, CA 95814 

Dear Mr. Bell: 

July 9, 1986 

Re: 86-220 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act has been received on July 8, 1986 by the Fair Political 
Practices commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or unless more information is needed to answer your request, 
you should expect a response within 21 working days. 

JET:plh 

Vf}.r.Y truly_yours, 

2WJrJJ:1J~ 7 J 
Janette E. Turvill 
Counsel 
Legal Division 
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