
California 
Fair Political 
Practices Commission 

August 13, 1986 

Janice Ploeger, Campaign Manager 
Quackenbush for Assembly 
872 San Antonio Road 
Palo Alto, CA 94303 

Dear Ms. Ploeger: 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-86-226 

This is in response to your letter of July 10, 1986, which 
requests advice on behalf of Charles Quackenbush, a candidate 
for the 22nd Assembly District, with respect to the campaign 
disclosure provisions of the Political Reform Act (Government 
Code sections 81000-91015). I hope the following information is 
helpful. 

QUESTION 

You have asked whether the company owned by Mr. Quackenbush, 
which has qualified as a major donor committee, must report 
loans made to the Quackenbush for Assembly Committee for which 
it acted as an intermediary. 

ANSWER 

A major donor is not required to disclose contributions, 
including loans, for Which it acted as an intermediary. 
However, from my recollection of our earlier telephone 
conversations and from the wording of your July loth letter, 
there appears to be some confusion with respect to 
intermediaries. Enclosed for your information is a copy of an 
advice letter which clarifies "intermediary" as that term is 
used in the Political Reform Act (No. A-79-077): 

... someone stands as an intermediary in relation to a 
contributor when, without disclosure of the identity of the 
contributor, the intermediary would be considered the source 
of the contribution by the recipient ... 

In addition, Government Code section 84302 provides: 

No person shall make a contribution on behalf of another, or 
while acting as the intermediary or agent of another, 
without disclosing to the recipient of the contribution both 
his own full name and street address, occupation, and the 
name of his employer, if any, or his principal place of 
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business if he is self-employed, and the full name and 
street address, occupation, and the name of employer, if 
any, or principal place of business if self-employed, of the 
other person. The recipient of the contribution shall 
include in his campaign statement the full name and street 
address, occupation, and the name of the employer, if any, 
or the principal place of business if self-employed, of both 
the intermediary and the contributor. 

As I recall the facts from our telephone conversations 
earlier this year, Mr. Quackenbush and his wife own a company 
named Q-Tech. Prior to the filing deadline for the second 
pre-election statement due before the June primary election, 
Q-Tech made a campaign loan to the Quackenbush for Assembly 
committee. Q-Tech later requested that the loan be refunded, 
and instead made a personal loan to Mrs. Quackenbush who, in 
turn, loaned the money to the committee. In addition, you 
informed me that Q-Tech made the loan out of funds it had 
borrowed for business purposes from Pacific Valley Bank. You 
requested assistance in reporting the loan, and I advised you 
that the committee should report Q-Tech as the lender, indicate 
that Mrs. Quackenbush acted as an intermediary for the loan, and 
indicate that the loan was a portion of the proceeds of a loan 
which Q-Tech had recieved from Pacific Valley Bank. A review of 
the Committee's campaign disclosure statement for the period 
March 18, 1986 through May 17, 1986, reveals that the bank was 
reported as the source of the loan, with both Q-Tech and Mrs. 
Quackenbush listed as intermediaries. You may wish to amend 
this statement to report the loan as I stated in my original 
advice. 

In order to provide you with an answer to your July 10 
letter prior to the July 31, 1986, campaign filing deadline, I 
advised you by telephone on July 17, 1986, that Mrs. 
Quackenbush, and not Q-Tech, was the intermediary with respect 
to the loan and, therefore, Q-Tech is required to include the 
loan on its major donor campaign statement for the period 
January 1, 1986 through June 30, 1986. I also advised you that 
Q-Tech should indicate on its report that the money it loaned to 
the Committee was a portion of the proceeds of a bank loan. 

I hope this information is helpful. Please do not hesitate 
to contact me at (916) 322-5662 if you have additional questions. 

CW:cah 
Enclosure 

sincerely, 

c~~~ 
Carla Wardlow 
Political Reform Consultant 



QUACKENBUSH 
FOR 22nd ASSEMBL Y 

July 10, 1986 

Alice Hughes 
Fair Political Practices Commission 
P.O. Box 807 
Sacramento, CA 95804-0804 

Dear Alice: 

'!!" ~-, 

JUL It! b 10 

Thank you for answering my questions earlier this week on the 
major donor reporting procedure for one of our campaign's major 
donors. 

As we discussed, I would appreciate a formal ruling on one 
question: Is a major donor required to report (and count in the 
S10,000 major donor minimum limit) all loans to a campaign, in­
cluding those loans in which the major donor served only as 
intermediary, or Just those loans which were made directly to the 
campaign? 

The example in our case is that the major donor (the eandidat 's 
company) made a loan to the candidate's wife (who serves as 
President). She, in turn, made a loan of the same amount to the 
campaign. Is the major donor required to report this as a loan, 
or not? 

I would appreciate a ruling as soon as possible, as the 
candidate's company is in the process of filling out it's major 
donor report due July 31, and we need this information to com­
plete it. 

Thank you for your prompt attention to this matter. 

SincE!rf:'!ly, 

e P oege 
Campaign Manager 
Quack nbush for Assembly 

872 Antonio Road • Palo Alto, CA 94303 • (415) 424~9919 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Janice Ploeger 
campaign Manager 
Quackenbush for Assembly 
872 San Antonio Road 
Palo Alto, CA 94303 

Dear Ms. Ploeger: 

July 14, 1986 

Re: 86-226 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act has been received on July 14, 1986 by the Fair Political 
Practices commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact the Technical Assistance and 
Analysis Division at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or unless more information is needed to answer your request, 
you should expect a response within 21 working days. 

JP:plh 

Very truly yours, 

/ ,~), 

Jeanne Pritchard 
Chief 
Technical Assistance and Analysis 

Division 
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