
California 
Fair Political 
Practices Commission 

August 25, 1986 

John M. Seitman, President 
San Diego County Bar Association 
1434 Fifth Avenue 
San Diego, CA 92101 

Dear Mr. Seitman: 

Re: Your Request for Formal 
written Advice 
Our File No. A-86-250 

Thank you for your letter requesting advice concerning the 
campaign disclosure provisions of the Political Reform Act.1/ 
Your letter to Mr. Leidigh has been referred to me for a 
response. 

QUESTION 

You have written seeking confirmation of preliminary 
telephone advice regarding the campaign reporting implications 
under the Political Reform Act (the "Act") of certain planned 
actions by your organization in opposition to proposition 61, 
the "Gann Initiative" on the November 1986 ballot. Those 
activities generally involve volunteer services and the use of 
your organization's newsletter, without incurring any 
additional costs. 

CONCLUSION 

So long as your organization's activities are confined to 
those described in your letter as set forth below, the San 
Diego County Bar Association will not incur any reporting 
obligations under the Act. 

FACTS 

Your letter states the following facts for our 
consideration: 

"We (the San Diego County Bar Association) 
contemplate the following activities: 

1/ Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. 
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"1. Formation of an ad hoc group to evaluate the 
initiative and make recommendations to the Board of 
Directors. This group would also act as an 
information bank for our members on the subject of the 
initiative. 

"2. DICTA, the San Diego County Bar 
Association's monthly publication would carry an 
article designed to educate our membership concerning 
the proposition and to urge their active opposition 
through their vote, their volunteer efforts, and 
financial contributions to Californians for Quality 
government. Such an article would be written by a 
member of the Association. In addition, I plan to 
devote one of my monthly President's Page columns to 
that same subject matter. DICTA has been published by 
our Association for many years, carries a variety of 
articles and neither its length or cost would be 
increased in any way by the contemplated articles. 

"3. We have for many years sent a monthly mailer 
to our membership with information on a variety of 
topics. On an experimental basis, we recently changed 
its format to a newsletter. We would plan to include 
one or more articles on the subject of Proposition 61 
in that newsletter. Again, the newsletter originated 
without regard to proposition 61 and neither its 
length or cost would be increased by the inclusion of 
such an article or articles. 

"4. Interested members of the Association on a 
volunteer basis would establish and participate in a 
telephone bank to contact members and encourage their 
participation and financial contribution to the 
campaign. Those volunteers would be solely calling 
members who practice locally and no cost for long 
distance telephoning would be incurred. 

"5. Interested members of the Association may 
meet with other members and also act as speakers on 
the subject of proposition 61. To the extent they do, 
we would not reimburse any travel expenses nor would 
they receive any honorarium for speaking. 

"6. The volunteers who encourage other members 
to make financial contribution in opposition to 
Proposition 61 would ask that checks be made payable 
to Californians for Quality Government and may ask 
that the check be mailed to the San Diego County Bar 
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Association office. Those checks would simply be 
accumulated by us and forwarded to Californians for 
Quality Government. Our purpose in utilizing this 
procedure is simply so that we can monitor the effect 
of our efforts. 

"7. It is possible that, if asked, the 
Association may vote to lend its endorsement to the 
opposition to Proposition 61 in one or more 
advertisements in the media, which advertisements 
would be paid for by others. 

"The idea to play an active role in opposition to 
Proposition 61 was generated by a number of our 
members who are very concerned about the adverse 
effect that that proposition's passage would have on 
the administration of justice in this county and 
elsewhere. To the extent our volunteers write 
articles on the subject or make speeches, their 
content would be solely determined by us independent 
of any efforts of Californians for Quality Government. 

"As we also discussed on the telephone, we do not 
contemplate forming our own PAC in this county. We do 
wish, however, to be assured that so long as we 
confine our activities to those outlined above, we 
will not be deemed to be making any kind of political 
contribution which might require our filing reports. 
Incidentally, the San Diego County Bar Association 
does not contemplate any expenditure of funds in 
support of the activities outlined above. To the 
extent our volunteer efforts do generate funds for 
Californians for Quality Government, we trust it will 
appropriately report those to you." 

ANALYSIS 

You have inquired generally whether any of the activities 
described in paragraphs 1 through 7, inclusive, will trigger 
the filing of campaign reports by the San Diego County Bar 
Association. 

The Act requires campaign reporting by candidates and 
committees, among others. Sections 84200, et seq. The San 
Diego County Bar Association ("SDBC") would only be required to 
file statements if it were to become a "committee," which is 
defined in Section 82013 as follows: 
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"Committee" means any person or combination of 
persons who directly or indirectly does any of the 
following: 

(a) Receives contributions totaling five hundred 
dollars ($500) or more in a calendar year: 

(b) Makes independent expenditures totaling five 
hundred dollars ($500) or more in a calendar year: or 

(c) Makes contributions totaling ten thousand 
dollars ($10,000) or more in a calendar year to or at 
the behest of candidates or committees. A person or 
combination of persons that becomes a committee shall 
retain its status as a committee until such time as 
that status is terminated pursuant to section 84214. 

Thus, the SDBC would become a "committee" if it receives 
"contributions" from others (such as its members) totaling $500 
or more, makes "independent expenditures" totaling $500 or 
more, or spends its own moneys to make contributions totaling 
$10,000 or more. Each of these will be examined separately as 
it relates to the contemplated activities. 

#1. Formation of an ad hoc group to evaluate proposition 
61 does not fit into any any of the three categories involved. 
No money is changing hands and volunteer personal services are 
not a contribution under section 82015, which states, inter 
alia: 

.. .. .. 
Notwithstanding the foregoing definition of 

"contribution," the term does not include volunteer 
personal services or payments made by any individual 
for his or her own travel expenses if such payments 
are made voluntarily without any understanding or 
agreement that they shall be, directly or indirectly, 
repaid to him or her. 

section 82015. 

#2. Articles in DICTA, the SDBC's monthly pUblication 
which increase neither its length nor its cost do not 
constitute "expenditures" within the meaning of Section 82025 
and regulation 2 Cal. Adm. Code section 18225 (copy enclosed), 
which states inter alia: 

.. .. .. 
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(4) Notwithstanding the prov~s~ons of this 
subsection, the term expenditure does not include costs 
incurred for communications which expressly advocate the 
nomination, election or defeat of a clearly identified 
candidate or candidates or the qualification, passage or 
defeat of a clearly identified measure or measures by: 

.. .. .. 

(C) A regularly published newsletter or 
regularly published periodical, other than those 
specified in paragraph (b) (4) (A), whose circulation is 
limited to an organization's members, employees, 
shareholders, other affiliated individuals and those 
who request or purchase the publication. This 
paragraph applies only to the costs regularly incurred 
in publishing and distributing the newsletter or 
periodical. If additional costs are incurred because 
the newsletter or periodical is issued on other than 
its regular schedule, expanded in circulation, or 
substantially altered in style, size or format, the 
additional costs are expenditures .... 

Consequently, SDBC is not an "expenditure committee" (Section 
82013(b» as a result of the DICTA articles. 

Because the articles will be prepared by members of the 
SDBC who are acting independently and without conSUltation or 
coordination with the Californians for Quality Government ("No 
on 61") Committee, the communications in DICTA will not 
constitute "nonmonetary contributions" ("in-kind 
contributions"), because they are not "made at the behest" of 
the No on 61 Committee. See regulation 2 Cal. Adm. Code 
Section 18215, copy enclosed. Consequently, SDBC will not 
become a "major donor committee" (Section 82013(c» as a result 
of publication of the DICTA articles. 

The moneys collected by SDBC have not been "earmarked" for 
political purposes since SDBC has never previously engaged in 
any activities for "political purposes" and the members of SDBC 
could not have known when they paid their dues that the moneys 
would be used for political contributions or expenditures. 
Consequently, SDBC does not become a "recipient committee" 
(Section 82013(a) as a result of having received dues from its 
members and ultimately determining to use some of those funds 
for political purposes. See, Hay Advice Letter No. A-76-027, 
copy attached; Laddish Advise Letter No. A-76-512, copy 
attached; and 2 Cal. Adm. Code Section 18215(c). Cf., McAklin 
Advice Letter, No. A-85-235, copy attached. ---
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#3. The analysis relative to the newsletter is the same as 
that, above, for DICTA. 

#4. The telephone bank is a volunteer activity, similar to 
the ad hoc group discussed in #1, and the analysis is the same. 

#5. The speakers bureau is subject to the same analysis as 
the other volunteer activities in #1 and #4. 

#6. The transmission of contribution checks voluntarily 
given by others out of their own funds, made payable to the 
Californians for Quality Government ("No on 61") committee, 
does not make SDBC a "recipient committee" nor a contributor 
(i.e., "major donor committee") since it is merely transmitting 
the checks. This is no different from holding a fundraiser in 
your home and soliciting contribution checks for a candidate 
which are then turned over to the candidate. See, Hasseltine 
Advice Letter, No. A-83-295, fn.6, copy enclosed. 

However, it is important that all contributors of $25 or 
more be identified (2 Cal. Adm. Code Section 18401, copy 
enclosed). Consequently, your organization should be sure to 
obtain the required information (name, address, employer and 
occupation) for each contributor providing you with a check for 
transmission. This information should be forwarded with the 
checks to assist the No on 61 committee with its recordkeeping 
efforts. 

#7. The mere lending of the organization's name to an 
endorsement list would not constitute a contribution or an 
expenditure under the Act. See, Christiansen opinion, 1 FPPC 
opinions 170 (No. 75-082, Dec. 2, 1975) (copy enclosed). 

I trust that this letter adequately responds to your 
inquiries. Should you have further questions, I may be reached 
at (916) 322-5901. 

KED:plh 
Enclosures 

Very truly yours, 

, . 
Kathryn E. Donovan 
Counsel 
Legal Division 
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August 1, 1986 

Robert Leidigh, Esq. 
Fair political Practices Commission 
P. O. Box 807 
Sacramento, California 95804-0807 

Re: Proposition 61 

Dear Mr. Leidigh: 

This will confirm our recent telephone 
conversations during which I told you that the San Diego 
County Bar Association, acting through its Board of 
Directors and interested members, wishes to take an active 
role in opposing Proposition 61. We contemplate the 
following activities: 

1. Formation of an ad hoc group to evaluate 
the initiative and make recommendations to the Board 
of Directors. This group would also act as an information 
bank for our members on the subject of the itiative. 

2. DICTA, the San Diego County Bar Association's 
monthly publication would carry an article designed to 
educate our membership concerning the proposi on and 
to urge their active opposi on through their vote, their 
volunteer efforts, and financial contributions to 
Californians for Quality Government. Such an article 
would be written by a member of our Association. In 
addi tion, I plan to devote one of my monthly President's 
Page columns to that same subject matter. DICTA has 
been published by our Association for many years, carries 
a variety of articles and neither its length or cost 
would be increased in any way by the contemplated articles. 

3. We have for many years sent a monthly mailer 
to our membership with information on a variety of topics. 
On an experimental basis f we recently changed its format 
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to a newsletter. We would plan to include one or more 
articles on the subject of Proposition 61 in that 
newsletter. Again, the newsletter originated without 
regard to Proposi tion 61 and neither its length or cost 
would be increased by the inclusion of such an article 
or articles. 

4. Interested members of the Association on 
a volunteer basis would establish and parti pate in 
a telephone bank to contact members and encourage their 
participa tion and financial contribution to the campaign. 
Those volunteers would be solely calling members who 
practice locally and no cost for long distance telephoning 
would be incurred. 

5. Interested members of the Association may 
meet with other members and also act as speakers on the 
subject of Proposition 61. To the extent they do, we 
would not reimburse any travel expenses nor would they 
receive any honoriarium for speaking. 

6. The volunteers who encourage other members 
to make financial contributions in opposition to 
Proposition 61 would ask that checks be made payable 
to Californians for Quality Government and may ask that 
the check be mailed to the San Diego County Bar Association 
office. Those checks would simply be accumulated by 
us and forwarded to Californians for Quality Government. 
Our purpose in utilizing this procedure is simply so 
that we can monitor the effect of our efforts. 

7. It is possible that, if asked, the 
Association may vote to lend its endorsement to the 
opposition to Proposition 61 in one or more advertisements 
in the media, which advertisements would be paid for 
by others. 

The idea to play an active role in opposi on 
to Proposition 61 was generated by a number of our members 
who are very concerned about the adverse effect that 
that proposition's passage would have on the administration 
of justice in thi s county and elsewhere. To the extent 
our volunteers write articles on the subject or make 
speeches, their content would be solely determined by 
us independent of any efforts of Californians for Quality 
Government. 
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As we also discussed on the telephone, we do 
not contemplate forming our own PAC in this county. We 
do wish, however, to be assured that so long as we confine 
our acti vi ties to those outlined above, we wi 11 not be 
deemed to be making any kind of poli tical contribution 
which might require our filing reports. Incidentally, 
the San Diego County Bar Association does not contemplate 
any expenditure of funds in support of the activities 
outlined above. To the extent our volunteer efforts 
do generate funds for Californians for Quality Government, 
we trust it will appropriately report those to you. 

I look forward to hearing from you and appreciate 
your cooperation. 

yours, 

resident 
an Diego County Bar Association 

JMS/ncr 

cc: Ms. Julie A. Hegg 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

August 5, 1986 

John M. Seitman 
San Diego County Bar Association 
1434 Fifth Avenue 
San Diego, CA 92101 

Re: 86-250 

Dear Mr. Seitman: 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act has been received on August 4, 1986 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5901. 

We try to an~wer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or unless more information is needed to answer your request, 
you should expect a response within2-l:-working days. 

-I 
Very truly yours, 

Kt
"-",---- , "-"I / -/ < .--

I. / /~ 0.c.u I / -" t 

Robert E. ldigh 
Counsel 
Legal Division 

REL:plh 
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