
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Ms. Kay Yu 
San Francisco Chamber of Commerce 
465 California street, 9th Floor 
San Francisco, CA 94104 

October 3, 1986 

RE: Your Request for Advice 
Our File No. I-86-258 

Dear Ms. Yu: 

Your letter of August 5, 1986, addressed to Robert Steele of 
the Secretary of State's office, has been referred to the Fair 
Political Practices commission for response. 

QUESTIONS 

1. Does the Political Reform Act!! require reporting of a 
candidate's use of a labor organization's bulk rate permit? 

2. Would such a contribution be subject to campaign 
contribution limitations under the Act? 

3. Maya bulk rate permit be used to send a political 
mailer to persons other than the labor organization's own 
membership? 

CONCLUSIONS 

1. Use by a candidate of a labor organization's bulk rate 
permit must be reported as an in-kind contribution. 

2. Such a contribution would not be subject to contribution 
limits under the political Reform Act. 

3. The Commission has no jurisdiction over use of bulk rate 
permits. Therefore, we cannot provide advice as to whether or 
not the use described in your letter is permitted. 

ANALYSIS 

A candidate who uses the bulk rate mail permit of a 
non-profit organization must report an in-kind contribution. 
The amount it would have cost the candidate to send the mailing 

lIGovernment Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise-indicated. 
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using his or her own mailing facilities is the amount to be 
reported. 

The Political Reform Act does not contain limitations on 
campaign contributions or expenditures. If you pose the 
question because the candidate is being voted upon in a city or 
county that has adopted a campaign ordinance, you should contact 
the local enforcement officer for an interpretation. The 
Commission does not have the authority to interpret the 
limitations contained in a local ordinance. 

The Commission has no jurisdiction over the permissible uses 
of a bulk rate mailing permit. You may want to contact the U.S. 
Postal Service to determine if the non-profit organization would 
violate any postal regulations as a result of sending·such a 
mailing to persons other than the organization's own membership. 

I hope this information is useful. Please do not hesitate 
to contact me if you need additional assistance. 

By 

DMG:MAK:cah 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

~ .. n ,I 
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Mary ~n Kvasager 
Political Reform Consultant 
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1230 J Street 
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Sacramento, California 95807 

August 7, 1986 

~ ·PQUTICAL REFORM DIVISION 

(916) 322488P, 
\U ~5 Ail uO 

San Francisco Chamber of Commerce 
465 California Streett 9th Floor 
San Francisco, CA 94104 

Dear M. Yu: 

Thank you for your August 5, 1986 letter concerning special bulk 
mail rates. 

Your letter raised several questions that involve technical 
interpretations of Political Reform Act reporting requirements. 
The Fair Political Practices Commission is the proper agency for 
responding to your questions. Consequently, we have forwarded 
your letter to the Fair Political Practices Commission for their 
direct response to you. 

~ ~~---- Bob Steele 
Assistant Chief 
Political Reform Division 
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August 5, 1986 

Robert Steele 
Political Reform Division 
1230 J Street 
Sacramento, CA 95807 

Dear Mr. Steele, 

'- iI_ 

J 

I am requesting clarification on regulations contained in the Domestic Mail 
Manual. section 623.51 which provides that an organization with special bulk 
rates may mail only its own matters at that special rate. The list of persons 
Gnd entities ineligible to mail at special bulk rates includes individuals and 
political organizations other than those specified in Section 623.3. The 
only political organizations specifically authorized to mail at that rate 
are the national and state committees of a political party. Individuals and 
candidates are specifically prohibited from such use. 

There is, however, a specific exemption for labor organizations authorized by 
section 623.236 which allows those organizations to mail political material 
to their own members. We understand that there is a practice by labor 
organizations to lend their bulk rate permits to political candidates they 
support. I understand from the post office legal counsel that in so far as 
a labor organization supports a candidate, that in and of itself is not a 
violation of the regulation. 

My questions therefore are: 

1) If the advocacy of a particular candidate or issue is permitted using 
bulk rate, is that difference between bulk and regular rate subject to the 
Fair Political Practice reporting requirements? 

2) If it is reportable, is it subject to the campaign contribution limitation 
even if it is considered inkind? 

3) Third, my understanding of labor's use of the bulk rate was that it was 
applicable to a mailing to its members. Is there a violation when the 
mailing is to individuals other than membership? 

I would appreciate your comments on these three questions. 

Sinc~rely, 

vv<-----
Kay Yu 
Manager, Government Affairs __ 
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