California
Fair Political
Practices Commuission

August 22, 1986

Ruth M. Ellis
324 Meadowlark Lane
Banning, CA 92220

Re: Your Request for Advice
Our File No. A-86-262

Dear Ms. Ellis:

Thank you for your letter requesting advice concerning your
duties, as a member of the Board of Directors of the San
Gorgonio Pass Hospital District, under the conflict of interest
provisions of the Political Reform Act.l/ We are happy to
advise you with respect to your Political Reform Act question.
However, your letter raises some questions which are outside
the jurisdiction of the Fair Political Practices Commission,
and to which we cannot respond.

Specifically, your letter raises questions concerning your
duties under Section 1090, another conflict of interest
statute. In addition, you have asked questions about the
legality of the new personnel policy which is the subject of
the Board of Directors' decision. You should seek advice from
a private attorney, the attorney for the Hospital District or
the County Counsel with respect to these matters.

QUESTION

Your mother is employed as a staff nurse by the hospital
operated by the San Gorgonio Hospital District. May you
participate in a decision of the Board of Directors of the
Hospital District concerning a new personnel policy affecting
the employment of relatives? You have indicated that the
decision could affect your mother's continued employment with
the Hospital District.

1/ Government Code Sections 81000-91015. All statutory
references are to the Government Code unless otherwise
indicated.
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CONCLUSION

Under the Political Reform Act, you may participate in a
decision of the Board of Directors concerning a new personnel
policy affecting the employment of relatives unless your mother
has provided you with $250 or more in income, other than gifts
or loans, during the preceding 12 months.

ANALYSIS

Section 87100 prohibits a public official from making,
participating in, or using her official position to influence a
governmental decision in which she knows or has reason to know
she has a financial interest. A public official has a
financial interest in a governmental decision if it is
reasonably foreseeable that the decision will have a material
financial effect, distinguishable from its effect on the public
generally, on the official or any member of her immediate
family, or on:

(a) Any business entity in which the public
official has a direct or indirect investment worth one
thousand dollars ($1,000) or more.

(b) Any real property in which the public
official has a direct or indirect interest worth one
thousand dollars ($1,000) or more.

(c) Any source of income, other than gifts and
other than loans by a commercial lending institution
in the regular course of business on terms available
to the public without regard to official status,
aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more
in value provided to, received by or promised to the
public official within 12 months prior to the time
when the decision is made.

(d) Any business entity in which the public
official is a director, officer, partner, trustee,
employee, or holds any position of management.

(e) Any donor of, or any intermediary or agent
for a donor of, a gift or gifts aggregating two
hundred fifty dollars ($250) or more in value provided
to, received by, or promised to the public official
within 12 months prior to the time when the decision
is made.

Section 87103 (a)-(e).
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The decision in question concerns the District's policy
regarding employment of relatives. Your mother is a staff
nurse at the District's hospital, and has worked there for at
least 20 years. You have indicated that the proposed policy
could affect your mother's continued employment with the
Hospital District; therefore the foreseeable effect of the
decision on your mother would be considered material. See
2 Cal. Adm. Code Section 18702(a) (copy enclosed).

As a member of the Board of Directors of the Hospital
District, you are a public official. Section 82048. The
Political Reform Act thus requires you to disqualify yourself
from participating in any decision which would have a
reasonably foreseeable material financial effect on you, any
member of your immediate family, or on any of your economic
interests. S :

Your mother is not a member of your "immediate family" as
that term is used in the Political Reform Act. Section 82029
provides that "immediate family" means the official's spouse
and dependent children. Therefore, under the facts you have
provided, the decision in question would not affect a member of
your "immediate family."

In your letter, you also stated that your mother is not a
member of your household and is not your dependent, nor are you
her dependent. Unless your mother has provided you with $250
or more in income during the preceding 12 months, there is no
basis for a conclusion that you have a conflict of interest
regarding a decision which could affect your mother's continued
employment with the Hospital District. For purposes of the
Political Reform Act, "income" is broadly defined and generally
includes gifts and loans. Section 82030(a). However gifts and
loans from parents are specifically excluded from the
definition of "income" for purposes of the Political Reform
Act. Section 82028(b) (3) and Section 82030(b)(9). Thus, your
mother would be considered a source of income to you only if,
during the preceding 12 months, she has paid you, or promised
to pay you, $250 or more for goods or services you have
provided to her.

Therefore, we conclude that you may participate in the
decision of the Board of Directors unless your mother has
provided you with $250 or more in income, other than gifts or
loans, during the preceding 12 months.
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If you have any further questions regarding this matter,
please contact me at (916) 322-5901.

Very truly yours,

?%ZG“Q/%?/Vp fa,\2éV37tﬁ7*ﬁL?u»

Kathryn E. Donovan
Counsel
Legal Division

KED:plh
Enclosure
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California
Fair Political
Practices Commission

August 19, 1986

Ruth M. Ellis
324 Meadowlark Lane
Banning, CA 92220

Re: 86-262
Dear Ms. Ellis:

Your letter requesting advice under the Political Reform
Act has been received on August 19, 1986 by the Fair Political
Practices Commission. If you have any questions about your
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5901.

We try to answer all advice requests promptly. Therefore,
unless your request poses particularly complex legal questions,
or unless more information is needed to answer your request,
you should expect a response within 21 working days.

Very truly yours,

?@%ﬁkh?ry,,2£.l?§?51L{VVYL4A,

Kathryn E. Donovan
Counsel
Legal Division

KED:plh
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