California | e
Fair Political
Practices Commission

October 6, 1986

Honorable Marian Bergeson

Senator, Thirty-Seventh District
140 Newport Center Drive, Suite 120
Newport Beach, CA 92660

Re: Your Request for Advice
Our Advice No. A-86-273

Dear Senator Bergeson:

Thank you for your recent letter requesting advice
concernlng your reporting duties under the Political Reform
Act.l/  In that letter, you requested clarification of a
legislators' reporting duties concerning fundraising events.

As you know, You are required to report gifts you receive
which are valued at $50 or more. Government Code Section
87207. However, tickets to political fundraisers are not
reportable as gifts or other income. See Cory Opinion, 1 FPPC
Opinions 137 (No. 75-094-C, October 1, 1975) (copy enclosed).
The Commission has taken the position that these tickets have
no value. Therefore, they are not reportable.

Tickets to charitable fundraising events which are provided
to an official by the sponsor of the event are also not
reportable gifts. However, tickets to fundraisers purchased by
someone other than the sponsor and then given to the official
may be reportable as gifts. The reportable value of such
tickets is the value of the event itself, i.e., the meal,
entertainment, etc. The portion of the ticket price that
represents a charitable contribution is not included in
calculating the value of the gift. Thus, if the actual value of
the event is $50 or more, the ticket to the official should be
reported. See Advice Letter to Mary Erbez (No. I-86-133;

April 29, 1986); Advice Letter to Charles Ruben (No. A-84-015;

Feb. 14, 1984) (coples enclosed).

In September of 1985, the Commission did notice a proposed
requlation which would have modified the reporting requirements
for political and charitable fundraisers. No action was taken
to finalize that proposed amendment, so it will not take
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effect. However, the Commission does receive periodic requests
for modification of the rules outlined above. For that reason,
you would be well advised to contact us periodically to verify
that the advice given here remains current.

I hope this answers your questions. If I can be of further
assistance, please feel free to call me at (916) 322-5901.

Sincerely,
[ Re/ .

iane M. Griffiths
General Counsel
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John W. Larson, Chairman

Fair Political Practices Commission
428 J Street, Suite 8§00

Sacramento, California 95814
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Dear Mr. Larson:
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