
California 
Fair Political 
Practices Commission 

November 19, 1986 

Lance H. Olson 
Olson, Connelly & Hagel 
421 J street, Fourth Floor 
Sacramento, CA 95814 

Re: Your Request for Advice 
FPPC File No. A-86-274 

Dear Mr. Olson: 

This is in reply to your letter dated Auqust 29, 1986, and 
to confirm the advice I provided to you in our telephone 
conversation. 

QUESTION 

May pledges be fulfilled by the quarantee of a loan? 

CONCLUSION 

A loan quarantee is not a "contribution." Therefore, a loan 
quarantee does not fulfill a pledge. 

FACTS 

The facts as presented in your letter are: 

Senator John Garamendi has received pledges of contributions 
from several contributors in the amount of $25,000 each which 
have been properly reported on his campaign reports. It was 
originally intended that these pledges be met with loans, 
in-kind contributions, or outright cash contributions. Since 
the pledges were made it has becoine prudent for the campaign to 
borrow money from a commercial bank and have that loan 
quaranteed by individuals.. Some of the individuals who pledged 
to the campaign agreed to be quarantors on the commercial loan 
in!r lieu of making direct contributions. , 

ANALYSIS 

Government.Code section 82015 defines "contribution," in 
part, as: 

••• a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan 
by a third party, or an enforceable promise to make a 
payment •••• 
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The Commission has consistently advised that a person who 
merely guarantees or co-signs for a loan made to a candidate or 
committee has not made a contribution. A person who guarantees 
or co-signs for a loan would make a contribution only if the 
person actually became liable to make a payment and, in fact, 
did make a payment on the loan. See, Barmack Advice Letter (No. 
A-8S-006); Pessner Advice Letter (No. A-78-012); and File Memo 
No. M-77-487 (copies enclosed). Because a loan guarantee is not 
considered a contribution, it would not fulfill a pledge of a 
contribution. 

Although this advice has been given regularly in the past, 
we anticipate that the Commission will re-examine this issue 
soon, probably at its January meeting. You should contact us 
again after that time to determine the Commission's position on 
this issue. 

Even though we currently advise that a person who guarantees 
or co-signs for a loan has not made a contribution to a 
candidate or committee, the person must be disclosed on the loan 
schedule of the candidate or committee's campaign disclosure 
statement. (Government Code section 84211(g).) 

Please call me if you have any questions concerning the 
advice in this letter. 

DMG:JP:cah 
Enclosures 

, 
: 1 , 

Sincerely, 

Diane M Griffiths 
General Counsel 

.F) 
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By Jeanne Pritchard 
Division Chief, Technical 
Assistance and Analysis Division 
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August 29, 1986 

Mr. Robert Leidigh 
Fair Political Practices Commission 
P.O. Box 807 
Sacramento, California 95804 

RE; Reporting of the payment of pledges 

Dear Bob: 

~\, 

OF COUNS!:l 
LLOYD G. CONNEll 

The purpose of this letter is to raise the issue of the 
proper reporting of contributions, in-kind contributions, and 
loan guarantees in the fulfillment of pledges made by 
contributors. 

Senator John Garamendi has received pledges from several 
contributors in the amount of $25,000 each which have been 
properly reported on his campaign reports. It was originally 
intended that these pledges be met with loans, in-kind 
contributions, or outright cash contributions. 

Since the pledges were made it has become prudent for the 
campaign to borrow money from a commercial bank and have that 
loan guaranteed by individuals. Some of the individuals who 
pledged to the campaign agreed to be guarantors on the commercial 
loan in lieu of making direct contributions. 

In my opinion, the pledge commitment was fulfilled by these 
individuals when they became guarantors on the commercial note. 
I am seeking confirmation in the form of an advice letter that 
the pledges may be fulfilled by the guarantee of a loan made to 
the Committee. 

If I may provide any additional advice please contact me 
directly. I look forward to your response. 

Very truly yours, 

LBO: ks 
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Government Code Section 82015 defines "contribution," in part, as: 
... a payment, a giveness of a loan, a payment of a loan by a third pa 

or an enforceable promise to make a payment .... 
The Commission has consistently advised that a person who merely guarantees or 

co-signs for a loan made to a candidate or committee has not made a 
contribution. A person who guarantees or co-signs for a loan would make a 
contribution only if the person actually became liable to make a payment and, in 

, did make a payment on the loan. See, Barmack Advice Letter (No. A-85~ 
006); Pessner Advice Letter (No. A-78-012); and File Memo No. M-77 487 (copies 
enclosed). Because a loan guarantee is not considered a contribution, it would 
not fulfill a pledge of a contribution. 
Although this advice has been given regularly in the past, we anticipate that 

the Commission will re examine this issue soon, probably at its January meeting. 
You should contact us again after that time to determine the Commissionfs 
position on this issue. 

Even though we currently advise that a person who guarantees or co signs for a 
loan has not made a contribution to a candidate or committee, the person must be 
disclosed on the loan schedule of the candidate or committeefs campaign 
disclosure statement. (Government Code Section 84211(g).) 

Please call me if you have any questions concerning the advice in this letter. 

Sincerely, 

Diane M Griffiths 
General Counsel 

By Jeanne Pritchard 
Division Chief 
Technical Assistance and Analysis Di sion 
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