
California 
Fair Political 
Practices Commission 

December 11, 1986 

James C. Gross 
Nielsen, Hodgson, Parrinello & Mueller 
1030 Fifteenth Street, suite 250 
Sacramento, CA 95814 

Dear Mr. Gross: 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-86-278 

This is in reply to your letter dated September 19, 1986, and 
to confirm the advice provided to you in our telephone 
conversation of October 24, 1986. 

QUESTIONS 

When a lobbying firm (Firm A) hires another lobbying firm 
(Firm B) to provide services on behalf of Firm A's clients: 

(1) Must the client be identified on Firm B's Form 601 
(Lobbying Firm Registration Statement). Must the client be 
identified on the Form 602 (Lobbying Firm Activity Authorization) 
complet~d by Firm A to authorize Firm B? 

(2) Is the client required to indicate on its Form 635 
(Report of Lobbyist Employer) that the payments made to Firm A 
also benefit Firm B? Is the client required to show Firm B as a 
retained entity? 

(3) Is Firm B required to disclose the client in Part II of 
Form 625 (Report of Lobbying Firm) when it reports payments 
received from Firm A? 

CONCLUSIONS 

(1) Both the client and Firm A must be identified on the 
Form 601 filed by Firm B. However, on the Form 602 completed by 
Firm A to authorize Firm B, the client need not be identified. 

(2) The client is not required to disclose on its Form 635 
that the payments made to Firm A also benefit Firm B, and the 
client is not required to show Firm B as a retained entity 
employed by the client. 
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(3) Firm B is required to disclose the client in Part II of 
Form 625 when it reports payments received from Firm A. 

ANALYSIS 

Government Code sections 86100 through 86117!i specify the 
information which must be disclosed by lobbyists, lobbying firms 
and lobbyist employers on their registration statements and 
disclosure reports. In addition, pursuant to the authority 
provided in Government Code Sections 86104(f), 86105(e), 86114(i) 
and 86116(k), the Commission may require other information which 
is consistent with the purposes and provisions of the Political 
Reform Act. The information discussed in the conclusions section 
of this letter is required pursuant to the above referenced 
sections for the purposes of providing complete and accurate 
information to the public concerning lobbying activities. 

At the time of our initial telephone conversation, I 
incorrectly advised you that identification of the client on the 
Form 601 filed by Firm B was not required, and that Firm B was not 
required to disclose the client in Part II of Form 625 when it 
reports payments received from Firm A. 

In our telephone conversation of October 24, I corrected that 
advice to conform to the conclusions set out in this letter. You 
indicated that your client would amend its registration statement 
to provide the required information, and that the payments 
received by Firm B would be reported in the manner specified in 
the conclusions section of this letter. 

If you have any questions, please call me at (916) 322-5662. 

JP:km.t 

sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

~~ 
By Jeanne Pritchard 

Division Chief, Technical 
Assistance and Analysis Division 

!i All statutory references are to the Government Code unless 
otherwise noted. 
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September 19, 1986 

Ms. Jeanne Pritchard 
Fair Political Practices Commission 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento, California 95804 

Re: Confirmation of Advice Regarding 
Lobby Registrations 

Dear Jeanne: 

This letter will memorialize your telephone conversa­
tion with Kirk Pessner, our Senior Paralegal, and me regarding 
the registration and reporting responsibility between lobbying 
firms in the following factual situation. The statements re­
garding registration and reporting made in this letter represent 
our understanding of the legal requirements of the Political 
Reform Act of 1974, as amended. 

Facts 

Corporation X hires lobby firm A to lobby on its 
behalf. Corporation X only pays lobby firm A for lobbying 
services. Lobby firm A, with the consent of corporation X, hires 
lobbying firm B to assist in the lobbying effort. Lobby firm A 
pays lobby firm B for this assistance. No payments are made by 
corporation X to lobby firm B. Lobby firm B has contacts and 
works with corporation XIS employees on the lobbying matter. 

Lobby Registration 

Corporation X will provide a Lobby Firm Authorization 
(FPPC Form 602) for lobby firm A, showing corporation X as the 
client. 

Lobby firm B files an executed 
A showing the employer as lobby firm A. 
that corporation X be identified on form 
filed by lobby firm B. 

Lobby Reporting 

form 602 from lobby firm 
The law does not require 
602 or on form 601 

Corporation X will disclose on its Lobbyist Employer 
Report (FPPC Form 635) that it has retained lobby firm A. It is 
not required to indicate that it also benefits from lobby firm 
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A's hiring of lobby firm B, nor is corporation X required to show 
lobby firm B as a retained entity. 

Lobby firm A will disclose the full amount received 
from corporation X during the reporting quarter on part II of its 
Lobby Firm Report (FPPC Form 625). Lobby firm A will show the 
payment made to lobby firm B on part III, section B (payments to 
other lobbying firms for lobbying services) of form 625 and will 
identify corporation X as the client. 

Lobby firm B will report under part II of form 625 the 
payment received from lobby firm A and is not required to dis­
close corporation X here. 

If the advice accurately reflects our telephone conver­
sation, please sign the bottom of this letter and return it to me 
in the enclosed envelope. If I have misstated any of your 
advice, please let me know. Thank you for your assistance in 
this matter. 

JCG:ss 
Encl. 

Signature 

Date 

erely, 


