
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Mr. Frederick K. Lowell 
Pillsbury, Madison & Sutro 
P.O. Box 7880 
San Francisco, CA 94120 

Dear Mr. Lowell 

October 24, 1986 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-86-283 

In your letter dated September 22, 1986, you requested that we 
confirm advice previously given concerning the campaign disclosure 
provisions of the Political Reform Act.lI This letter is to 
confirm the advice I provided to you during our meeting on 
September 2, 1986. 

QUESTION 

When reporting employee compensation as a contribution or 
expenditure, must the employer include payroll taxes or routine 
fringe benefits, such as the employer's contribution to health 
plans, retirement plans, etc., which are made on behalf of all 
employees? 

ANSWER 

These payments are not required to be included in the amount 
of the employer's contribution. 

ANALYSIS 

Government Code section 82015 defines the term "contribution" 
to include: 

••• the payment of compensation by any person for the personal 
services or expenses of any other person if such services are 
rendered or expenses incurred on behalf of a candidate or 
committee without payment of full and adequate consideration. 

lIGovernment Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise noted. 
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In Regulation 18423 (copy enclosed),2/ the Commission 
clarified section 82015 as follows: -

(a) The payment of salary, reimbursement for personal 
expenses, or other compensation by an employer to an employee 
who spends more than 10% of his compensated time in anyone 
month rendering services for political purposes is a 
contribution, as defined in Government Code section 82015 and 
2 Cal. Adm. Code section 18215, or an expenditure, as defined 
in Government Code section 82025 and 2 Cal. Adm. Code section 
18225, by the employer if: 

(1) The employee renders services at the request or 
direction of the employer; or 

(2) The employee, with consent of the employer, is 
relieved of any normal working responsibilities related 
to his employment in order to render the personal 
services, unless the employee engages in political 
activity on bona fide, although compensable, vacation 
time or pursuant to a uniform policy allowing employees 
to engage in political activity •••• 

As pointed out in your letter, similar provisions governing 
employee time are contained in the lobbying disclos~re provisions 
of the Act, except that when a lobbyist employer is required to 
report compensation to employees who engage in lobbying 
activities, commission regulations specifically exclude routine 
fringe benefits and payroll taxes from the definition of 
"compensation." (Regulations 18615, 18616.) The reasons for 
excluding routine fringe benefits and payroll taxes from reports 
filed by lobbyist employers are outlined in Barbara Milman's 
letter to you dated October 11, 1984 (Advice Letter No. A-84-240, 
copy enclosed), which states: 

••• We have determined that the additional benefit which the 
public would receive from reporting these routine fringe 
benefits under section 18620(d) (2) is minimal, and that 
requiring the information poses a significant burden on 
lobbyist-employers •••• 

The same reasoning would appear to be true with regard to 
reporting compensation paid to employees who engage in campaign 
activities. Therefore, we have concluded that employer's payroll 
taxes and routine fringe benefits, such as an employer's 

~ Commision regulations appear at 2 California Administrative 
Code Section 18000, et seq. All references to regulations are to 
Title 2, Division 6 of the California Administrative Code. 
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contribution to health plans, retirement plans, etc., which are 
made on behalf of all employees, are not required to be calculated 
in the amount of compensation reported as contributions or 
expenditures. 

Please feel free to call me if you have any questions 
concerning the advice in this letter. 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

By Carla Wardlow 
Political Reform Consultant 
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September 22, 1986 

Ms. Carla Wardlow 
Political Consultant 

Campaign Disclosure Provisions 
of the Political Reform Act of 
197-4-- --- --

Fair Political Practices Commission 
P.O. Box 807 
Sacramento, CA 95804 

Dear Carla: 

Pursuant to our recent conversation in Sacramento', 
this letter constitutes a request for written advice under 
Government Code section 83ll4(b). 

Under regulations promulgated pursuant to the 
lobbying disclosure provisions of the Act, "routine fringe 
benefits, such as the employer's contribution to health 
plans, retirement plans, etc. which are made on behalf of 
all employees" and "the payment of the employer's payroll 
taxes" are not included as reportable payments to a lobby­
ist or as reportable compensation to nonlobbyist employees 
(2 Cal.Admin.Code, § 18620; 2 Cal.Admin.Code, § 18615 (pro-
posed». No such exception is found in the regulations 
promulgated pursuant to the campaign disclosure provisions 
of the Act governing employee participation in political 
campaigns. The appropriate regulation (2 Cal.Admin.Code, 
§ 18423) simply refers to the reportability of "salary, 
reimbursement for personal expenses, or other compensation 
by an employer to an employee" when the employee exceeds 
the ten percent threshold. 

Notwithstanding the foregoing, it has been your 
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office's informal position over the years that IIsalary bur­
den" payments of the type described in section 18620 are 
not reportable political contributions or expenditures with 
respect to employees who exceed the ten percent threshold 
in section 18423; in other words, "other compensation" does 
not include the payment of routine, fringe benefits which 
are paid on behalf of all employees and payroll taxes. 

Because of the confusion and questions which are 
generated on this subject during each election cycle, we 
would appreciate it if you would confirm the Commission's 
position on this question in written form. 

Thank you for your attenti9n on this matter. 

/ 
ve~r{rUl~~YOUrs , 

A)pX-
Frederick K. Lowell 

cc: Cathy Donovan, Esq. 


