California
Fair Political
Practices Commission

December 29, 1986

Mr. James Gross

Nielsen, Hodgson, Parrinello & Mueller
1030 Fifteenth Street, Suite 250
Sacramento, CA 95814

RE: Your Request for Advice
Our Number A-86-295

Dear Mr. Gross:

You have requested advice on behalf of the California
Association of Marriage and Family Therapists ("Association")
regarding the campaign reporting provisions of the Political
Reform Act.

QUESTION
What are the Association's campaign reporting
responsibilities regarding a $1,000 contribution that it made

to a committee opposing a state measure on the November 1986
ballot?

CONCLUSION

The Association does not qualify as a campaign committee
and does not have any campaign reporting responsibilities
regarding the $1,000 contribution.

FACTS

The Association made a $1,000 contribution to a committee
opposing a state measure on the November 1986 ballot. The
contribution was made from Asscciation dues and other revenues,
including revenues from advertising, publications and rental

1/ Government Code Sections 81000-91015. All statutory
references are to the Government Code, unless otherwise noted.
Commission regulations appear at 2 California Administrative
Code Section 18000, et seqg. All references to regulations are
to Titlé 2, Division 6 of the California Administrative Code.
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property. The Association has never made any prior
contributions from membership dues.

The Association sponsors a political action committee.
Money for the PAC is generated from special solicitations of
the Association's members. The PAC is not funded with dues,
nor does the Association pay the legal or administrative
expenses of the PAC.

ANALYSIS

The Association would be required to file campaign
statements disclosing the $1,000 contribution if it is a
"committee" within the meaning of the Act. (Section 82013.)
Based upon the information you provided, the Association does
not qualify as a committee.

The Association does not qualify as a recipient committee
under the provisions of Section 82013(a). Section 82013 (a)
provides that a group is a "committee'" if it receives
contributions totaling $500 or more in a calendar year. A
"contribution" is defined to include any payment, unless it is
clear from surrounding circumstances that it is not made for
political purposes. (Section 82015.)

Since, at the time the dues payments were received from
members, the Association had never previously made political
contributions or expenditures from dues2/, nor had it indicated
plans to do so in the future, we must conclude that the dues
payments were not made for political purposes. Thus, they were
not contributions.

Now that the Association has made a political
contribution from the dues payments, the members are deemed to
be on notice that a portion of their dues may, in the future,
be used for political purposes. If the Association makes a
future contribution of $500 or more, it will be required to

2/ No contributions or expenditures from dues had keen
made to the sponsored PAC or to any other candidate or
committee.
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file campaign statements as a recipient committee.3/ Its
reporting responsibilities may be satisfied through the
campaign statements filed by the Association's sponsored PAC.
(See Regulation 18419.)%/

The Association does not qualify as an independent
expenditure committee, under the provisions of Section
82013 (b), because it did not make independent expenditures
totaling $500 or more. It also does not qualify as a major
donor committee, under the provisions of Section 82013 (c),
because it did not make contributions totaling $10,000 or more.

Under the circumstances you have described, the
Association had no campaign reporting responsibilities
regarding the $1,000 contribution, including no responsibility
to file a late contribution report.

If you have any questions, please contact me at (916)
322-5901.

Very truly yours,

O yn. /;Lz%ﬂw

Diane Griffiths
General Counsel

JSM:sf

3/ The Association will qualify as a recipient committee
when it receives $500 or more in contributions in a calendar
year. (Section 82013(a).) If the Association receives $500 or
more in dues or other payments and knows or should know that
the payments are intended for political purposes, it will be
required to file campaign statements regardless of whether or
not it has made contributions or expenditures. However, by the
time $500 in contributions have been made, it will be clear
that at least $500 in contributions have been received by the
Association.

4/ 1f, in the past, the Association had divided its
membership dues with the PAC, the members would be on notice
that some portion of their dues would be used for political
purposes. Under these circumstances, even if the $1,000
contribution had been paid from the Association's share of the
dues, rather than the PAC's, the Association would have
reporting responsibilities as a recipient committee.
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HAND DELIVERED

Mr. Robert Leidigh

Chief, Legal Division

California Fair Political Practices
Commission

428 J Street, 8th Floor

Sacramento, California 95814

Re: FEequest For Advice Concerning Reporting
Obligations of Associations Making
Payment Disclosable Under the Political
Reform Act of 1974 ("the Act")

Dear Bob:

On behalf of our client, the California Association of
Marriage and Family Therapists ("the Association"), we request
clarification of oral advice provided by the Technical Assistance
Division concerning the disclosure cf certain payments made by
the Association.

I. Facts

The Asscciation recently made a $1,000.00 contribution
directly from Association funds to the principal committee
opposing Proposition 64 on the November balleot. The Association
has not previously made contributions from its Association
account, which contains not only membership dues revenue but
other revenue generated by the Assocciation. The Association also
sponsors a political action committee ("PAC") to which members
contribute directly in order for the PAC to support candidates
(not ballot measures) for statewide cffice. The Association has
not paid the legal and administrative expenses of its sponsocred
PAC (2 Cal. Admin. Code § 18419).

As you are aware, PACs supporting candidates are
autcomaticaliy tax exempt under Internal Revenue Code § 527 and
California Revenue and Taxation Code § 23701r. EBoth the IRS and
FTB recognize the PAC as a legal entity separate and apart from
the Association with its own tax filing cbligations. The Asso-
ciaticn has established the PAC for the purpose of removing the
Association from the candidate contribution process and to avoid
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adverse tax consequences imposed on IRC § 501{c) organizations
making contributicns to candidates.

II. FPPC's Preliminary Advice

The Asscciation inquired of the Technical Assistance
Division what disclosure obligations were incurred by this
contribution in oppesition to Proposition 64. The Association
was advised that it had two options: (1) It could consider
itself a recipient committee (because cf the contribution) and
file a Form 410, Statement of Organization and appropriate Forms
420, Recipient Committee Statements cr (2} it cculd disclose the
payment on its sponsored PAC Form 420, notwithstanding the fact
that the $1,000.00 contribution did not go through the PAC
account.

In subsequent conversations this office had with the
Technical Assistance Division, we were informed that the ratio-
nale for this conclusion was that the Asscciation had established
a track record of making campaign contributions, and therefore
had to disclose this contribution in one of the two methods
above. Althcugh we do not dispute that contributions by an
Assocliation to either a ballot measure effort or a candidate are
reportable in certain situations, we do have some question about
the alternatives for disclosure set forth by the Technical
Assistance Division. {Piease note that based on the FPPC advice,
we have advised our client to report the contribution on its Form
420, pending further advice from the FPEC).

Because the Association made the decision tc contribute
from existing funds that were received for expenditures other
than campaign contributions, it is our view that the Association
should be treated as any other entity making contributions from
funds not collected for the purposes of a campaign effort. The
previous advice by the Commissicn has been to the effect that an
entity such as a trade association does not beccme a recipient
committee unless the association's members know or had reason to
kncw that any portion of their dues would be used for political
purposes (2 Cal. Admin Code § 18215). Thus, we have understood
until now that the Association would not, under these circum-
gstances, 1ncur any disclcosure responsibilities under the Foliti-
cal Reform Act until such time as it cgualified as a Major Donoxr
Committee under Government Code Section 82013(c). Had the funds
been collected from members for the purpose of contributing to
the Proposition 64 effort, we would agree with the Technical
Assistance Division's advice. This is not the case, however.
Since this association has never contributed to a candidate or
committee out of its own funds, it would seem to us that it has
not established a pattern of contributing that would nmake it a
recipient committee.
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A separate legal issue is suggested by the second
option given by the Technical Assistance Division. First, there
is nec qguestion that the PAC is sponsored by the Asscciation.
There appears to be no other affiliaticon rule or Jjoint reporting
requirement for Association and PAC contribution activity, except
under FPPC Reqg. 18419, which does not apply in these circum-
stances.

I1I. Request For Advice

Because of the importance of this gquestion tc many of
our clients, and the need to resclve the issue prior to the
election, we would appreciate an expedited rescolution of this
issue. We also reguest that should you conclude that the advice
provided by the Technical Assistance Divisicn is correct, that
you advise us as to when, if ever, an association would incur a
major donor filing responsibility. Alsc please address whether
under the circumstances described, an asscciation or its PAC
would ke required to file a late contribution notice shculd a
contribution of $1,000.00 or mcre be made during the late
contribution period.

If I can answer any questions to assist you in your

response, please contact me.
pcerely,

4 ;EN%ES C. GRGSS
r

&

JCG:ss

cc: Richard Leslie, Esq.
California Association of
Marriage and Family Therapists
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EAND DELIVERED

Mr. Robert Leidigh

Chief, Legal Divisiocon

California Fair Political Practices
Commission

428 J Street, 8th Floor

Sacramento, California 95814

Re: Request For Advice Concerning Reporting
Obligaticns of Associations Making
Payment Disclosable Under the Political
Reform Act of 1874 ("the Act")

Dear BRob:

Cn behalf of our client, the California Association of
Marriage and Family Therapists ("the Associaticn"), we request
clarification of cral advice provided by the Technical Assistance
Division concerning the disclosure of certain pavments made by
the Association.

I. Facts

The Association recently made a $1,000.00 contribution
directly from Asscciation funds tc the principal committee
opposing Proposition 64 on the November ballot. The Association
has not previocusly made contributions from its Association
account, which contains not only membership dues revenue but
other revenue generated by the Association. The Association also
sponscrs a political action committee ("PAC") to which members
contribute directly in order for the PAC to support candidates
{(not ballot measures) for statewide office. The Association has
not paid the legal and administrative expenses of its sponsored
PAC (2 Cal. Admin. Code § 18419).

As you are aware, PACs supporting candidates are
automatically tax exempt under Internal Revenue Code § 527 and
California Revenue and Taxation Code § 2370lr. Both the IRS and
FTB recognize the PAC as a legal entity separate and apart from
the Association with its own tax filing obligations. The Asso-
ciation has established the PAC for the purpose of removing the
Association from the candidate contribution process and to avoid
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adverse tax consequences imposed on IRC § 501{c) organizations
making contributions tc candidates.

II. FPPC's Preliminarv Advice

The Asscciation inquired cof the Technical Assistance

Division what disclosure obligations were incurred by this
contribution in oppesition to Proposition 64. The Associlation
was advised that it had two options: {1) It could consider
itself a recipient committee (because of the contribution) and
file a Form 410, Statement of Organization and appropriate Forms
420, Recipient Committee Statements or {2} it ccould disclose the
payment on its sponscred PAC Form 420, notwithstanding the fact

that the $1,000.00 contribution did not go through the PAC
account.

In subsequent conversations this office had with the
Technical Assistance Division, we were informed that the ratio-
nale for this conclusion was that the Asscociation had established
a track record of making campaign contributicons, and therefcre
had to disclose this contribution in one of the two methods
above. Although we do not dispute that contributicns by an
Association to either a balleot measure effort or a candidate are
reportable in certain situations, we do have some guesticon about
the alternatives for discleosure set forth by the Technical
Assistance Division. {Please note that based on the FPPC advice,
we have advised ocur client toc report the contribution on its Form
420, pending further advice from the FPPRC).

Because the Association made the decision to contribute
from existing funds that were received for expenditures other
than campaign contributions, it is ocur view that the Asscciation
should be treated as any other entity making contributicons from
funds nct collected for the purposes of a campaign effort. The
previous advice by the Commission has been tc the effect that an
entity such as & trade asscciation does not become a recipient
committee unless the association's members know cor had reascn to
know that any portion of their dues would be used for political
purposes (2 Cal. Admin Code § 18215). Thus, we have understocod
until now that the Association would not, under these circum-
stances, incur any disclosure responsibilities under the Politi-
cal Reform Act until such time as it gualified as a Major Donor
Committee under Government Code Section 82013(c). Had the funds
been colliected from members for the purpose of contributing to
the Proposition 64 effort, we would agree with the Technical
Assistance Division's advice. This is not the case, however.
Since this associaticon has never contributed tc a candidate or
committee out of its own funds, it would seem to us that it has
not established & pattern of contributing that would make it a
recipient committee,



Mr. Robert Leidigh
October 21, 1986
Page 3

A separate legal issue is suggested by the second
option given by the Technical Assistance Division. First, there
is no guestion that the PAC is sponscred by the Association.
There appears to be no other affiliation rule or joint reporting
requirement for Association and PAC ceontribution activity, except
under FPFPC Reg. 18419, which does not apply in these circum-
stances.

ITI. Request For Advice

Because cf the importance of this guestion to many of
our clients, and the need toc resolve the issue prior to the
election, we would appreciate an expedited resolution of this
issue. We alsc request that should vou conclude that the advice
provided by the Technical Assistance Divisicn is correct, that
you advise us as to when, if ever, an association would incur a
major donor filing responsibility. Alsc please address whether
under the circumstances described, an association or its PAC
would be required to file a late contribution notice should a
contributicn of $1,000.00 or more be made during the late
contribution period.

If I can answer any guestions to assist you in your
response, please contact me.

Sincerely,

JAMES C. GROSS

JCG:ss

cc: Richard Leslie, Esqg.
California Association of
Marriage and Family Therapists



State of California
Memorandum

To : Bob Leidigh Date : 11/24/86
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e Pritchard
From : FAIR POUTICAL PRACTICES COMMISSION

Subject: Additional information regarding request for advice
from Jim Gross, on behalf of the California Association
of Marriage and Family Therapists

I spoke with Jim Gross today, and he informed me of
the following:

(1) The "other revenue" referred to in his letter
dated October 21, 1986, consists of advertising revenue,
interest received on bank accounts, revenue from the sale
of association publications, and income received from the
rental of office space.

(2) With regard to the source of funds contributed to
the association's PAC, the funds do not come out of membership
dues, and the members do not make PAC contributions at the time
they make their membership dues payments. Contributions for the
PAC are solicited separately, through the association's publica-
tions and other communications with members. Contributions to
the PAC are made by separate check made out to the PAC.

Mr. Gross indicated that, although the facts he initially
asked us to address in his request for advice do not apply to
the Association of Marriage and Family Therapists, he hopes our
response will also address the situation where a portion of
dues payments is used for the PAC, because he has other clients
which are associations that operate that way.

Se s +QQ3

cc: Diane Griffiths
Kathy Donovan
John McLean



California
Fair Political
Practices Commuission

October 22, 1986

James C. Gross
Nielsen, Parrinello, Hodgson
& Mueller
1030 Fifteenth Street, Suite 250
Sacramento, CA 95814

Re: 86-295

Dear Mr. Gross:

Your letter requesting advice under the Political Reform
Act was received on October 21, 1986 by the Fair Political
Practices Commission. If you have any questions about your
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5901.

We try to answer all advice requests promptly. Therefore,
unless your request poses particularly complex legal questions,
or more information is needed, you should expect a response
within 21 working days.

Very truly yours,

b T .
Ll 9
{ /
/

>,
/. / 4

'Robert E. Leidigh ;
Counsel, Legal Divisiodn

REL:plh
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