
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Gilbert R. Contreras 
3494 Harris street 
Lemon Grove, CA 92045 

Dear Mr. Contreras: 

December 22, 1986 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. I-86-312 

You have requested advice concerning your duties under the 
conflict of interest provisions of the Political Reform Act 
(the "Act").Y 

FACTS 

You are a member of the Coastal Commission. You also have 
negotiated a contract with the University of California, San 
Diego, under which your consulting company will conduct a 
workshop/seminar for members of the university staff. The 
subject of the workshop/seminar will be promotion of small 
independent contractors in obtaining sole source contracts. 

Y Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. Commission regulations appear at 2 California 
Administrative Code section 18000, et seq. All references to 
regulations are to Title 2, Division 6 of the California 
Administrative Code. 

Your letter states only a general question; it does not 
seek advice concerning a specific decision pending before the 
Coastal Commission. Therefore, we consider it to be a request 
for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c) (copy 
enclosed). Informal assistance does not provide the requestor 
with the immunity provided by an opinion or formal written 
advice. (Section 83114; Regulation 18329 Cc) (3) .) 
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QUESTIONS 

1. Does your status as a member of the Coastal Commission 
preclude you from contracting with the university to conduct 
the workshop/seminar? 

2. If you decide to enter into the contract with the 
university, will the contract affect your ability to 
participate in Coastal Commission decisions which affect the 
property of the University of california, San Diego or any 
other property in which the University of California has an 
interest? 

CONCLUSIONS 

1. Your status as a member of the Coastal Commission does 
not preclude you from contracting with the university to 
provide the workshop/seminar. 

2. If you receive income totaling $250 or more under the 
contract, you must disqualify yourself from participating in 
Coastal Commission decisions which would have a reasonably 
foreseeable material financial effect on the property of the 
University of California, San Diego, or on any other property 
in which the University of California has an interest. 

ANALYSIS 

section 87100 prohibits a public official from making, 
participating in, or using his official position to influence 
any governmental decision in which he knows or has reason to 
know he has a financial interest. A public official has a 
financial interest in a governmental decision if the decision 
would have a reasonably foreseeable material financial effect, 
distinguishable from the effect on the public generally, on any 
source of income aggregating $250 or more in value provided to, 
received by or promised to the public official within 12 months 
prior to the time when the decision is made. (Section 
87l03(c).) 

Thus, the Act requires a public official to disqualify 
himself from participating in any governmental decision which 
would have a reasonably foreseeable material financial effect 
on any source of income of $250 or more to the official. The 
Act does not prohibit a public official from receiving income 
so long as the official discloses the income and disqualifies 
himself from participating in decisions that could affect the 
source of the income. Therefore, the Act does not preclude you 
or your company from contracting with the university to provide 
the workshop/seminar on contracts. 
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If you do enter into the contract with the university, and 
you will receive income of $250 or more under that contract, 
you may be required to disqualify yourself from participating 
in certain Coastal Commission decisions. You have informed us 
that the contract would be between your consulting company and 
the University of California. You are a one-third owner of the 
consulting company; therefore, sources of income to the company 
are considered sources of income to you, based on your pro rata 
share of the total income received. (Section 82030(a).) As a 
33-1/3-percent owner of the company, 33-1/3 percent of the 
total payments (i.e., gross payments rather than net profits) 
promised or received under the contract are considered income 
to you. 

Assuming that your pro rata share of the total payments 
under the contract would be $250 or more (i.e., if your firm 
will receive $750 or more under the contract), the University 
of California would be considered a source of $250 or more in 
income to you.£! Therefore, while the contract is pending and 
during the 12-month period following the receipt of payments 
under the contract, you would be required to disqualify 
yourself from participating in any Coastal Commission decision 
which would have a reasonably foreseeable material financial 
effect, distinguishable from its effect on the public 
generally, on the University of California. 

Whether any Coastal Commission decision would foreseeably 
and materially affect the University of California, in a manner 

£! In your letter, you stated that you are negotiating 
with the University of California, San Diego. The University 
of California, San Diego, is one of nine campuses which 
comprise the University of California. All nine campuses are 
governed by the Regents of the University of California, who 
are vested with full powers of organization and government 
concerning the administration of the University of California. 
The Regents have legal title to, and power to manage and 
dispose of, the property of the University of California. 
(Cal. Const., Art. IX, Sec. 9.) Thus, the administrators at 
the University of California, San Diego, derive their authority 
from the Regents of the University of California. Since the 
University of California, San Diego, operates only as an arm of 
the University of California, we consider the University of 
California to be the source of income to your company and to 
you under the contract. 
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distinguishable from the effect on the public generally, must 
be determined on a decision-by-decision basis. This letter 
will provide general guidance. You have stated that a 
representative of the Attorney General's office attends all 
Coastal Commission meetings and would be available to assist 
you in determining the effects of specific decisions on the 
University of California. It would be appropriate for you to 
seek advice from the Attorney General's office or from our 
office if you have any questions about a specific Coastal 
Commission decision. 

Whether any effect on the University of California is 
"reasonably foreseeable" is the first determination you must 
make. An effect is reasonably foreseeable if there is a 
"substantial likelihood" that it will occur. Certainty is not 
required; however, if the effect is but a "mere possibility," 
it is not considered reasonably foreseeable. (Thorner Opinion 
1 FPPC opinions 198 (No. 75-089, Dec. 4, 1975), copy enclosed.) 

In general, the effects of Coastal Commission decisions on 
the University of California will be distinguishable from the 
effects of those decisions on the public generally. Regulation 
18703 (copy enclosed) provides that the effect of a decision on 
the university is distinguishable from its effect on the public 
generally unless the decision will effect the university in 
substantially the same manner as all members of the public or a 
significant segment of the public. In your letter you stated 
that the University of California has extensive property 
holdings in the coastal zone. These extensive property 
interests are not typical of the property interests of the 
general public. Thus, the effect of most Coastal Commission 
decisions on the University of California will ordinarily be 
distinguishable from the effect on the public generally. (See, 
Legan opinion, 9 FPPC Opinions 1, 13-14 (No. 85-001, August~, 
1985), copy enclosed.) 

Whether a Coastal Commission decision will materially 
affect the University of California is the final issue you must 
resolve. Regulations 18702 and 18702.1 (copies enclosed) 
provide some guidance as to whether an effect will be 
considered material. If the university has initiated the 
proceeding in which the decision will be made, or if the 
university is a named party in a proceeding before the Coastal 
Commission, the effect on the university is presumed to be 
material. (Regulation 18702.1(a) (1).) In other decisions 
which would have a less direct effect on the university, 
decisions which would foreseeably affect the value of the 
university's property by the amounts specified in Regulation 
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18702(b) (2) will be considered to materially affect the 
university. 

If you have any further questions regarding this matter, 
please contact me at (916) 322-5901. 

DMG:KED:plh 
Enclosures 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

K~£. 
By: Kathryn E. Donovan 

Counsel, Legal Division 
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Fair Political Practices Commission 
P. O. Box 807 
Sacramento, CA 95804 
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RE: Request for Written Advice 
(Government Code section 83114{b) 

Dear Ms. Griffiths: 

I am at present a member of the State Coastal 
Commission. Prior to my appointment to the Commission and 
since that time, I have been engaged in negotiations with the 
University of California, San Diego (UCSD) concerning my 
company's engagement to perform consulting services for the 
University. UCSD has now offered to retain my company for the 
purpose of conducting a workshop/seminar on behalf of the 
university. The sUbject-matter of the workshop/seminar will be 
the promotion of small independent contractors in obtaining 
contracts that do not requir bonding. My company will do all 
of the community outreach for the workshop through its contacts 
and efforts in the small business community and minority 
communities of San Diego county. 

Because UCSD is located in the Coastal Zone and other 
University of California campuses and properties are located in 
the Coastal Zone, I am concerned about avoiding any appearance 
of conflict in regard to my Coastal Commission duties. I would 
like to know where I stand in this regard prior to accepting 
the UCSD proposal. 

I have requested an opinion from my personal lawyer, 
which I have enclosed with this letter for your review. I also 
am requesting from you an advice letter pursuant to Government 
Code section 83114(b). My questions are as follows: 

1. Am I permitted to enter into a consulting or 
other services for the University of California, San Diego? 
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2. If so, am I precluded from participating in all 
Commission decisions which affect the University of California 
as well as UCSD? 

3. If I am so precluded, what steps should I take to 
avoid participating in such decisions? 

I would appreciate receiving your written advice as 
soon as possible. 

GRC:caw 
Enclosures 

Si}lc~rely, 

! If ex) 
~{ ~ 

R. Contreras 



GIL.BERT R. CONTRERAS 
3494 Harris Street 

Lemon Grove. Caltlornia 92045 
(619) 462-4711 

Hand Deliver 

November 6, 1986 

Ms. Rosemary Norling 
University of California 
Department of Facilities and 
Design Construction 
Rupertius Way, Building 202 
La Jolla, CA 92093 

Dear Ms. Norling: 

I have obtained 
Mr. Jerry J. Gumpel, 
interest which might 
Coastal Commission. 
Gumpel's opinion as 

a legal opinion from my personal attorney, 
concerning any potential conflicts of 
arise by virture of my position on the state 
I intend to follow and rely upon Mr. 

set forth in the enclosed letter. 

Please contact me if I can provide any additional 
information in this regard. 

GC:pjm 
enc 

Sincerely, 

Gilbert R. Contreras 



ROBERT C. FELLM£TH, 

LEGAL CONSULTANT 

CLARK 8: GUMPEL 
/It. PRO'E5SI0NAi. CORPORA-nON 

ATTORNEYS AT LAW 

2470 HE" STREET 

SAN DIEGO. CALIFORNIA 92102 

16191 233-1861 

November 6, 1986 

CONFIDENTIAL-ATTORNEY/CLIENT PRIVILEGE 

Mr. Gilbert R. Contreras 
3494 Harris street 
Lemon Grove, CA 92045 

RE: University of California Agreements 

Dear Gil: 

TEI.£COP1£R. 619 231-2918 

TELEX, 1$95202 HQ SOC; 

You have requested a legal op1n10n concerning the 
requirements of California's Political Reform Act as applied to 
your proposed agreements with the University of California. 
You are seeking this opinion due to your position as a Commis­
sioner of the state Coastal Commission and the fact that the 
University of California has, at present, several campuses and 
other properties which are located within the coastal zone. 

Your request, in reality, requires an answer to two 
separate questions. First, as a state Coastal Commissioner, 
are you or your business entities permitted to perform services 
for the University of California for compensation? Second, if 
so, can you vote on projects or requests which come before the 
Coastal Commission if those projects or requests pertain to the 
University of California? 

With regard to the first question, we have found no 
prohibition on your ability to contract with the University of 
California to provide it with a wide range of services for 
which you and your business associates have particular exper­
tise and experience. Your attempts over the past three years 
to render affirmative action services both to the University 
and on its behalf need not be ended now simply because you have 
obtained a seat on the Coastal Commission. It is unfortunate 
that the University has delayed in engaging your services, but 
you are not precluded from accepting the University's proposed 
contract or contracts by virtue of your Coastal Commissioner 
status. 

The more difficult issue is, of course, whether you 
can vote on University of California projects which come before 
the Coastal Commission in the event you are engaged to perform 
consulting and/or affirmative action services for the 



Mr. Gilbert R. Contreras 
November 6, 1986 
Page Two 

University. The provisions of the state Political Reform Act 
(government Code section 81000, eta seq.) are applicable to 
such a situation and, in our opinion, clearly prohibit you from 
participating in all Commission decisions which have a material 
financial effect on the University. 

section 87100 of the Act prohibits any public 
official from participating in making or influencing a 
governmental decision in which he knows he has a "financial 
interest." A public official has a financial interest in such 
a governmental decision if it is reasonably foreseeable that 
the decision will have a "material financial effectll on the 
official or on an associated business entity or specified 
income source. (See Section 87103 of the Act.) 

If you are compensated by the University in any 
amount greater than $250.00 within 12 months of any decision or 
are dee~ed to be an employee of the University, you would be 
prohibited from participating in commission decisions on 
University of California projects--if those decisions would 
have a "lnaterial financial effect" on the university. It is 
probable that most Commission decisions on University projects 
or applications would have such a material financial effect on 
the University. However, it is also conceivable that certain 
Commission decisions will have no such material financial 
effect. In those instances, you are permitted to fully 
participate in the Commission's decision-making process. 

In sum, if you are engaged by the University to 
perform services for compensation, you will be prohibited from 
participating in all Commission decisions which have a material 
financial effect on the University. The obvious question that 
will arise with regard to each such decision is whether or not 
it has the requisite material financial effect. It would also 
appear that any determination of that question would have to be 
done on the case by case basis. 

For any particular application before the Commission, 
you will, therefore, have to ask a series of questions: 

1. will the Commission's decision affect the 
University of California? 

2. If so, will the decision have a financial effect 
on the University? 

3. And, if so, is the financial effect a material 
one? 
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If you reach question number three and your answer is 
yes to it, then you cannot participate in the decision. 

When you have determined that you should not 
participate in a particular matter being heard by the 
Commission, you should immediately disclose that fact and 
excuse yourself from the proceeding. Your excusing yourself 
from the proceeding should be complete (you should physically 
remove yourself from the hearing) so that no question of 
"participation" or "influence" will arise. 

There will, of course, be times when the answers to 
the above questions may not be abundantly clear. In such 
instances, both you and, undoubtedly, the University will make 
certain that not even an appearance of impropriety exists by 
assuring that you are not participating in questionable deci­
sions. The University will need to make you aware each time a 
matter affecting it is to be presented to the commission so 
that you will be able to comply with all conflict of interest 
requirements, including excusing yourself from participation in 
Commission decisions. 

It is ironic that after three years of negotiating, 
you have finally succeeded with your proposals to the 
University. Your position as a Coastal Commissioner should not 
be used to now deny you the contracts which you have sought for 
so long. As a Coastal commissioner, you will need to be alert 
to any possible conflict of interest matters vis-a-vis the 
University, as will the University. This may be difficult, but 
not impossible and should not be used to deny you the contracts 
at this late date. 

Please contact me if you have any questions 
concerning this matter. 

sincerely, 

fr# 
Jerry J. Gumpel 

JJG:caw 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Gilbert R. Contreras 
3494 Harris street 
Lemon Grove, CA 92045 

Dear Mr. Contreras: 

November 14, 1986 

Re: 86-312 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on November 12 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice 
request, you may contact Kathrn E. Donovan, an attorney in the 
Legal Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days. 

DMG:plh 

Very truly yours, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 
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