
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Mark A. Wasser 
General Counsel 

December 10, 1986 

county Supervisors Association 
of California 

1100 K Street, #101 
Sacramento, CA 95814-3941 

Dear Mr. Wasser: 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. I-86-313 

This letter is sent in response to your request for 
informal advice on behalf of the County Supervisors Association 
of California (CSAC) regarding the conflict of interest 
provisions of the Political Reform Act (the "Act").1:/ 

QUESTION 

You have asked whether an officer of an existing 
self-insurance joint powers agency would have a conflict of 
interest if he or she were appointed to serve on the board of 
directors of the Local Agency Self-Insurance Authority, a 
statewide agency which will administer a joint pooling 
agreement for the payment of tort liability or public liability 
losses. 

CONCLUSION 

An officer of an existing self-insurance joint powers 
agency would not have a conflict of interest under the Act 
merely by virtue of being appointed to the Local Agency 
Self-Insurance Authority. However, you should analyze whether 
or not such an appointment raises issues under the common law 
doctrine of incompatibility of public offices. 

1:/ Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. 
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ANALYSIS 

section 87100 prohibits a public official from making, 
participating in, or attempting to use his official position to 
influence a governmental decision in which he knows or has 
reason to know he has a financial interest. A public official 
has a financial interest in a decision if it will have a 
reasonably foreseeable material financial effect, 
distinguishable from the effect on the public generally, on: 

(a) Any business entity in which the public 
official has a direct or indirect investment worth one 
thousand dollars ($1,000) or more. 

(b) Any real property in which the public 
official has a direct or indirect interest worth one 
thousand dollars ($1,000) or more. 

(c) Any source of income, other than gifts and 
other than loans by a commercial lending institution 
in the regular course of business on terms available 
to the public without regard to official status, 
aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more 
in value provided to, received by or promised to the 
public official within 12 months prior to the time 
when the decision is made. 

(d) Any business entity in which the public 
official is a director, officer, partner, trustee, 
employee, or holds any position of management. 

(e) Any donor of, or any intermediary or agent 
for a donor of, a gift or gifts aggregating two 
hundred fifty dollars ($250) or more in value provided 
to, received by, or promised to the public official 
within 12 months prior to the time when the decision 
is made. 

section 87l03(a)-(e}. 

You have indicated that some officers of self-insurance 
joint powers agencies are compensated. However, salary and 
reimbursement for expenses or per diem received from a state or 
local government agency do not constitute lIincome ll within the 
meaning of the Act. (Section 82030(b) (2).) Accordingly, we do 
not believe that an officer of a self-insurance joint powers 
agency would be prohibited under the Act from participating in 
decisions of the Local Agency Self-Insurance Authority merely 
by virtue of the fact that he or she is an officer of a 
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self-insurance joint powers agency. Of course, the official 
would still be prohibited from participating in any particular 
decision in which he or she had a financial interest. 

You should also consider whether holding these two public 
offices creates problems under the common law doctrine of 
incompatibility of public offices. The Act does not deal with 
this subject; however, the Attorney General has issued numerous 
published opinions on the topic. Although it is not an 
exhaustive list of the opinions on this subject, the following 
should provide a starting point for research: 

68 Op. Att. Gen. 240 (1985) 
68 Op. Att. Gen. 7 (1984) 
67 Op. Att. Gen. 409 (1984) 
66 Op. Att. Gen. 382 (1983) 
66 Op. Att. Gen. 293 (1983) 
66 Op. Att. Gen. 176 (1983) 
65 Op. Att. Gen. 606 (1982) 
64 Op. Att. Gen. 795 (1981) 
64 Op. Att. Gen. 288 (1981) 
64 Op. Att. Gen. 137 ( 1981) 
58 Op. Att. Gen. 241 (1975) 

If you should have any questions, please contact me at 
(916) 322-5901. 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 

~
ral cou7rlceliJ" \ Ln I" l ~ 

L .ki'::J-d-
\ \ 

Byj John G. McLean 
Counsel, Legal Division 
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November 6, 1986 

Mr. John Larson 
Chairman 
Fair Political Practices Commission 
428 J Street, 8th Floor 
Sacra men to, California 958 I 4 

RE: CHAPTER 1327, STATUTES OF 1986 

Dear John: 

This is in response to our telephone conversation of Monday, November 3, 1986. As I 
explained, we and the other organizations mentioned in Chapter 1327 of the Statutes of 
1986 are in the process of compiling lists of people who are interested in serving on the 
board of directors of the Local Agency Self -Insurance Authority created by that 
legislation. In the course of discussing appointment of the Authority's board of 
directors, the question has arisen as to whether persons employed by, or serving as 
officers of, existing insurance joint powers agencies would have a conflict of interest if 
they were appointed to serve on the board of directors of the Local Agency Self­
Insurance Authority. We would like your informal, general advice on the issue. 

As you know, many cities, counties and other local agencies have created self-insurance 
pools for the purpose of providing public liability insurance protection. These pools are 
typically joint powers agencies. There are dozens of these insurance joint powers 
agencies providing liability insurance to local agencies throughout the State. They are 
each governed by a board of directors. Many have paid staff. The levels of insurance 
they provide differ. 

Chapter 1327 provides for a nine-member board of directors to govern the Local Agency 
Seif-Insurance Authority. The section specifies certain minimum requirements for some 
members of that board. Many of the persons who possess the requisite qualifications are 
presently affiliated with a local insurance joint powers agencies, either as officers or 
compensated staff. 

In your view, would someone serving as an officer of a local insurance joint powers 
agency have a conflict of interest if they were to simultaneously serve on the board of 
directors of the Local Agency Self-Insurance Authority? Does the answer depend on 
whether the person is compensated by the insurance joint powers agency? Does it make 
a difference if the levels of insurance offered by the insurance joint powers agency and 
Local Agency Self-Insurance Authority do not overlap? 
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We are trying to do as much preliminary work as possible so as to expedite operation of 
the Local Agency Self-Insurance Authority as soon as Chapter 1327 becomes effective. 
Therefore, we would appreciate receiving your comments as early as possible. As I 
indicated, an informal reply is adequate. If you have any questions or need any 
additional information, please let me know. 

Thank you for your consideration. 

Very truly yours, 

COUNTY SUPERVISORS ASSOCIATION 
OF CALIFORNIA 

Mark A. Wasser 
General Counsel 

MAW:cb 


