
California 
Fair Political 
Practices Commission 

January 6, 1987 

The Honorable Bill Leonard 
Assemblyman, 61st Assembly District 
state Capitol, Room 3104 
Sacramento, CA 95814 

Dear Assemblyman Leonard: 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. I-86-323 

This is in reply to your letter addressed to Robert Leidigh of 
the Commission's Legal Division. You asked, on behalf of your 
constituent James W. Anderson, for information on how to determine 
if an individual must register and file disclosure reports under 
the lobbying provisions of the Political Reform Act.17 

QUESTION 

Must consultants to water agencies who appear before regional 
water quality control boards register as lobbyists and file 
disclosure reports? 

CONCLUSION 

An individual who is paid to attempt to influence the actions 
of a regional water board with regard to a basin plan is required 
to register and file disclosure reports if he or she meets the 
definition of "lobbyist." In general, a consultant to a water 

lIGovernment Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Administrative Code 
section lS000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Administrative Code. 

Your letter states only a general question. Therefore, we 
consider it to be a request for informal assistance pursuant to 
Regulation lS329(c) (copy enclosed). Informal assistance does not 
provide the requestor with the immunity provided by an opinion or 
formal written advice. (Section 84113; Regulation lS329(c) (3).) 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804-0807 • (916)322-5660 



Assemblyman Bill Leonard 
Page Two 

agency who engages only in "administrative testimony" is not a 
lobbyist and need not register or file disclosure reports. A 
consultant who, for compensation, engages in other direct 
communication with a qualifying official for the purpose of 
influencing legislative or administrative action is a lobbyist and 
must register and file disclosure reports if: 

1. He or she receives or becomes entitled to receive $2,000 
or more in compensation in a calendar month for 
influencing legislative or administrative action; or 

2. He or she receives or becomes entitled to receive any 
amount of compensation for engaging in direct 
communication with qualifying officials on at least 25 
separate occasions in two consecutive months. 

ANALYSIS 

In his letter to you, Mr. Anderson noted that the Commission 
has determined that regional water quality control boards are 
"state agencies fl for the purposes of the Act's lobbying disclosure 
provisions. Mr. Anderson is concerned that consultants to water 
agencies who appear before regional water quality control boards 
may be subject to the Act's lobbying provisions. 

The attached letter to Fred Lowell (No. A-84-291, Dec. 24, 
1984) concludes that, although most of the work of the regional 
water quality control boards (the "water boards fl ) is not covered 
by the Act's lobbying provisions, the adoption of the water 
quality control plan (the "basin plan") is a quasi-legislative 
action to which the Act's lobbying provisions do apply. 

Therefore, an individual who is paid to attempt to influence 
the actions of a regional water board with regard to a basin plan 
would incur reporting obligations under the Act if the individual 
meets the definition of a "lobbyist." In addition, a person or 
entity which employs an individual who qualifies as a lobbyist may 
be required to register and file reports as a lobbyist employer. 

To determine if an individual meets the definition of a 
lobbyist, Regulation 18239 (copy enclosed) sets out two tests, a 
"compensation" test and a "contacts" test. An individual who 
meets either of these tests must register and file reports as a 
lobbyist: 

(b) The person receives or becomes entitles to receive at 
least $2,000 in compensation in any calendar month for 
influencing legislative or administrative action. 
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Compensation received by a full time employee engaged 
primarily to perform services other than influencing 
legislative or administrative action, or for 
administrative testimony, shall not be included in 
computing the amount of compensation in this SUbsection. 

(c) The person receives or becomes entitled to receive any 
amount of compensation for engaging in direct 
communication, other than administrative testimony, with 
qualifying officials for the purpose of influencing 
legislative or administrative action on at least 25 
separate occasions in any two consecutive calendar months. 

However, there is an important exception to the qualification 
tests for lobbyists which may apply to consultants to water 
agencies who attempt to influence the decisions of regional water 
boards. Subsection (a) of Regulation 18239 provides that a 
lobbyist is: 

... any person who, for compensation, engages in direct 
communication, other than administrative testimony, with 
a qualifying official for the purpose of influencing 
legislative or administrative action, and also meets the 
requirements of either SUbsection (b) or SUbsection (c) 
of this section. (Emphasis added.) 

Therefore, a consultant for a water agency who engages only in 
"administrative testimony," and does not otherwise engage in 
direct communication for the purpose of influencing legislative or 
administrative action, will not meet the definition of a 
lobbyist.Y 

Subsection (d) (1) of Regulation 18239 defines "administrative 
testimony" as: 

... influencing or attempting to influence administrative 
action by acting as counsel in, appearing as a witness 
in, or providing written submissions, including answers 
to inquiries, which become part of the record of, any 
regulatory or administrative agency proceeding: 

(A) Which is conducted as an open public hearing for 
which public notice is giveni 

YEven if a consultant does engage in other direct 
communication, that person would not become a lobbyist unless the 
test in Subsection (b) or (c) of Regulation 18239 is met. 
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(B) Of which a record is created in a manner which makes 
possible the creation of a transcript; and 

(C) With respect to which full public access is provided 
to such record or transcript and to all written 
material which is submitted to become part of the 
record. 

Because we do not know the nature of the activities of the 
individuals and consultants to whom Mr. Anderson refers in his 
letter, we are unable to determine whether or not they meet the 
definition of "lobbyist" under the Act and Regulation 18239. 
However, we would be happy to discuss with them whether their 
activities require reporting under the Act's lobbying provisions. 

I have enclosed for your and Mr. Anderson's information the 
following materials: 

(1) The Political Reform Act of 1974 (as amended to Jan. 1, 
1986). The lobbying registration and reporting 
provisions are contained in Sections 86100-86300; 

(2) Regulation 18239, which sets out the definition of 
"lobbyist"; 

(3) The FPPC "Information Manual on Lobbying Provisions of 
the Political Reform Act," which describes in detail the 
registration and reporting requirements. 

Please ask Mr. Anderson, or the individuals who may appear 
before the regional water boards to contact the Commission's 
Technical Assistance and Analysis Division at (916) 322-5662, and 
we will help them determine whether their activities are covered 
by the Act's lobbying provisions. 

DMG:JP:kmt 

Enclosures 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General counsel~ 

9~M.U &-i~{aAO(' 
By: Jeanne Pritchard 

Division Chief, Technical 
Assistance & Analysis Division 
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BILL LEONARD 
STATE ASSEMBLYMAN 

SAN BERNARDINO COUNTY 

November 25, 1986 

Fa Political Practices Commission 
P.o. Box 807 
Sacramento, CA 95804 

Dear Mr. Leidigh: 

COMMlTTEES; 

WAYS AND MEANS 

UTILITIES AND COMMERCE 

EDUCATION 

CONSUMER PROTECTiON 

SUBCOMMITTEES; 

WAYS & MEANS 

CHAIRMAN. EMPLOYEE COMPENSATION 

EDUCATION 

EDUCATION; 

HtGHER ECUCAnCN 

..lO~NT LEGISLATIVE 

BUDGET COMMITTEE 

JOrNT COMMiTTEE FOR THE REVIEW OF THE 

MASTER PLAN FOR HIGHER EDUCATION 

SPECIAL COMMfTTEE ON 

MEDj-CAL OVERSIGHT 

SELECT COMMjTTEE ON CHJLD A13USE 

I have enclosed a tter from my constituent, James W. 
Anderson, who is concerned about the Political Reform Act. 

Would you please send me information on how one determines 
if they must register under the Fair Political Practices 
Commission Act. 

Your assistance is greatly appreciated. 

BL:rhp 
enclosure 



WILLIAM J. 9RUNICK 

RAYMOND 0, PYLE 

DONALD R, ALVAREZ 

NAOMI SILVERGLEID 

KAREN BDEGLER Mc~UG~ 

MARG U E"lITE P, BATTER SBY 

STEP~EN ANDERSON 

JAMES W, ANDERSON 

B RUN Ie K &. PY L E 
PROFESSIONAL LAW CORPORATION 

IB39 COMMERCENTER WEST 

POST OFFICE BOX 6425 

SAN BERNARDINO, CALIFORNIA 92412 

TELEPHONE: AREA CODE 714 

669-630 I 624-0623 

November 18, 1986 

Honorable William Leonard, Assemblyman 
1323 W. Colton Ave., Suite 217 
Redlands, CA 92373 

215 CAJON STREET 

P. O. BOX 1320 
REDLANDS, CALIFORNIA 92373 

TELEPHONE (714) 793-061B 

PLEASE REFER TO 

RJ) dlPl() 

~ FrfJ<: 
7k t:./ 

-'P~~ 
Re: Fair Political Practices Commission ~ ~ 

Dear Assemblyman Leonard: r-~ ~ ~ y 
Enclosed is a copy of an opinion from the Fair Political ~ ~ 
Practice Commission I referred to on Friday, November 14, 1986. ~~ 
As you will note, there is a finding that appearance before the 
South Coast Air Quality Management District is not subject to 
restriction because that agency is not a "State Agency" under 
the Act. However, the Regional Boards are subject to the Act 
when considering basin planning. 

The determination of who must file as a lobbyist when appearing 
before the Regional Board is then governed by the provisions of 
the Act and regulations of the FPPC. This may not present a 
problem for individuals, however, consultants to water agencies 
may unwittingly be subject to this law. 

I appreciate your interest in the water resources area. 

Sincerely, 

BRUNICK & PYLE~ 
- ,~~ 

JWA:jro 

Enclosure 

RECE\VEO NO~ \ 9 1SSS 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Honorable Bill Leonard 
state Assembly 
state Capitol 
Sacramento, CA 95814 

Dear Assemblyman Leonard: 

December 3, 1986 

Re: 86-323 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on December 1, 1986 by the Fair Political 
Practices commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days. You also should be aware that your 
letter and our response are public records which may be 
disclosed to the public upon receipt of a proper request for 
disclosure. 

JP:plh 
cc: James W. Anderson 

Very truly,rUrS, /' "r ) • 'I r 0-",- ,-,/\..A.. • -/?..... I~-t\ (vI L\. 

~ieanne Pritchard 
Chief 
Technical Assistance and Analysis 

Division 
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