
California 
Fair Political 
Practices Commission 

The Honorable Richard Katz 
Assemblyman, Thirty-Ninth District 
state capitol, Room 3146 
Sacramento, CA 95814 

Dear Assemblyman Katz: 

January 15, 1987 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-86-335 

You have requested advice concerning your duties under the 
conflict of interest provisions of the Political Reform Act.!! 

QUESTIONS 

(1) What are the reporting requirements for wedding yifts? 

(2) What are the reporting requirements for your spouse's 
salary, investments, property and other income? 

(3) What are the reporting requirements with regard to your 
spouse's separate income, property and investments? 

CONCLUSIONS 

(1) You must report your community property interest in 
wedding gifts received by you and your spouse. The reporting 
threshold for gifts is $50. Therefore, you must report wedding 
gifts with a value of $100 or more. 

(2) You must report your community property interest in your 
spouse's salary. However, you are not required to report your 
spouse's "separate" income. You must report all investments and 
interests in real property in which you or your spouse have an 
interest of $1,000 or more. 

llGovernment Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
commission regulations appear at 2 California Administrative 
section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Administrative Code. 
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(3) You are not rE!quired to-report your spouse's income .which 
is Jegally "separate" income pursuant to a prenuptial agreement. 
However, you must report all investments and interests in real 
property held by your spouse. 

ANALYSIS 

An official must disclose on his or her Statement of Economic 
Interests any gift with a value of $50 or more. (Gov. Code 
section 87207(a) (1).) However, wedding gifts are the property of 
both spouses unless they are peculiarly adaptable to the personal 
use of one spouse and unequivocally intended exclusively for the 
use of one spouse. (Regulation 18726.5.) Therefore, because each· 
spouse has a one-half interest in wedding gifts, only those gifts 
with a value of $100 or more are reportable. (Id.; see also 
Torres Opinion, 2 FPPC Ops. 31 (No. 75-163, Feb-.-4, 1976).) 

Enclosed for your information are copies of Regulation 
18726.5, the Torres Opinion, and an advice letter issued to 
Assemblyman Gray Davis (No. A-B3-088, March 31, 1983). The 
opinion and advice letter specifically discuss the reporting of 
wedding gifts, and will provide you with additional relevant 
information. 

with regard to reporting your spouse's income, Government Code 
Section 82030 defines "income" of an official to include "a 
payment received ... including any community property interest in 
income of a spouse." By inference, "income" does not include a 
spouse's separate income. Accordingly, if the prenuptial 
agreement you and your spouse intend to enter into will convert 
what would otherwise be community property income into separate 
property income, you will not be required to report the separate 
property income of your spouse. To be considered separate 
property income, the income must be maintained in separate 
accounts; the separate funds may not be commingled with community 
funds or used to pay for community expenses; and community efforts 
must not be used to produce or enhance the separate income of 
either spouse. See Hackard Advice Letter (No. A-84-070, April 
20(1984).) 

with regard to investments and interests jn real property held 
by your spouse, the definitions of "investment" and "interest in 
real property" held by an official include interests in real 
property and investments "owned directly, indirectly or 
beneficially by an official or his or her immediate family." 
(Gov. Code sections 82033 and 82034.) "Immediate family" means 
the spouse and dependent children of an official. (Gov Code 
section 82029.) Accordingly, although the investments and 
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interests in real property ownect-by your spouse.may: be her 
separate property, you must disclose them on your statement of 
Economic Interests. If you wish, you may indicate on your 
statement of Economic Interests that the investments and interests 
in real property held by your spouse are her separate property. 

If you have any questions concerning this advice, please 
contact me at (916) 322-5662. 

DMG:JP:kmt 

Enclosures 

sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

/) / 

rl 4 ---;2 --/ta~ j 
d-E~-~_L--' 1/1.~/l~C ot 

By: Jeanne Pritchard 
Division Chief, Technical 
Assistance & Analysis Division 



December 12, 1986 

Gri , General Counsel 
FPPC 
P.O. Box 807 
Sacramento, ifornia 95804 

Dear . Griffith: 

I be getting married 1987, and would very much 
a written response from your a to the llowing 

1) What a.re my reporting requirements vledding s? 

2) are reporting requirements on my spouse's s 
investments, property and other income? 

3) We plan on drawing a prenupti agreement, whi a 
portion of my spouse's income, property and/or investments 11 
be listed as separate property in which I wi have no st 
or Is this separate income, property or investments 
reportable by me? 

Thank you your attention to this matter. 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Honorable Richard Katz 
39th Assembly District 
state Capitol 
Sacramento, CA 95814 

Dear Assemblyman Katz: 

December 17, 1986 

Re: 86-335 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on December 15, 1986 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days. You also should be aware that your 
letter and our response are public records which may be 
disclosed to the public upon receipt of a proper request for 
disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 
,,~ , y::;-

'r..:...tl\..-I'-./.f-'<: \_.:--:J~j~l .;\ 
~anne Pritchard 
tshief 
Technical Assistance and Analysis 

Division 
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