
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Lance H. Olson 
Olson, Connelly & Hagel 
431 J street, Fourth Floor 
Sacramento, CA 95814 

Dear Mr. Olson: 

February 3, 1987 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-86-34~1 

You have requested advice on behalf of Assemblymember Phil 
Isenberg concerning the campaign reporting provisions of the 
political Reform Act (the "Act").Y 

QUESTIONS 

1. Does the Act prohibit a candidate or controlled 
committee from itemizing contributions received from a single 
source which has not contributed a cumUlative amount of $100 or 
more during a calendar year? 

2. Does the Act authorize the Secretary of State's Office 
or any other filing officer to prohibit a candidate or 
controlled committee from itemizing contributions from a single 
source which has not contributed a cumulative amount of $100 or 
more during a calendar year? 

3. Assuming that a candidate or controlled committee may 
itemize contributions from a single source which has not 
contributed a cumUlative amount of $100 or more in a calendar 
year, is the candidate or controlled committee required to list 
occupation and employer information for those contributors? 

Y Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. 
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CONCLUSIONS 

1. The Act does not specifically prohibit a candidate or 
committee from itemizing contributions received from a source 
which has contributed less than $100 during the period covered 
by the campaign statement. However, these contributions should 
not be itemized for the reasons discussed below. 

2. The Secretary of State is responsible for determining 
whether a particular campaign statement can properly be filed 
with that office. 

3. Reporting of the occupation and employer of a 
contributor is required only if he or she has contributed $100 
or more during the reporting period. 

FACTS 

Assemblymember Phil Isenberg has instructed your office to 
itemize all contributors on his campaign reports regardless of 
the amount contributed. You currently list all contributors 
along with the date the contribution was received and the 
address of the contributor. You do not list the contributor's 
occupation or employer unless he or she has contributed a 
cumUlative amount of $100 or more during the calendar year. 

The Political Reform Division of the Secretary of State's 
Office has advised you that you should not itemize 
contributions received from a single source who has not 
contributed $100 or more in a calendar year. Upon receipt of 
that advice, you decided to seek our advice on the questions 
listed above. 

In your letter to us, you listed three reasons why 
Assemblymember Isenberg prefers to itemize all contributors. 
First, he believe in full disclosure of campaign activities. 
Second, he believes full disclosure is important to demonstrate 
to voters that his candidacy enjoys broad support and that his 
support is not limited to special interests. Finally, 
Assemblymember Isenberg feels that full disclosure will help 
him to avoid unfair attacks based on receipt of contributions 
from outside his district since disclosure will reveal that 
most contributions, especially the smaller ones, come from 
inside the district. 
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ANALYSIS 

The campaign statements required by the Act must include 
various information concerning contributions received by the 
candidate. section 84211 requires the candidate to disclose: 

(a) The total amount of contributions received 
during the period covered by the campaign statement 
and the total cumulative amount of contributions 
received •.•• 

(c) The total amount of contributions received 
during the period covered by the campaign statement 
from persons who have given a cumulative amount of one 
hundred dollars ($100) or more. 

(d) The total amount of contributions received 
during the period covered by the campaign statement 
from persons who have given a cumulative amount of 
less than one hundred dollars ($100) ..•• 

(f) If the cumulative amount of contributions 
(including loans) received from a person is one 
hundred dollars ($100) or more and a contribution or 
loan has been received from that person during the 
period covered by the campaign statement: 

(1) His or her full name; 

(2) His or her street address; 

(3) His or her occupation; 

(4) The name of his or her employer or if 
self-employed, name of business; 

(5) The date and amount received for each 
contribution received during the period covered by the 
campaign statement and if the contribution is a loan, 
the interest rate for the loan; and 

(6) The cumulative amount of contributions .•.. 

The Act does not contain a specific prohibition on 
itemizing contributions of less than $100. There are, however, 
several reasons why an itemization of these contributions 
should not be included in campaign reports. 
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First, reports which include pages and pages of 
contributions of less than $100 mixed in with contributions 
equaling or exceeding $100 will obscure the reportable 
contributions. This will make it difficult for the public to 
find the more relevant information. 

Second, reports which include pages of contributions of 
less than $100 will present several problems for filing 
officers.~ Additional costs and staff time will be expended 
reproducing unnecessarily lengthy reports for government 
entities and members of the public who request copies. 
Hundreds of pages of extraneous information would require 
significant increases in limited file space. It would also be 
extremely time-consuming for filing officers to handle pages 
and pages of extraneous information searching for the required 
data which they are required to review. 

Finally, many people who contribute less than $100 do so 
specifically so they will not be itemized on campaign 
statements. They do not want to be solicited for contributions 
from the many committees that use other committees' and 
candidates' campaign statements to create their mailing lists. 

For all these reasons, we do not believe that candidates or 
controlled committees should itemize contributions received 
from a single source which has not contributed a cumulative 
amount of $100 or more during a calendar year.~ It would 
seem that Assemblymember Isenberg's purpose could be 
accomplished by attaching a note to his campaign statement 
indicating the number of contributions of under $100 which he 
received, the number received from individuals in his district, 
and the total amount of contributions under $100 received from 
individuals in his district. 

As you know, the Secretary of State is responsible for 
filing the campaign statements of statewide elected officers. 
(Section 8421S(a).) It is the responsibility of that office to 

~ The Secretary of State's Office reportedly has seen 
reports with hundreds of pages of nonitemizable contributions. 

~ Section 84211 requires reporting of the occupation and 
employer of a contributor only if he or she has contributed 
$100 or more during the period covered by the campaign 
statement. 
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determine whether particular campaign statements can properly 
be filed with the office. 

I hope this information assists you. If you have further 
questions, you may reach me at (916) 322-5901. 

DMG:plh 

Sincerely, 

~Yh.~A-o 
Diane M. Griffiths 
General Counsel 
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December 18, 1986 

Ms. Jeanne Pritchard, Chief 
Technical Assistance & Analysis Division 
Fair Political Practices Division 
428 J Street, 7th Floor 
Sacramento, CA 95814 

RE: Assemblyman Phil Isenberg 

Dear Ms. Pritchard: 

This office represents Assemblyman Phil Isenberg and his 
controlled campaign committee known as Friends of Phil Isenberg. 
The purpose of this letter is to request advice from your office 
relative to certain reporting responsibilities pursuant to the 
Political Reform Act of 1974. 

Recently this office received a communication from the 
Secretary of State's Office, Political Reform Division, advising 
us that we should no longer itemize contributions received from a 
single source which have not contributed a cumUlative amount of 
$100 or more in a calendar year. It is that request from the 
Secretary of State's Office which has prompted this letter. 

There are several questions which I would request your 
advice on: 

1. Does the Political Reform Act prohibit a candidate 
and/or controlled committed from itemizing contributions received 
from a single source which has not contributed a cumulative 
amount of $100 or more during a calendar year? 

2. Does the Political Reform Act authorize the Secretary 
of State's Office or any other filing officer to prohibit a 
candidate and/or controlled committee from itemizing 
contributions from a single source which has not contributed a 
cumulative amount of $100 or more during a calendar year? 

3. Assuming that a candidate and/or a controlled committee 
may itemize contributions from a single source which has not 
contributed a cumUlative amount of $100 or more in a calendar 
year, is the candidate and/or controll committee requir to 
list occupation/employer information for those contributors. 

For your information, emblyman Phil Isenberg has 
instructed this office when completing his campaign reports to 

( 
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itemize all contributors regardless of the amount contributed. 
The practice of this office is to list all such contributors with 
date received and address, however, occupation/employer 
information is provided only on those contributors who contribute 
a cummulative amount of $100 or more during the calendar year. 

Mr. Isenberg has several reasons for itemizing all 
contributors. 

First, Mr. Isenberg firmly believes in full disclosure of 
campaign activities and is a strong supporter of the Political 
Reform Act. He takes quite literally the provisions of the Act 
including Government Code §8l002(a) which provides in part 

"Receipts and expenditures in 
election campaigns should be fully 
and truthfully disclosed in order 
that the voters may be fully 
infotmed and improper practiced may 
be inhibited." (emphasis added) 

Second, Mr. Isenberg believes full disclosure of all 
contributors is important to demonstrate to the voters the broad 
spectrum of support for his candidacy to public office. As you 
are well aware many organizations, including the FPPC, publish 
reports relative to amounts of contributions and sources of those 
contributions. 

The implication of many of these studies is to suggest that 
large contributors and special interest groups dominate political 
activity in an election. Mr. Isenberg believes that if the 
public is not specifically informed that individual, smaller 
contributions have been received it might be misled concerning 
the true source of support for his candidacy. 

Finally, it is not uncommon for a candidate to be "attacked" 
during an election r ative to the source of contributions to his 
campaign. Often those attacks suggest that a majority of 
contributors reside outside the district of the particular 
candidate. If a candidate is unable to itemize the smaller 
contributions, most of which traditionally come from within the 
district, the candidate may be susceptible to such an unfounded 
charge. 
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I would appreciate your response to the above questions at 
your earliest convenience. 

Very truly yours, 

, CONNE~) & HAGEL (L, 
O~ 

LHO:ks 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Lance H. Olson 
Olson, Connelly & Hagel 
431 J street, 4th Floor 
Sacramento, CA 95814 

Dear Mr. Olson: 

December 30, 1986 

Re: 86-341 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on December 23, 1986 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact the Technical Assistance and 
Analysis Division at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days. You should also be aware that your 
letter and. our response are public records which may be 
disclosed to the public upon receipt of a proper request for 
disclosure. 

JP:km 

cc: Honorable Phil Isenberg 
Assembly, District 10 

Very truly yours, 

(), .r'. 0 p. f\-" C Ch(' ...... "r<L J'-'-A ~",,/~~ '- t 'L ~4j 

Jeanne Pritchard Y . 
Chief, Technical Assistance 

and Analysis Division 
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