
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Laurie Tully 
7000 LaPraix, #34 
Highland, CA 92346 

Dear Ms. Tully: 

March 20, 1987 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-86-342 

You have requested advice concerning the campaign disclosure 
provisions of the Political Reform Act.lI 

FACTS 

In 1986, pursuant to the Knox-Cortese Local Government 
Reorganization Act of 1985 (Government Code Section 57051, et 
seq.), the City of San Bernardino proposed the annexation 0 three 
areas to the City of San Bernardino. 

A group with which you are affiliated raised and spent money 
for the purpose of gathering signatures to present to the city 
Council to oppose the annexation proposal. 

In June of 1986, the annexation proposal was placed on the 
city of San Bernardino ballot for the November 1986 election. 
Subsequent to the time the proposal was placed on the ballot, your 
group raised and spent additional money to oppose the measure. 
Less than $500 was raised and less than $500 was spent in 
connection with opposing the measure once it was placed on the 
ballot. 

QUESTION 

Did the group qualify as a committee and incur campaign 
disclosure obligations because of the money raised and spent in 
connection with opposing the annexation proposal? 

!/Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
commission regulations appear at 2 California Administrative Code 
section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Administrative Code. 
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CONCLUSION 

The annexation proposal did not become a "measure" until such 
time as the proposal was placed on the ballot. The money raised 
and spent prior to the time the proposal was placed on the ballot 
did not constitute campaign contributions or expenditures. 

Since the group did not raise or spend $500 or more in 
connection with opposing the proposal after it became a "measure," 
the group did not qualify as a committee and did not incur 
campaign disclosure obligations. 

ANALYSIS 

section 82013 defines "committee,1I in part, as: 

Any person or combination of persons who directly or 
indirectly does any of the following: 

(a) Receives contributions totaling five hundred dollars 
($500) or more in a calendar year; 

1< 1< 1< 1< 

section 82015 and Regulation 18215 define "contribution," in 
part, as: 

A payment for the purpose of influencing or attempting to 
influence the action of the voters for or against the 
nomination or election of a candidate or candidates, or 
the qualification or passage of any measure. (Emphasis 
added. ) 

An annexation proposal under the Knox-Cortese Local Government 
Reorganization Act of 1985Y does not become a tlmeasure" until the 
local governing body places the proposal on the ballot for 
confirmation of the voters. (See Fontana Opinion, 2 FPPC Ops. 25 
(No. 75-162, February 4, 1976), copy enc osed.) 

YThe conclusion reached in the Fontana Opinion was based on 
activity in connection with an incorporation proposal under the 
Knox-Nisbet Act (Section 54773, et seq.). However, the conclusion 
and analysis contained in the Fontana Opinion apply equally to 
annexations or other local government organizations or 
reorganizations under the Knox-Cortese Act, the District 
Reorganization Act of 1965 (Section 56000, et seg.), or similar 
provisions of law. 
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If you have any questions about this letter, please call me at 
(916) 322-5662. 

DMG:JP:kmt 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

By: Jeanne Pritchard, Chief 
Technical Assistance and 
Analysis Division 

cc: San Bernardino City Clerk 
Attn: Doris Reese 



December 19, 1986 

Alice Hughes 
Fa1r Political Practlces 
P.O. Box 807 
Sacramento, CA 95804-0804 

Dear Alice, 

Recently you researched some information for ~e regard1ng filing 

campaign d1sclosures before a ball::.>c measure is creclteu, and 

raisinQ money to create a ballot measure either through protest 

or through a petition dr1ve. 

Could you please. 'Nri te thCit informat1on, stating t<he group does 

not need to file If they raised money to create a ballot measure, 

and send me a letter with that stated? 

Thank you for your' t 1 me, 

Laur1e Tully 
7000 LaPraix #34 
Highland, CA 92346 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Laurie Tully 
7000 LaPraix, #34 
Highland, CA 92346 

Dear Ms. Tully: 

December 30, 1986 

Re: 86-342 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on December 23, 1986 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact the Technical Assistance and 
Analysis Division at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days. You should also be aware that your 
letter and our response are public records which may be 
disclosed.to the public upon receipt of a proper request for 
disclosure. 

JP:km 

Very truly yours, 

':~(C\./~L (-' (\.xt'ChL;.., ,ct 
~ eanne Pritchard t CJ C~ 
Chief, Technical Assistance 

and Analysis Division 

42S1Street, Suit~ SQO • P.O. Box S07 • Sacramento CA 95S04..oS07 • (916)322-5660 


