
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Arnold steinberg 
3719 Meadville Drive 
Sherman Oaks, CA 91403 

Dear Mr. Steinberg: 

February 6, 1987 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-86-344 

You have requested advice concerning your duties under the 
campaign reporting provisions of the Political Reform Act (the 
"Act") .Y 

QUESTION 

will debts owed to your public opinion polling firm which 
are forgiven by the firm constitute "contributions" within the 
meaning of the Act? 

CONCLUSION . 

The portion of the debt which is forgiven will not be a 
"contribution" if the decision to forgive the debt is a product 
of a bona fide business judgment that the debt is uncollectable. 
However, if forgiveness of the debt was intended to bestow a 
political benefit or if reasonable steps were not taken to 
collect the debt, forgiveness of the debt will be considered a 
"contribution." 

FACTS 

You own a business which does public op1n1on polling, 
primarily for political campaigns. There are some long overdue 
debts owed to your business by campaigns for state legislative 
office. You have made a business decision to settle these debts 
for a fraction of what is owed, if payment is made within 30 
days. The remainder of any such debt will be "written-off" for 
income tax purposes. 

Y Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise noted. 
Commission regulations appear at 2 California Administrative 
Code section 18000, et seq. All references to regulations are 
to Title 2, Division 6 of the California Administrative Code. 
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ANALYSIS 

The term "contribution" includes a "payment .•• except to 
the extent that full and adequate consideration is received 
unless it is clear from the surrounding circumstances that it 
is not made for political purposes." (Section 82015.) The 
term "payment" includes the "rendering of money, property, 
services or anything else of value, whether tangible or 
intangible." (Section 82044.) In the present situation, you 
have rendered services to campaigns for state legislative 
office and have not received "full and adequate consideration." 
Accordingly, the portions of these debts which you forgive will 
be contributions unless it is clear from surrounding 
circumstances that the decision to forgive the debts is not 
made for political purposes. 

We have previously advised in similar circumstances that a 
creditor has not made a contribution if the decision to forgive 
or reduce the debt is a product of a bona fide business 
judgment that all or part of the debt is uncollectable. 
However, when circumstances suggest that the creditor intended 
to bestow a political benefit on the debtor or that reasonable 
steps were not taken to collect the debt, forgiveness of the 
debt will be considered a "contribution." (See, Summers Advice 
Letter (No. A-77-014), copy enclosed.) You should review each 
of the debts which you have forgiven to determine how they fit 
within these criteria. 

If you have any questions, please contact me at (916) 
322-5901. 

JGM:km 
Enclosure 

Sincerely, 

hn G. McLean 
unsel, Legal Division 



ARNOLD STEINBERG 
AND ASSOCIATES INC. 
SURVEY RESEARCH AND MARKETING 

3""19 Meadville Drive, Sherman Oaks, California 9140:ijEC 
(818) 995·"77':'5 

Diane Griffiths 
General Counsel 
FPPC 
P.O. Box 807 
Sacramento, California 95804 

Dear Ms. Griffiths: 

Referencing my conversation this week with Carla Wardlow of 
the FPPC, who suggested a letter to you: 

My firm is making the business decision to negotiate payment 
of some long overdue debts owed to us by campaigns for state 
legislative office. Obviously, I would much prefer to be 
paid in full. However, given the uncertainty of ever 
getting paid by losing candidates, the difficulty and costs 
in repeatedly trying to collect these debts (with or without 
legal action), the time value of money, our need for funds, 
our accrual method of accounting, and general desire to 
maintain good working, relationships within the political 
community that comprises my chief source of business, I am 
settling these debts for a fraction of what is owed, if 
payment is made within 30 days, and I am working my 
accountant to make the appropriate adjustments to my 
corporate financial statement and profit and loss statement. 

I am making my best business decision, as I see it, for my 
company, to get something soon, rather than something much 
later, if at all. I am offering an incentive to settlement 
to badly delinquent accounts. 

It goes without saying that it is hardly my intent to make a 
contribution, in money or in-kind, to these political 
campaigns, nor do I consider that I am making a 
contribution. This is a business decision, within my 
general business practice, just as I am certain there are 
vendors such as printers or mailhouses which negotiate 
partial payment in full settlement in order to close out 
accounts and get on with their business. 



I am writing to confirm that I am not making a contribution 
to any campaign, and I do not consider myself a major donor, 
even if the amounts "written-off" are, collectively, over 
$5,000. Moreover, any such classification by the FPPC is 
not simply inaccurate and, I believe, inconsistent, but it 
contradicts Federal corporate tax law and accounting 
practice, in that any "write-downs" or bad debts are 
subtracted from accounts receivable and accrued income, 
whereas "political contributions" are not deductible. 
Indeed, if my business write-downs were instead considered 
political contributions (which are not deductible from 
corporate income), merely because my client is a political 
committee, and the corporate tax law were perverted to serve 
state law, which it supersedes, then this corporation would 
be in the ra~ner untenable position of paying taxes en 
(accrued) income which it never received and will not 
receive. 

I hope this letter helps you understand my unequivocal 
position that I do not consider myself a donor, major or 
otherwise. 

Thank you very much for your courtesy. 

Best wishes for the new year. 

sincerely, 

Arnold steinberg 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

January 2, 1987 

Arnold steinberg 
Arnold Steinberg & Associates, Inc. 
3719 Meadville Drive 
Sherman Oaks, CA 91403 

Re: 86-344 

Dear Mr. Steinberg: 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on December 26, 1986 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact John G. McLean, an attorney in 
the Legal Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days. You also should be aware that your 
letter and our response are public records which may be 
disclosed to the public upon receipt of a proper request for 
disclosure. 

DMG:km 

Very truly yours, 

Gc~)n.b-t~ 
Diane M. Griffiths L~ 
General Counsel 
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