
California 
Fair Political 

J 

Practices Commission 

Todd Juvinall 
Supervisor, First District 
County of Nevada 
201 Church Street 
Nevada City, CA 95959 

Dear Mr. Juvinall: 

March 12, 1987 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A 87-039 

You have requested advice with regard to your duties under the 
conflict of interest disclosure provisions of the Political Reform 
Act.Y 

QUESTION 

Are you required to report on your Annual Statement of 
Economic Interests a home loan you received from a commercial bank 
or the fact that a personal friend co-signed the loan? 

CONCLUSION 

You are not required to report the loan because, as you 
indicated in our telephone conversation of January 30, 1987, the 
loan was obtained to purchase your principal place of residence 
and was from a commercial lending institution in the regular 
course of business. You also need not report the co-signer of the 
loan. 

ANALYSIS 

The Political Reform Act provides that elected officers must 
report income of $250 or more from a single source. (Section 
87207(a).) Loans are a type of income. (Section 82030.) 

However, section 82030(b) (8) provides that reportable income 
does not include: 

Any loan or loans from a commercial lending institution which 
are made in the lender's regular course of business on terms 
available to members of the public without regard to official 
status if: 

YGovernment Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Administrative Code 
section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Administrative Code. 
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(A) Used to purchase, refinance the purchase of, or 
for improvements to, the principal residence of the filer. 

Therefore, the loan about which you inquired is not required 
to be reported on your statement of Economic Interests. 

Since the loan itself is not required to be reported, the 
personal friend who co-signed for the loan is not required to be 
disclosed on your Statement of Economic Interests. 

Although this is the current advice regarding co-signers of 
non-reportable loans, we anticipate that the Commission may 
re-examine this issue in the future. Please contact us agqin 
before completing the next Statement of Economic Interests you are 
required to file to determine the Commission's position on this 
issue. 

If you have any questions about this letter, please call me at 
(916) 322-5662. 

DMG:JP:kmt 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

By: Jeanne Pritchard 
Division Chief, Technical 
Assistance & Analysis 



COUNTY 
STATE OF CALIFORNIA 

Todd J. Juvinall, 1st District 
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Jean Pritchard 

OF 

Fair Political Practices Commission 
P.O. Box 807 
Sacramento, California 95814 

Dear Jean: 

NEVADA 
BOARD OF SUPERVISORS 

201 Church Street 
NEVADA CITY, CALIFORNIA 95959 

phone: Area Code 916-265-1480 

January 30, 1987 

This letter is a follow-up to our phone conversation of January 30, 
1987, in which I asked for the disclosure requirement on my primary 
residence. 

As I stated in the call, a close personal friend co-signed for my 
wife and I so that we could qualify for a home mortgage from a 
corrrnercial bank. There was no money involved, only the strength of 
this individual's credit was used. I would like to have in writing 
from you at your earliest convenience the opinion you stated on the 
phone. As a refresher, you stated that because it was my primary 
residence, and the loan was from a corrrnercial bank that there was 
no requirement for disclosure. 

Thank you very much for your help L~thismattcr. 

TJ/sr 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Todd Juvinall 
Nevada County Supervisor 
201 Church Street 
Nevada City, CA 95959 

Dear Mr. Juvinall: 

February 4, 1987 

Re: 87-039 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on February- 3, 1987 by the Fair Political 
Practices commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days. You also should be aware that your 
letter and our response are public records which may be 
disclosed to the public upon receipt of a proper request for 
disclosure. 

JP:plh 

V~Fi truly y~u~<' , . . :! 
,~V---7~ ~/t....):- ·J\.LV'\..J. ~~. J-
/-' '-" O-/J 

J~anne Pritchard ' 
Chief 
Technical Assistance and Analysis 

Division 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804,0807 • (916) 322~5660 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Todd Juvinall 
Nevada County Supervisor 
201 Church street 
Nevada City, CA 95959 

Dear Mr. Juvinall: 

March 5, 1987 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. 87-039 

This letter is to advise you that I have determined that 
good cause exists for an extension of time for respondi~g to 
your request for advice under the Political Reform Act.!! 
section 83114(b) requires the Commission to provide advice to a 
requestor within 21 working days of receipt of all the facts 
material to answering the request for advice. section 83114(b) 
also provides that this time may be extended for good cause. 

Commission advice letters provide certain immunities. 
Therefore, each advice letter must be given a careful and 
complete review before it is issued. As a result of a sudden 
and substantial increase in the volume of advice requests which 
arrived within a short period of time, the staff is unable to 
fully and fairly respond to all of those requests at the same 
time. In order to assure full consideration of your request, I 
have extended the time for our response by 14 working days. 
Our response will be mailed to you on or before that date. 

If you anticipate significant problems as a result of this 
delay, please contact the Commission's General Counsel, Diane 
Griffiths at (916) 322-5901. 

GWB:plh 

11 Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code. 
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