
State of California 

Memorandum 

To : Chairman Larson Date March 16, 1987 
File No M-87-089 

From FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION 

Bob Leidig{l;7 ~r 
~~A. 

Subject: Reporting of country Club Golfing Passes Under New Gift 
Regulations 

You have inquired regarding the correct method for valuing 
and reporting gift passes received from private country clubs 
for golfing privileges. As I understand the facts, the country 
club issues an annual pass to the public official. The 
official may then utilize the pass for golfing at no charge. 
The country club keeps a record of the usage and reports the 
value of the actual usage to the public official at the end of 
the year. 

Under newly adopted Regulation 18726.3, the value is the 
actual use made of the pass by the official any any guests he 
brings in under the pass, plus any possible use by anyone to 
whom he transfers (loans) the pass. 

As I understand it, here there was no transfer. Hence, the 
value reported by the country club should accurately reflect 
the value of the gift received. If that value is $50 or more, 
it must be reported on the official's annual statement of 
economic interests. If the value was less than $50, no 
reporting is required. 
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