
California 
Fair Political 
,Practices Commission 

David E. Ross 
6477 East Bayberry street 
Oak Park 
Agoura, CA 91301 

Dear Mr. Ross: 

May 29, 1987 

Re: Your Request for Assistance 
Our File No. I-87-l29 

We have received your request for advice regarding the 
campaign disclosure provisions of the Political Reform Act (the 
"Act").Y Your letter states only a general question; it does 
not seek advice concerning your duties under the Act. 
Therefore, we consider it to be a request for informal 
assistance pursuant to Regulation l8329(c) (copy enclosed).£1 

QUESTION 

Would characterization of a candidate as supporting a 
particular position (e.g., pro-union or anti-union) in a 
published profile, while not expressly advocating that 
candidate's election, trigger a reporting requirement for 
payments received to produce the profile?lI 

Y Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise noted. 
Commission regulations appear at 2 California Administrative 
Code Section 18000, et seq. All references to regulations are 
to Title 2, Division of the California Administrative Code. 

~ Informal assistance is rendered pursuant to 2 
California Administrative Code Section 18329 (copy enclosed) . 
Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunities provided for in section 83ll4(b). 

21 On May 7, 1987, you contacted me by phone to clarify 
your request. You are interested in receiving a copy of the 
Llewellyn Advice Letter, No. A-86-322. A copy is enclosed. 
You have asked if we would reconsider our advice based on the 
concerns raised by your letter. I informed you that the 
Commission will issue advice only to those persons whose duties 
under the Act are at issue. We do not issue advice to one 
person regarding the duties of another person. (Regulation 
18329 (b) (8) (B) .) 
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Dear Mr. Ross: 
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Re: Your Request for Assistance 
Our File No. I-87-129 

We have received your request for advice regarding the 
campaign disclosure provisions of the Political Reform Act (the 
"Act").Y Your letter states only a general question; it does 
not seek advice concerning your duties under the Act. 
Therefore, we consider it to be a request for informal 
assistance pursuant to Regulation 18329(c) (copy enclosed).~ 

QUESTION 

Would characterization of a candidate as supporting a 
particular position (e.g., pro-union or anti-union) in a 
published profile, while not expressly advocating that 
candidate's election, trigger a reporting requirement for 
payments received to produce the profile?lI 

Y Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise noted. 
Commission regulations appear at 2 California Administrative 
Code Section 18000, et seq. All references to regulations are 
to Title 2, Division 6 of the California Administrative Code. 

~ Informal assistance is rendered pursuant to 2 
California Administrative Code Section 18329 (copy enclosed) 
Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunities provided for in Section 83114(b). 

21 On May 7, 1987, you contacted me by phone to clarify 
your request. You are interested in receiving a copy of the 
Llewellyn Advice Letter, No. A-86-322. A copy is enclosed. 
You have asked if we would reconsider our advice based on the 
concerns raised by your letter. I informed you that the 
Commission will issue advice only to those persons whose duties 
under the Act are at issue. We do not issue advice to one 
person regarding the duties of another person. (Regulation 
18329 (b) (8) (B) .) 
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CONCLUSION 

Publication of such a profile, which implies that a person 
is qualified for a particular office, may constitute an 
"expenditure" as defined in the Political Reform Act. 

ANALYSIS 

The campaign disclosure provisions of the Act require that 
all candidates and committees file campaign statements at 
specified times and places. (Section 84200, et seg.) A 
committee is any person or combination of persons who, among 
other things, directly or indirectly makes independent 
expenditures totaling five hundred dollars ($500) or more in a 
calendar year. (Section 82013 (b) .) 

An "independent expenditure" is an expenditure made by any 
person in connection with a communication which expressly 
advocates the election or defeat of a clearly identified 
candidate or the qualification, passage or defeat of a clearly 
identified measure, but which is not made to or at the behest 
of the affected candidate or committee. (Section 82031.) 

Regulation 18225(b) provides that the term "expenditure," 
as used in the Political Reform Ac~, includes any monetary or 
nonmonetary payment made by any person that is used for 
communications which expressly advocate the election or defeat 
of a clearly identified candidate. A candidate is "clearly 
identified" if the communication states his name, makes 
unambiguous reference to his office, or unambiguously describes 
him in any manner. A communication "expressly advocates" the 
election or defeat of a candidate if it contains express words 
of advocacy such as "vote for," "elect," "support," "cast your 
ballot," "vote against," "defeat," "reject," or "sign petitions 
for". A person who makes $500 or more of such payments 
qualifies as an "independent expenditure committee" and must 
comply with the Act's filing requirements. 

The Commission has held in certain circumstances that if an 
individual or entity (other than a candidate or a committee as 
defined by the Act) engages in the taking of a poll or a survey 
and lists a candidate's qualifications or implies that the 
person is qualified for a particular office, that payments made 
in connection with the poll or survey are deemed to be 
"expenditures". (Powell Advice Letter, No. A-85-241, copy 
enclosed. ) 
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i,: : 

I hope this discussion has provided guidance in determining 
when a payment for a surveyor "profile" may meet the definition 
of a reportable expenditure under the Act. Should you have any 
questions concerning a voter guide which you have produced, 
please feel free to contact the Commission for advice. 

JET:km 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

" / 

j. \. I -.' \I _' j , ! 
- • { I / (, ; \ '- .~ - ( \ (' \ f 

B : Jeanette E. Turvill 
Legal Assistant 
Legal Division 
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26 April l.987 

Fair Political Practices Commission 
428 J. St. 
Suite 800 
Sacramento, CA 95814 

61/11~~~ 
fld9d 
~I ~.9/.Jo/ 
;J/J/ JJ.9-707J 

I am seeking some details in expansion of the brief 
description of File # A-86-322 presented in your 
April 1987 Bulletin (Vol. 13 #4). Without any details, 
the one sentence given in the Bulletin can create 
significant concern. 

Before elections (especially major elections for national 
and state offices and for municipal elections in 
very large cities), various groups asserting a 
religious affiliation of some kind publish profiles 
of the candidates. The candidates are characterized 
in these profiles as "good Christians", "bad Christians", 
and "not Christians". Recently, the characterization 
"anti-Christian" has been applied to Jewish candidates. 
These published profiles do not advocate votes for 
any candidate, but they have a very clearly implied 
advocacy. This is especially alarming when it is 
discovered that political criteria rather than religious 
dogma have been used to judge the purity of the 
candidates' religious beliefs. 

I question whether the Republican Party would have 
received the same response as the Christian Resource 
Press for a voter guide that indicated for each 
candidate whether that person was a Republican or 
a non-Republican without an explicit advocacy to vote 
for the Republicans only. (I question this because 
I do not know the form or content of the voter guide 
that was published by the Christian Resource Press.) 
Likewise, would a Democrat club receive the same ruling 
if it published a voter guide listing some candidates 
(Democrats) as friendly to workers and others (Republicans) 
as anti-union without explicitly advocating votes for 
the Democrats? 

If you wish to call me about this inquiry, my office 
phone number is 805/987-6$11 x7547. 

Sincerely, 

David E. Ross 
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