
California 
Fair Political 
Practices Commission 

William H. Davidge 
543 Fifth street 
Solvang, CA 93463 

Dear Mr. Davidge: 

May 26 1 1987 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-87-135 

You have requested advice concerning your disclosure 
responsibilities under the conflict of interest provisions of the 
political Reform Act (the"Act").Y Although you have written two 
letters which have different questions about your reporting 
requirements, the central concern of both letters is how to treat 
your interest in a trust for purposes of disclosure under the 
Act. Therefore, our response to your separate requests for advice 
are consolidated in this letter. 

QUESTIONS 

1. What are the reporting requirements for income from 
rental property held by a trust for which the filer is the sole 
beneficiary? 

2. Should the filer report the real property interest of a 
trust when the filer is the sole beneficiary of the trust and the 
filer resides on the property held by the trust? 

3. Does the filer have any disclosure requirements if a 
trust for which the filer is the sole beneficiary obtains a loan 
secured by real property held by the trust if that property is 
used as the residence of the filer? 

CONCLUSIONS 

1. Rental income from real property held by a trust for 
which the filer is the sole beneficiary is reportable as income on 
a filer's statement of economic interests if the filer's pro rata 
share of the income amounts to $250 or more during the reporting 
period. 

YGovernment Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
commission regulations appear at 2 California Administrative Code 
section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Administrative Code unless 
otherwise indicated. 
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2. Property used exclusively as the filer's principal place 
of residence, even if the property is held by a trust, does not 
have to be disclosed on the filer's statement of economic 
interests. 

3. A loan obtained by a trust for which the filer is the 
sole beneficiary must be disclosed unless the loan is obtained 
from a commercial lending institution in the regular course of its 
business on terms available to members of the public without 
regard to official status, and (1) the loan is used to purchase, 
refinance the purchase or make improvements to the filer's 
principal place of residence or (2) the balance of the loan does 
not exceed $10,000 during the reporting period. 

FACTS 

Your letters state that you are the sole beneficiary of a 
trust which holds real property.~ One piece of property held by 
the trust is used by you for your residence. You have asked 
whether a loan obtained by the trust and secured by the property 
which you use as your residence must be reported. Furthermore, 
you want to know about the reporting requirements for rental 
income of more than $10,000 which has been received by the trust 
from a source in your jurisdiction. 

Although you do not indicate what position you hold which 
requires a statement of economic interests to be filed, your 
letters indicate that the questions are regarding Form 721. 
Therefore, we assume that you hold an office enumerated in section 
87200, and that you must fulfill the reporting requirements 
outlined in sections 87203, 87206 and 87207. 

ANALYSIS 

The central issue raised in your letters 1S the disclosure 
requirements of a filer when assets are held by and income 
received by a trust for which the filer the sole beneficiary. 
Trusts are included in the Act's disclosure requirements, and with 
some exceptions (which are noted below), must be treated the same 
as reportable interests in income, real property and investments 
which are held directly by the filer. However, because there are 
a variety of trusts, the Commission has adopted a regulation which 
provides guidance in detel~ining whether or not a particular trust 
must be reported on a filer's statement o~ economic interests. 
(Regulation 18234.) 

~We assume that there is only one trust involved in your 
inquires. If that assumption is incorrect, please feel free to 
contact; us with additional facts. 
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Generally a filer is required to disclose interests in a trust 
in which he or she If •• • has a direct, indirect or beneficial 
interest of 10 percent or greater." (Regulation 18234(a).) The 
beneficiary of a trust has such an interest if he or she presently 
receives income or has an irrevocable future right to receive 
income or principal from the trust. (Regulation 18234(c) (2) (A), 
(B).) A beneficiary who meets this test must report interests in 
real propertYI sources of income and investments of the trust. 
(Regulation 18234(a).) Of course~ only interests the Act requires 
an individual to disclose are reportable, whether held by a trust 
or held directly by an individual. 

As regards your specific questions, the following answers 
assume that the trust meets the disclosure standards outlined in 
Regulation 18234: 

1. Rental income received by the trust from a source in your 
jurisdiction is reportable on your statement of economic interests 
if the amount of income is $250 or more during the reporting 
period. You should d close the income on Schedule 0 of Form 721, 
indicate that the trust is the source of the income and that the 
consideration was for property rental. Because the trust received 
rental income of $10,000 or more from a single source, the name of 
that source must be reported on Schedule H-3 of Form 721. The 
rental property held by the trust should be identified on Schedule 
C-l of Form 721. 

2. The filer's personal residence or any other property 
which is used exclusively as the personal residence of the filer 
is not required to be disclosed on his or her statement of 
economic interests. (Section 87206(f).) Therefore, if you are 
using the trust1s real property exclusively as your personal 
residence, then you do not have to report the property on your 
Form 721. If a portion of the real property held by the trust is 
used for purposes other than for your place of residence (or if 
there is other property held by the trust which is not used 
exclusively for your residence), then that portion or other 
property must be disclosed on your statement of economic interests 
on Schedule C-1. 

3. Your third question concerns the situation in which the 
trust takes out a loan using as security for the loan the real 
property which you use as your place of residence. The loan would 
be reportable by you on Schedule E of Form 721, unless it 
qualifies for exclusion from the income reporting requirements 
because it meets one or more of the following conditions: 

(8) Any loan or loans from a commercial lending 
institution which are made in the lender's regular course 
of business on terms available to members of the public 
without regard to official status if: 
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(A) Used to purchase, refinance the purchase of, or 
for improvements to, the principal residence of filer; or 

(B) The balance owed does not exceed ten thousand 
dollars ($10,000). 

(9) Any loan from an individual's spouse, child, 
parent, grandparent, grandchild, brother, sister, 
parent-in-law, brother-in-law, sister-in-law, nephew, 
niece, uncle, aunt, or first cousin, or the spouse of any 
such person, provided that a loan from any such person 
shall be considered income if the lender is acting as an 
agent or intermediary for any person not covered by this 
paragraph. 

(Section 82030 (b) (8), (9).) 

We cannot advise you in any more detail what your filing 
requirements are because we have not been provided with 
information of the details of the loan transaction being 
contemplated. If you need fo=ms to amend previous filings, or you 
need further information about your filing requirements, please 
contact at me (916) 322-5662. 

DMG:BWR:kmt 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

By: Bruce W. Robeck 
Political Reform Consultant 
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543 Fifth street 

Solvang, CA 93463 

,2 \U:,'1 
April 19, 1987 

FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION 
P.O. Box 807 
Sacramento, CA 95804-0807 

RE: Form 721 

Subject: Reporting of Interest in Residence 

Dear Sir or Madam: 

I am the sole beneficiary of a grantor type trust which 
holds title to a piece of property. I make my residence on that 
piece of property. Should my interest in this piece of property 
be reported? If so, which schedule or schedules should be used. 
Also, if the trust were to put a loan on said property, would I 
be required to report that loan, and if so, which schedule or 
schedules should be used? 

Sincerely, 

William H. Davidge 

WHD:ged 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

William H. Davidge 
543 Fifth street 
Solvang, CA 93463 

Dear Mr. Davidge: 

May 12, 1987 

Re: 87-135 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on May 5, 1987 by the Fair Political Practices 
commission. If you have any questions about your advice 
request, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If your request is for informal assistance, we will 
answer it as quickly as we can. (See Commission Regulation 
18329 (2 Cal. Adm. Code Sec. 18329).) You also should be aware 
that your letter and our response are public records which may 
be disclosed to the public upon receipt of a proper request for 
disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 

C~~ 
Chief 
Technical Assistance and Analysis 

Division 
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