California
Fair Political
Practices Commuission

June 16, 1987

Karen R. Wyant

Executive Officer

California Auctioneer Commission
1130 "K" Street, Suite LL20
Sacramento, CA 95814

Re: Your Request for Advice
Our File No. A-87-137

Dear Ms. Wyant:

This is in response to your request for advice under the

conflict of interest code provisions of the Political Reform
act.lY

QUESTION

May the California Auctioneer Commission amend its conflict

of interest code (its Regulation 3526) to delete the council of
advisors? '

CONCLUSTON

The council of advisors may be deleted from the code only if
its members are truly advisory and do not participate in the
decision-making process.

ANALYSIS

Government Code Section 87302 provides that conflict of
interest codes shall specifically enumerate the positions within
the agency which make or participate in the making of decisions
which may foreseeably affect any financial interest.

The Commission has provided in Regulation 18700(a) (1) that a
member of an agency possesses decision-making authority whenever
the agency makes or may compel final governmental decisions or
makes substantial recommendations which are, and over an
extended period of time have been, regularly approved without
significant amendment or modification.

1/ Government Code Sections 81000-91015. All statutory
references are to the Government Code unless otherwise noted.
Commission regulations appear at 2 California Administrative
Code Section 18000, et seq. All references to regulations are
to Title 2, Division 6 of the California Administrative Code.
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Further, a designated employee participates in the making
of a governmental decision when he or she advises or makes
recommendations to the decision-maker by conducting research,
making an investigation, or preparing or presenting any report,
analysis or opinion which requires the exercise of judgment on
the part of the designated employee. (Regulation 18700(c) (2).)

If your council of advisors has a history of having its
advice or recommendations altered or modified by the
Commission, then it may truly be an advisory body and its
members need not be covered by the conflict of interest code.

However, before we can consider an amendment deleting the
council of advisors, we would need copies of the minutes of the
meetings of the Auctioneers Commission for the past 12 months
and a statement from your chief executive officer that the code
specifically enumerates each of the positions within the agency
which involve the making or participation in the making of
decisions which may foreseeably have a material financial
effect on any financial interest.

I have enclosed a copy of Regulation 18750, which describes
the procedure to follow to amend your code. Should you have
any questions after you have reviewed this procedure, please
feel free to call me at (916) 322-5901.

Sincerely,

Diane M. Griffiths
General Council

%M/m‘d}« : }%%

y: Jeanette E. Turvill
Legal Assistant
Legal Division

JET: km
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\eCﬁtfve Jif icer ta investigate those comploints, and performing such
other duties as the board may, by rule. delegate to them. Except as

0ot herw1qp srovided in Chis section. the board mav Tix and pay salavies,
fees, and necessary expenses.”

The Board of Governors has never. dand doees not intend to, promuleated
regulations assigning any duties as described in Section 5717.3 to the
Council or any committee therecof. The Council acts solely in an advisory
capacity from time to time by providing feedback on such issues as
standards of practice in the business. and how existing lsw or praposed
legislation affects the business. Their input on such issues is in
addition to many oiher forms of input.  receive no compensation aos

reimpursement for expenses. In the past, they have met twice a y

Please advise whether the Fair Political Practices Commission would be

opposed to an amendment to Regulation 3526 removing Council of Adviser
members irom its reguirements.




California
Fair Political
Practices Commission

May 12, 1987

Karen R. Wyant

California Auctioneer Commission
1130 "K" Street, Suite LIL20
Sacramento, CA 95814

Re: 87-137

Dear Ms, Wyant:

Your letter requesting advice under the Political Reform
Act was received on May 8, 1987 by the Fair Political Practices
Commission. If you have any questions about your advice
request, you may contact Jeanette Turvill, in the Legal
Division, directly at (916) 322-5901.

We try to answer all advice requests promptly. Therefore,
unless your request poses particularly complex legal questions,
or more information is needed, you should expect a response
within 21 working days if your request seeks formal written
advice. If your request is for informal assistance, we will
answer it as quickly as we can. (See Commission Regulation
18329 (2 Cal. Adm. Code Sec. 18329).) You also should be aware
that your letter and our response are public records which may
be disclosed to the public upon receipt of a proper request for

disclosure.
Very truly yours,
Diane M. Griffiths f
General Counsel
DMG:plh
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