
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Manuel De Pinna 
Treasurer, CAMLT LAB-PAC 
660 Market St., suite 215 
San Francisco, CA 94104 

Dear Mr. De Pinna: 

June 5, 1987 

RE: Your Request for Advice 
Our File No. A-87-138 

You have requested adv~ce under the campaign disclosure 
provisions of the Political Reform Actll on behalf of the 
California Association for Medical Laboratory Technology. Your 
questions concern possible restrictions and reporting requirements 
in holding a raffle for campaign fundraising purposes. 

QUESTIONS 

1. Are there any leg~l problems with this type of fundraiser? 

2. What are the reporting and recordkeeping requirements? 

3. What legal requirements exist specific to a fundraising 
raffle? 

4. Are there mandatory statements to be printed on 
promotional fliers or the tickets themselves? 

CONCLUSIONS 

1. and 3. There is nothing in the Political Reform Act 
specific to fundraising raffles. However, Penal Code section 319 
prohibits some raffles. We suggest you contact the district 
attorneys in those counties in which you intend to sell tickets 
for further information. 

---... ---~ 

l/Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
commission regulations appear at 2 California Administrative Code 
section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Administrative Code. 
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2. A fundraising raffle does not trigger any special 
reporting requirements. However, please read the recordkeeping 
requirements on pages 35-42 of the campaign manual (enclosed) and 
take special note of the following: 

a) The name, address, occupation and employer of all persons 
or entities contributing $25 or more in a calendar year 
must be kept on record. In addition, the same 
information for all contributors of $100 or more in a 
calendar year must be itemized on the committee's 
campaign disclosure statement. Therefore, it is a good 
idea to request this information from contributors on the 
ticket, flier or other correspondence. (Section 
84211 ( f) (1-4) . ) 

b) If several individuals sell the raffle tickets, 
contributions may'not be delivered to the treasurer in a 
timely manner. It is important that all contributions 
received before June 3D, 1987, by your organization or 
its agents, including anyone selling tickets, be reported 
in your semi-annual report due July 31, 1987. (Section 
84306. ) 

c) The funds used to purchase prizes are considered 
expenditures which must be itemized on Schedule E of the 
committee's campaign statement. (Section 82025.) 

4. Although there are no special or specific requirements 
under the Political Reform Act for printing the tickets or fliers, 
please note that if 200 or more pieces of campaign literature are 
mailed, the name and address of the sender must be clearly 
indicated on the outside of the mailing and on at least one of the 
inserts. (Section 84305.) 

If you have any further questions, please contact me at (916) 
322-5662. 

By: 

DMG:KM:kmt 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

". ~~-:::jLJtdccfiw~,--
Kd~ln Braaten-Moen 
Political Reform Consultant 
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May 8, 1987 

Ms. Diane Griffiths 
General Counsel 
Fair Practices political Commission 
P.O. Box 807 
Sacramento, CA 95804-0807 

De ar ?-'ls. Gri ffi ths : 

As the treasurer of the California Association for Medical 
Laboratory Technology Political Action Corruni ttee (#841203) I 

I am requesting legal advice under Government Code Section 
83114 (b). I have with Mr. Bob Leidigh from your 
Commission and he has advised me to seek your assistance. 

Our political Action Committee (CMILT LAB-PAC) is consid­
ering a fundraising event beginning in mid-July and cul­
minating at CAl\lLT'S Annual Convention on October 9 r 1987. 
We wish to conduct a "raffle" type of event where contri­
butors of at least $15.00 will be awarded an opportunity 
(one "raffle" ticket) to win the grand prize (one week 
vacation for two in Hawaii). Multiple contributions of 
$15.00 will earn the contributor additional tickets for 
the drawing. A limited number of tickets will be printed. 

LAB-PAC intends to purchase the prize from proceeds of 
this fundraiser. Any and all remaining funds will be 
deposi ted into the LAB-PAC treasury. 

I am, there fore I requesting your advice on the following 
points: 

- Problems from a legal standpoint regarding this 
of fundraiser. 

record funct~ions red; 
I forms to be used on reporting acti vi ties. 

- Any rements specific to a "raffle", i.8. tickets 
to individuals who t them, but do not: contribute 
to d. 
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Mandatory statements to be printed on promotional 
etc., and on the ti eke ts i tsel f? 

Thank you for your help in this matter. If further infor-
mation is red, ase contact me. 

Sincerely 1 

Manuel De Pinna 
Treasurer, CAMLT LAB-PAC 

NDP/dy 

ec: Joyce Estes, Chairman, C&~LT LAB-PAC 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

Manuel DePinna 
CAMLT LAB-PAC 
660 Market street, suite 215 
San Francisco, CA 94104 

Dear Mr DePinna: 

May 12, 1987 

Re: 87-138 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on May 11, 1987 by the Fair Political 
Practices commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If your request is for informal assistance, we will 
answer it as quickly as we can. (See Commission Regulation 
18329 (2 Cal. Adm. Code Sec. 18329).) You also should be aware 
that your letter and our response are public records which may 
be disclosed to the public upon receipt of a proper request for 
disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 

~~-# 
Chief 
Technical Assistance and Analysis 

Division 

California 
Fair Political 
Practices Commission 

Manuel DePinna 
CAMLT LAB-PAC 
660 Market street, suite 215 
San Francisco, CA 94104 

Dear Mr DePinna: 

May 12, 1987 

Re: 87-138 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on May 11, 1987 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If your request is for informal assistance, we will 
answer it as quickly as we can. (See Commission Regulation 
18329 (2 Cal. Adm. Code Sec. 18329).) You also should be aware 
that your letter and our response are public records which may 
be disclosed to the public upon receipt of a proper request for 
disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 

C~~ 
Chief 
Technical Assistance and Analysis 

Division 

California 
Fair Political 
Practices Commission 

Manuel DePinna 
CAMLT LAB-PAC 
660 Market street, suite 215 
San Francisco, CA 94104 

Dear Mr DePinna: 

May 12, 1987 

Re: 87-138 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on May 11, 1987 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If your request is for informal assistance, we will 
answer it as quickly as we can. (See Commission Regulation 
18329 (2 cal. Adm. Code Sec. 18329).) You also should be aware 
that your letter and our response are public records which may 
be disclosed to the public upon receipt of a proper request for 
disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 

Ct~~ 
Chief 
Technical Assistance and Analysis 

Division 


