
California 
Fair Political 
Practices Commission 

David A. Erlandson 
Executive Vice President 
Southern California Builders Assn. 
12802 Valley View Blvd., suite 6 
Garden Grove, CA 92645 

Dear Mr. Erlandson: 

July 20, 1987 

Re: Your Request for Advice 
Our File no. A-87-165 

You have requested advice regardin~ the campaign disclosure 
provisions of the Political Reform Act_I as they apply to the 
Southern California Builders Association (the "Association") and 
its political action committee (the "PAC II

). 

QUESTIONS 

1. To what extent may the Association's Board of Directors 
control or direct the PAC's contributions or other activities? 
May members of the Board or other officers of the Association 
attend PAC meetings? 

2. May members of the PAC attend meetings of the Board of 
Directors to seek advice regarding PAC expenditures? 

3. May the officers of the Association be designated as one 
of the two signatures on PAC checks? 

4. May the Association spend funds in support. of the PAC 
(e.g., pay for printing or mailing costs, or sol it funds in 
Association pUblications or mailings)? 

CONCLUSIONS 

1. through 3. The Political Reform Act coptains no provisions 
which prohibit or limit the amount of direction or control an 
assoc ion may exercise over its political action committee nor 
does it address the issue of how much the two entit may 
interact. 

l/Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
commission regulations appear at 2 California Administrative Code 
Section 18000, et s All references to regulations are to Title 
2, Division 6 o~the California Administrative Code. 
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4. The Act does not prohibit an Association from making 
contributions to or expending funds on behalf of its political 
action committee. However, the PAC must disclose the 
Association's payments as contributions on its regular campaign 
disclosure reports. 

FACTS 

The Southern California Builders Association political Action 
Committee has in the past operated on an autonomous basis. The 
Executive Committee of the Association's Board of Directors would 
like to participate in the expansion of the PAC's activities but 
is concerned that it might jeopardize the Association's non-profit 
status or violate the Poltical Reform Act. 

ANALYSIS 

Please be advised that the conclusions reached in this letter 
are based only on the provisions of the Political Reform Act and 
do not address the issue of the Association's non-profit status 
under state or federal tax laws. You should contact the Internal 
Revenue Service or the Franchise Tax Board for assistance on tax 
questions. 

As noted above, the Act does not prohibit an Association from 
making contributions to or expending funds on behalf of its PAC. 
However, the PAC is required to file periodic campaign disclosure 
statements reporting all monetary and non-monetary contributions 
received and all payments made. (Sections 84200-84217.) In 
addition, the Association may incur its own reporting obligations 
unless it qualifies as the "sponsor" of the PAC (Section 82048.5) 
and all of the following criteria are met: 

1. The Association does not make a sufficient amount of 
c0ntributions or independent expenditures, other than those in 
support of its sponsored PAC, to qualify as a separate "committee" 
under section 82013; and 

2. The sponsored PAC reports all contributions and 
expenditures in support of the PAC made by the sponsor, its 
intermediate units, and the members of those entities; and 

3. The sponsored PAC reports the sponsor as an intermediary 
for any intermediate unit which provides the PAC with $100 in 
member contributions; and 

4. A responsible officer of the sponsor, as well as the 
treasurer of the PAC, verifies the PAC's campaign statement 
pursuant to section 81004. 

(Regulation section 18419.) 
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Enclosed please find a copy of Regulation section 18419 which 
defines and sets forth the reporting requirements for "sponsored" 
committees. 

I hope the foregoing has been helpful. If you need further 
assistance, please do not hesitate to contact me at (916) 322-5662. 

DMG:CW:kmt 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

By: Carla Wardlow 
political Reform Consultant 
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June 16, 1987 

Diane Griffith, General Counsel 
Fair Political Practices Commission 
426 J Street, Suite 800 
P. O. Box 807 
Sacramento, CA 95814 

Dear Ms. Griffith: 

12802 Valley View Blvd. Suite #6 
Garden Grove, California 92645 
(213) 430-0524 or (714) 891-8776 

l'Jt ,) 

The SCBA Political Action Committee has for many years been 
operating on an autonomous basis, more so than the present 
SCBA Executive Committee ls is needed. 

Although there is not a power struggle at present, the ingred­
ients are there for some disagreement and possible opportunity 
for violations of the California Political Reform Act and the 
non profit corporation rules. 

The SCBA PAC has approximately ten active members including 
myself as treasurer. I am Executive Vice President of the 
SCBA and a paid employee of the Association. 

At present the SCBA Board of Directors (18) which includes the 
SCBA Executive Committee is not recommending candidates or 
issues for the PAC to support or fight. The SCBA Board is 
intent on expanding the scope and activities of the SCBA PAC 
without jeopardizing either the SCBA's non profit status or 
having the SCBA PAC violate the Political Reform Act. 

The basic questions are: 

1. How is control of the SCBA PAC by the SCBA Board 
ascertained and determined by FPPC criteria? 

2. How can the SCBA Board move to make reasonably sure 
the SCBA PAC makes contributions to support candidates 
and causes in the best interest of the SCBA members 
and the industry? 

3. Can SCBA PAC officers attend SCBA board meetings to 
advise and seek support for any contemplated monetary 
contributions for candidates or causes? 

4. Can SCBA directors or officers attend and participate 
in SCBA PAC meetings or vice versa? 

5. Can SCBA funds be spent to support the SCBA PAC to 
cover printing or mailing costs and to what extent? 
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6. To maintain separate entities, can SCBA officers sign 
PAC checks as one of two signatures? 

7. Can SCBA run solicitation ads for PAC in their publi­
cations and send out with their mailings? 

I apologize for asking what appear to be simple questions but 
I am trying to cover the basic questions that may arise in the 
future. 

You comments and observation on the subject will be most welcome. 

Sincerely, 

David A. Erlandson 
Executive Vice President 

cr 
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