
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Teressa K. Lippert 
Folger & Levin 
Attorneys at Law 
100 Green street 
San Francisco, CA 94111 

Dear Ms. Lippert 

August 21, 1987 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-87-172 

You have requested advice concerning the campaiqn disclosure 
provisions of the Political Reform Act (the "Act").1.1 

FACTS 

The Hotel Council of San Francisco, a recently formed 
non-profit trade association, may sponsor a mayoral candidates 
event sometime in early September. If the event is held, the 
Hotel Council will invite all announced candidates for the office 
of mayor of San Francisco without partisan limitations. Members 
of the Hotel Council and their employees will attend the event. 
There will be no planned political solicitations or endorsements 
in connection with the event. Room rental for the event will be 
paid for by a member of the Hotel Councilor by. the Council. 

QUESTION 

will the Hotel Council incur reporting requirements by 
sponsoring such an event? 

CONCLUSION 

As long as the invitation to the event is made available to 
all of the candidates running for the same office and the 
invitation is provided on a non-partisan basis, the costs 
attributable to the event are not considered to be in-kind 
contributions to the candidates. 

!/Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regUlations appear at 2 California Administrative Code 
Section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Administrative Code. 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 ., Sacramento 95804~0807 • (916)3 

California U E 
Fair Political 
Practices Commission 

Teressa K. Lippert 
Folger & Levin 
Attorneys at Law 
100 Green street 
San Francisco, CA 94111 

Dear Ms. Lippert 

August 21, 1987 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-87-172 

You have requested advice concerning the campaign disclosure 
provisions of the Political Reform Act (the "Act").11 

FACTS 

The Hotel Council of San Francisco, a recently formed 
non-profit trade association, may sponsor a mayoral candidates 
event sometime in early September. If the event is held, the 
Hotel Council will invite all announced candidates for the office 
of mayor of San Francisco without partisan limitations. Members 
of the Hotel Council and their employees will attend the event. 
There will be no planned political solicitations or endorsements 
in connection with the event. Room rental for the event will be 
paid for by a member of the Hotel Councilor by the Council. 

QUESTION 

will the Hotel Council incur reporting requirements by 
sponsoring such an event? 

CONCLUSION 

As long as the invitation to the event is made available to 
all of the candidates running for the same office and the 
invitation is provided on a non-partisan basis, the costs 
attributable to the event are not considered to be in-kind 
contributions to the candidates. 

liGovernment Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Administrative Code 
section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Administrative Code. 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento A 95S04~\.)S07 • (916) 322-5660 

California U ER 
Fair Political 
Practices Commission 

Teressa K. Lippert 
Folger & Levin 
A ttorneys at Law 
100 Green street 
San Francisco, CA 94111 

Dear Ms. Lippert 

August 21, 1987 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-87-172 

You have requested advice concerning the campaign disclosure 
provisions of the Political Reform Act (the "Act").11 

FACTS 

The Hotel Council of San Francisco, a recently formed 
non-profit trade association, may sponsor a mayoral candidates 
event sometime in early September. If the event is held, the 
Hotel Council will invite all announced candidates for the office 
of mayor of San Francisco without partisan limitations. Members 
of the Hotel Council and their employees will attend the event. 
There will be no planned political solicitations or endorsements 
in connection with the event. Room rental for the event will be 
paid for by a member of the Hotel Councilor by the Council. 

QUESTION 

will the Hotel Council incur reporting requirements by 
sponsoring such an event? 

CONCLUSION 

As long as the invitation to the event is made available to 
all of the candidates running for the same office and the 
invitation is provided on a non-partisan basis, the costs 
attributable to the event are not considered to be in-kind 
contributions to the candidates. 

liGovernment Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Administrative Code 
section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Administrative Code. 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento A 95S04~\.)807 • (916) 322-5660 



Teressa K. 
Page 2 

ppert 

The Act defines contributions and expenditures to include all 
payments unless it is clear from the surrounding circumstances 
that they are not made for political purposes. (Sections 82015 
and 82025.) 

Commission regulations 18215 and 18225 define the term 
"political purpose" to mean " .. . made for the purpose of 
influencing or attempting to influence the action of the voters 
for or against the nomination or election of a candidate or 
candidates or the qualification or passage of any measure." 

Because the event is non-partisan, and an invitation is being 
extended to all of the candidates running for mayor of San 
Francisco, the costs attributable to the event are not considered 
to be contributions. (See Polak advice letter (No. A-77-03-003) 
and DelCampo advice letter (No. A-77-04-010).) Unless the Council 
participates in additional activities which would qualify it as a 
committee,it need not file disclosure statements at this time. 

Government Code section 82013 defines the term "committee" as 
"any person or combination of persons who directly: 

(a) Receives contributions totaling five hundred dollars 
($500) or more ia a calendar year; 

(b) Makes independent expenditures totaling five hundred 
($500) or more in a calendar year; or 

(c) Makes contributions totaling ten thousand dollars 
($10,000) or more in a calendar year to or at the behest 
of candidates or committees. 

I believe that the differing advice you received in your two 
phone calls to us was caused by the fact that we did not know at 
first that the event was to be non-partisan. However, as you 
noted in your letter, there was some initial confusion on your 
part when the request for advice was made. I hope this clarifies 
the answer to your question, and I again apologize for any 
inconvenience. Please contact me if I may ever be of assistance 
in the future. 

DMG:MAK:kmt 
Enclosures 

sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

(}C:llt r;?/J'v1l 
By: Mary Ann Kvasager 

Political Reform Consultant 
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March 14. 1977 

Mr. Clark. Polak 
Sto~ewall Democratic Club 

of the San Fernando Valley 
7007 Loe Ti1DS Road 
Los AngeleB, California 90068 

Dear Mr. Polak: 

• 

//-

This letter is to confirm my advice to you by telephone on March 2, 1977. 

You asked whether a federally chartered savings and loan association may 
make available a room within its offices for meetings of a political committee. 
I advised that the Political Reform Act does not prohibit such a practice but 
that the fair market value rental of the facility may be reportable as an 
expenditure hy the association. provided it qualifies as a committee under 
the Political Reform Act~ and reportable by your club as an in-kind contribut­
ion since. as you Btate, it is a "Committee". If the facUity is offered 
to all political organizations on an equal hasis, however. its use would not 
be reportable in any event as either an expenditure ot'·~contribution. 

Since questions concerning the applicability of federal laws are beyond our 
jurisdiction, I suggest you also contact the Federal Elections Commission 
in Washington. D.C. at it. toll free number, (800) 424-95~0. 

Sincerely yours, 

Nan ElIaerson 
Special Compliance Representative 

NE;jg 

" 
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of Califorrtia 

, Fair Political Practices 
P.O. BOX 807 • SACRAMENTO,95804 • 1100 K STREET BUILDING, SACRAMENTO, 95814 

107SOUTHBROADWAY ••• SUITE 2140A ••• LOS ANGELES, 90012 

April 25, 1977 

Ines Del Campo 
City Clerk 
P.O. Box 550 
Arroyo Grande, CA 93420 

Dear Ms. Del Campo: 

This letter will confirm my advice to you by telephone 
today concerning the campaign disclosure provisions 
of the Political Reform Act. 

You asked whether the local r.hamber of Commerce will 
incur any reporting obligations under the Act by ~trtue 
of sponsoring a public meeting at which all candidates 
in your May 10th election will appear. I advised that 
as long as the Chamber provides a forum for all of the 
candidates on an equal basis and does not make any 
expenditures to advocate the election of any of the 
candidates, that it will not be required to report 
its payments in connection with the meetini. Further­
more, the candidates need not report an allocated 
portion of the expenditures made by the Chamber as an 
in-kind contribution. 

If you have further questions, please contact me. 

Sincerely yours, 

Nan Emmerjou. 
'pecia1 Compliance Representative 

ME: j g 
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TELEPHONE 1415! 986.280«( 

TELECOPlER {H5! 986·2821 

TELEX 880Sl6 

FOLGER & LEVIN 
ATTORNEYS AT LAW 

100 GREEN STREET 

SAN FRANCISCO, CALIFORNIA 94111 

July 21, 1987 

Ms. Diane Griffiths, General Counsel 
Fair Political Practices Commission 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento, CA 95814 

Dear Ms. Griffiths: 

LOS ANGELES OFFICE 

1900 AVENUE OFTHE STARS 25TH FLOOR 

LOS ANGELES. CALIFORNlA 90067 

TElEPHONE (lIl! 556·3;00 

Recently, a member of our office contacted the Fair 
Political Practices Commission ("FPPC") In rmation Department to 
determine whether our client's sponsorship of a nonpartisan 
political event would constitute a political contribution for 
purposes of the California Political Reform Act of 1974. Due to 
some initial confusion, we made two separate inquiries, and 
received conflicting advice. As a result, we are writing now to 
request a clarification of FPPC policy. 

The Hotel Council of San Francisco, a recently formed 
non-profit trade association, would like to sponsor a mayoral 
candidates event sometime in early September. The Council would 
invite all announced candidates for the office of Mayor of San 
Francisco to appear at this event, without partisan limitations. 
Members of the Hotel Council and their employees would comprise 
the "audience" for the event. (Membership in the Hotel Council 
is open to all hotels, motels and other transient lodging 
facilities in San Francisco.) The format in which the candidates 
would appear has not yet been determined, but the Council plans 
no political solicitations or endorsements at the event. The 
event would take place at a not yet determined site which would 
either be donated by a member of the Hotel Councilor rented at 
the Council's expense. 
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July 21, 1987 

Ms. Diane Griffiths, General Counsel 
Fair Political Practices Commission 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento, CA 95814 

Dear Ms. Griffiths: 

LOS ANGELES OFFICE 

[900 AVENUE OFTHE STARS, 18TH FLOOR 

LOS ANGELES CALIFORNIA 90C67 

TELEPHONE [2L]) 556·3iOO 

Recently, a member of our office contacted the Fair 
Political Practices Commission ("FPPC") Information Department to 
determine whether our client's sponsorship of a nonpartisan 
political event would constitute a political contribution for 
purposes of the California Political Reform Act of 1974. Due to 
some initial confusion, we made two separate inquiries, and 
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is open to all hotels, motels and other transient lodging 
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result, Ms. Kvasager indicated that no registration or reporting 
requirements would be triggered by the Hotel Council's sponsoring 
such an even t. 

Ms. Kvasager apologized the contrary information 
whi we h Iecei from another FPPC emp the evious 
day. However, she assured us that the FPPC would not consider 
sponsorship of the described event to be a political 
contribution. Ms. Kvasager suggested that we request ur office 
to provide formal confirmation of her advice. 
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Ms. Diane Griffiths, 
July 21, 1987 
page 2 

FOLGER & LEVIN 

ral Counsel 

If possible, we would appreciate confirmation from your 
office that sponsorship of the event scribed above would not be 
regard by FPPC as a political contribution within the 
meaning of the Political Reform Act 1984. If you should need 
any further information regarding this event, please contact me 
at the above address, or by telephone at (415) 986-2800. 

I look forward to hearing from you, and thank you in 
advance for your assistance. 

Sincerely yours, 

Teressa K. Lippert 

TKL:tc 
cc: Robert E. Begley 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

Teressa Lippert 
Folger & Levin 
100 Green Street 
San Francisco, CA 94111 

Dear Ms. Lippert: 

July 23, 1987 

Re: 87-172 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on July 22, 1987 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to the information needed. If your request is 
for informal assistance, we will answer it as quickly as we 
can. (See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Adm. Code Sec. 
18329) .) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP: j aj 

Very truly yours, 

:/?2~kc;/ 
Jeanne Pritchard 
Chief 
Technical Assistance and Analysis 

Division 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804~0807 • (916) 322~5660 
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Jeanne Pritchard 
Chief 
Technical Assistance and Analysis 

Division 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804~0807 • (916) 322~5660 

California 
Fair Political 
. Practices Commission 

Teressa Lippert 
Folger & Levin 
100 Green Street 
San Francisco, CA 94111 

Dear Ms. Lippert: 

July 23, 1987 

Re: 87-172 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on July 22, 1987 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to the information needed. If your request is 
for informal assistance, we will answer it as quickly as we 
can. (See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Adm. Code Sec. 
18329) .) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP: j aj 

Very truly yours, 

_d/7?: :k-( :/-?2 ~/~c .. . ::;~ ./ 1·/ 
Jeanne Pritchard 
Chief 
Technical Assistance and Analysis 

Division 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804~0807 • (916) 322~5660 


