
California 
Fair Political 
Practices Commission 

July 29, 1987 

Edward H. Boyce, Director 
cooperative Personnel Services 
182'0 Tribute Road, suite A 
Sacramento, CA 95815-4389 

Re: Your Request for Advice 
Our Advice File No. I-87-179 

Dear Mr. Boyce: 

This is in response to your letter requesting advice 
regarding the applicability of the conflict of interest 
provisions of the Political Reform Act (the "Act") Y to 
Cooperative Personnel Services (CPS), a joint powers agency. 
Since your letter states only general questions and does not 
seek advice regarding any particular official, we will consider 
it to be a request for informal assistance pursuant to 
Regulation 18329(c) (copy enclosed). £I 

QUESTIONS 

1. Is CPS required under the Act to develop a conflict of 
interest code? 

2. Are the members of the CPS board of directors required 
to file financial disclosure statements? 

CONCLUSIONS 

1. CPS is required to adopt a conflict of interest code. 

2. The members of the CPS board of directors are required 
to file financial disclosure statements. 

Y Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. Commission regulations appear at 2 California 
Administrative Code Section 18000, et seg. All references to 
regulations are to Title 2, Division 6 of the California 
Administrative Code. 

£I Informal assistance does not provide the requestor with 
the immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Section 83114; Regulation 18329(c) (3).) 
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FACTS 

CPS is a joint powers agency established under Section 6500 
et seq. Its primary purpose is to provide consulting services, 
training, research and personnel management services to its 
member agencies. CPS receives all of its revenues from 
contracts entered into with other governments. 

The board of directors for the agency has opted to deal 
only with the broadest policy issues such as personnel rules, 
salary ranges and hiring and firing policies. A full-time 
staff is responsible for the day-to-day operations of the 
agency. The board members receive no compensation for their 
services and intend to meet only once a year. 

ANALYSIS 

Government Code Section 87300 requires that every agency 
shall adopt and promulgate a conflict of interest code. ~ The 
term "agency" means any state agency or local governmental 
agency. The term "local government agency" is in turn defined 
as follows: 

"Local government agency" means a county, city 
or district of any kind including school district, or 
any other local or regional political subdivision, or 
any department, division, bureau, office, board, 
commission or other agency of the foregoing. 

(Section 82041.) 

The Commission has previously concluded that agencies 
formed pursuant to joint powers agreements meet this 
definition. (See Siegel Advice Letter, No. A-81-03-015, copy 
enclosed.) We see no basis here for distinguishing that 
conclusion. Accordingly, CPS is required to adopt a conflict 
of interest code. 

~ You have provided us with a copy of a memorandum of 
informal advice from the Office of the Attorney General dated 
September 9, 1985. In that memorandum, the attorney general 
concluded that CPS meets the definition of "local agency" in 
section 53090, but does not meet the definition of "local 
agency" in Section 53530. For our purposes, we must determine 
whether CPS meets the definition of "local government agency" 
contained in Section 82041. We conclude that it does. 

Edward H. Boyce 
July 29, 1987 
Page 2 

FACTS 

CPS is a joint powers agency established under section 6500 
et seq. Its primary purpose is to provide consulting services, 
training, research and personnel management services to its 
member agencies. CPS receives all of its revenues from 
contracts entered into with other governments. 

The board of directors for the agency has opted to deal 
only with the broadest policy issues such as personnel rules, 
salary ranges and hiring and firing policies. A full-time 
staff is responsible for the day-to-day operations of the 
agency. The board members receive no compensation for their 
services and intend to meet only once a year. 

ANALYSIS 

Government Code section 87300 requires that every agency 
shall adopt and promulgate a conflict of interest code. l/ The 
term "agency" means any state agency or local governmental 
agency. The term "local government agency" is in turn defined 
as follows: 

"Local government agency" means a county, city 
or district of any kind including school district, or 
any other local or regional political subdivision, or 
any department, division, bureau, office, board, 
commission or other agency of the foregoing. 

(Section 82041.) 

The Commission has previously concluded that agencies 
formed pursuant to joint powers agreements meet this 
definition. (See siegel Advice Letter, No. A-81-03-015, copy 
enclosed.) We see no basis here for distinguishing that 
conclusion. Accordingly, CPS is required to adopt a conflict 
of interest code. 

l/ You have provided us with a copy of a memorandum of 
informal advice from the Office of the Attorney General dated 
September 9, 1985. In that memorandum, the attorney general 
concluded that CPS meets the definition of "local agency" in 
section 53090, but does not meet the definition of "local 
agency" in Section 53530. For our purposes, we must determine 
whether CPS meets the definition of "local government agency" 
contained in section 82041. We conclude that it does. 

Edward H. Boyce 
July 29, 1987 
Page 2 

FACTS 

CPS is a joint powers agency established under section 6500 
et seq. Its primary purpose is to provide consulting services, 
training, research and personnel management services to its 
member agencies. CPS receives all of its revenues from 
contracts entered into with other governments. 

The board of directors for the agency has opted to deal 
only with the broadest policy issues such as personnel rules, 
salary ranges and hiring and firing policies. A full-time 
staff is responsible for the day-to-day operations of the 
agency. The board members receive no compensation for their 
services and intend to meet only once a year. 

ANALYSIS 

Government Code section 87300 requires that every agency 
shall adopt and promulgate a conflict of interest code. l/ The 
term "agency" means any state agency or local governmental 
agency. The term "local government agency" is in turn defined 
as follows: 

"Local government agency" means a county, city 
or district of any kind including school district, or 
any other local or regional political subdivision, or 
any department, division, bureau, office, board, 
commission or other agency of the foregoing. 

(Section 82041.) 

The Commission has previously concluded that agencies 
formed pursuant to joint powers agreements meet this 
definition. (See siegel Advice Letter, No. A-81-03-015, copy 
enclosed.) We see no basis here for distinguishing that 
conclusion. Accordingly, CPS is required to adopt a conflict 
of interest code. 

l/ You have provided us with a copy of a memorandum of 
informal advice from the Office of the Attorney General dated 
September 9, 1985. In that memorandum, the attorney general 
concluded that CPS meets the definition of "local agency" in 
section 53090, but does not meet the definition of "local 
agency" in Section 53530. For our purposes, we must determine 
whether CPS meets the definition of "local government agency" 
contained in section 82041. We conclude that it does. 



Edward H. Boyce 
July 29, 1987 
Page 3 

Conflict of interest codes are required to specifically 
enumerate the positions within an agency that make or 
participate in decisions which could foreseeably have a 
material effect on any economic interest. (Section 87302.) 
Persons who hold the enumerated positions are referred to as 
"designated employees." 

A designated employee makes a decision when he or she votes 
on a matter, appoints a person, obligates or commits the agency 
to any course of action, or enters into a contractual 
agreement. (Regulation 18700(b), copy enclosed.) Designated 
employees should not be limited to salaried positions. 
(Regulation 18700(a) (1).) 

Since the members of the board of directors possess 
authority to make decisions which may affect their economic 
interests, it is appropriate for them to be included in the 
conflict of interest code. The fact that the board of 
directors has not chosen to exercise its full authority at the 
present time does not alter our conclusion. (See Rourke Advice 
Letter, No. A-84-141, copy enclosed.) ---

Enclosed with this letter is a package of information to 
assist you in developing your conflict of interest code. If 
you have any questions, please feel free to call me at 
(916) 322-5901. 

JET: jaj 
Enclosures 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
Gener,al Counsel .. 

By: Jeanette E. Turvill 
Legal Assistant 
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