
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Betty Karnette, 
united Teachers 
2511 West Third 
Los Angeles, Ca 

Treasurer 
of Los Angeles 
street 

90057 

Dear Ms. Karnette: 

August 10, 1987 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-87-192 

You have requested advice on behalf of United Teachers of Los 
Angeles (U'rLA) regarding the campaign reporting provisions of the 
Political Reform Act.1J This letter confirms the oral advice 
rendered to Mr. Tom Knox of UTLA by telephone July 22, 1987. 

QUESTION 

Is UTLA required to report payments received from a "related 
organization ll if that organization uses UTLA's first~-class mailing 
account? 

CONCLUSION 

All transactions involving UTLA's recipient committee 
financial records must be reported, even if the transaction does 
not result in a net reduction or increase in committee funds. 

Additionally, if the related organization would have incurred 
additional costs if not for the use of your organization's mailing 
account, the costs must be reported by UTLA as an in-kind 
contribution from your committee. 

FACTS 

United 'reachers of Los Anqeles, a sponsored recipient 
committee, will allow a "rela1:ed" but separate recipient committee 
to use its first-class mailincr account. Funds to cover the cost 01 

1JGovernment Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Administrative Code 
section 18000, et All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Administrative Code. 
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the mailing will be deposited in UTLA's recipient committee 
account. Any excess funds will be returned to the related 
committee. 

ANALYSIS 

The Act requires recipient committees to file periodic reports 
disclosing all payments received or made. (Sections 84200-84204, 
84211.) When UTLA receives funds which are not contributions 
(e.g., deposits or payments for goods or services UTLA provides to 
others), it must report the funds as an increase to cash on 
Schedule G of the Recipient committee Campaign Statement (Form 
420). Any refund made to the related committee must be reported 
on Schedule E (Section 84211.) 

In addition, the Act defines a contribution, in part, as "any 
transfer of anything of value received by a committee from another 
committee." (Section 82015.) Although UTLA is not providing a 
cash contribution, the law provides for reporting of in-kind 
contributions at the fair market value. The law defines fair 
market value as the "estimated fair market value of goods, 
services, facilities or anything of value other than money." 
(Section 82025.5.) The "fair market value" of goods or serv 
provided to a committee is whatever it would cost the committee to 
purchase the goods or services on the open market. (1987 FPPC 
"Information Manual on Campaign Disclosure Provisions," page 91.) 

Therefore, if the related committee would have incurred 
additional costs if not for the use of your organization's mailing 
account, then UTLA must report those costs as an in-kind 
contribution to the committee. Because UTLA will not be making 
any payments on behalf of the committee, it should report the 
in-kind contribution on the Allocation Schedule at the front of 
the Form 420 only. The contribution need not be itemized on 
Schedule E. 

If you have additional questions concerning this matter, 
please contact me at (916) 322-5662. 

By: 

DMG:KBM:kmt 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
, General COAAjel ___ '" 
,-,- . / '. /4 J ,t\ // . 

// ;/ I r- ' o 9'{Jv~/Z 'JtMZf~;: j )1 
;~t1n/~~ten-Moen 
pOlftical Reform Consultant 
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UNITED TEACHERS LOS ANGELES 
July 2, 1987 

OFFICERS 

WAYNE JOHNSON 
President 

FRANCES HAYWOOD 
NEA Vice President 

MARV KATZ 
AFT Vice President 

MARILYN LANDAU 
Secondary Vice President 

NINA GREENBERG 
Elementary Vice President 

DEBORAH HARRISON 
Secretary 

BE TTY KARNETTE 
Treasurer 

Fair Political Practice Committee 
Technical Assistance Division 
P. O. Box 807 
Sacramento, California 95804-0807 

To Whom It May Concern: 

Re: reimbursed advances 

A ruling is requested on the following situation. 

(1) A related organization has asked the use of our 
first class mailing account at the rest office. 

(2) They would deposit with us over estimate of costs 
before actual mailing took place. 

(3) When actual costs were determined they 
would pay us, we would pay them any 
difference. 

(4) The transaction would be a matter of 
courtesy. 

(5) We would not include any part of the 
transaction on our disclosure statement. 

(6) We would have neither a profit nor loss on 
the transaction. 

Please give us a rul ing on whether or not this type 
of transaction would be exempt from reporting by us. 

Sincerely, 

Be ItJlr 
Treasurer 

BK/ej 
opeiu #30 
afl-cio, c 

Un,ted TeachPrs- -los Angeles. 2~111Nesl ThIrd Slr~! l'1S Angeles. california 9OC~7. ,,213,467-5560 
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California 
Fair Political 

'Practices Commission 

Betty Karnette, Treasurer 
United Teachers Los Angeles 
2511 West Third street 
Los Angeles, CA 90057 

Dear Ms. Karnette: 

July 14, 1987 

Re: 87-192 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on July 10, 1987 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to the information needed. If your request is 
for informal assistance, we will answer it as quickly as we 
can. (See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Adm. Code Sec. 
18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP:jaj 

Very truly yours, 

Jeanne Pritchard 
Chief 
Technical Assistance and Analysis 

Division 
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