
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Mr. Bob Leach 
119 Ready Road 
Walnut Creek, CA 94598 

Dear Mr. Leach: 

September 10, 1987 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-87-219 

You have requested adv concerning your spouse's disclosure 
responsibilities under the conflict of interests provisions of the 
Political Reform Act (the "Act").l1 

QUESTION 

Is your spouse required to disclose sources of income on a 
statement of economic interests which she must file in conjunction 
with her candidacy for a public off 

CONCLUSION 

Candidates for public office are not required to disclose 
sources of income on their statements of economic interests. 

FACTS 

Your spouse is a candidate for a publ office for which a Form 
721, statement of Economic Interests, must be filed. Your spouse 
has a business through which she derives income by receiving 
payments. for speeches she gives to various organizations and 
business entities. 

lIGovernment Code sections 81uOO-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Administrative Code 
Section 18000, et All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Administrative Code. 
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Candidates for elective offices are required to file statements 
of economic interests no later than the final filing date for a 
declaration of candidacy. (Sections 87201, 87200.) Candidate 
statements must disclose investments and interests in real property 
held on the date the statement is filed. (Sections 87201, 87206.) 
Disclosure of sources of income is required only on annual 
statements and leaving office statements. (Sections 87203, 87204, 
87202.) Therefore, your spouse does not have to disclose sources of 
income on a statement of economic interests filed in conjunction 
with her candidacy. 

In your letter, you asked for an interpretation of whether 
income from speeches paid through a business which your spouse owns 
would be reportable on her Form 721, Schedule G. An answer to that 
question would require more facts than you provided in your letter. 
If your spouse is elected to office, I suggest you contact us for 
advice before she completes a statement of economic interests which 
includes income disclosure. 

If you have any questions regarding the advice in this letter( 
please feel free to call me at (916) 322-5662. 

DMG:BWR:lm 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

(jL~~tA>G IA), fl-iu(/ 
By: Bruce W. Robeck 

Political Reform Consultant 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

August 11, 1987 

Bob Leach 
119 Ready Road 
Walnut Creek, CA 94598 

Re: 87-219 

Dear Mr. Leach: 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on August 10, 1987 by the Fair Political 
Practices commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to the information needed. If your request is 
for informal assistance, we will answer it as quickly as we 
can. (See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Adm. Code Sec. 
18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP: j aj 

Very truly yours, 

, /j, 
{ 1./'/[ 
Y" 

/3eanne Pritchard 
, Chief 

Technical Assistance 
Division 

and Analysis 
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Y
/l/) . i~;~~y truly y~o.~r~, . / ~/..' 
. ;1 . i / .. ' / .;: cz-;; /7 /L'; 
: 'l-./--,/ //' . . 

jeanne Pritchard 
,/ Chief 

Technical Assistance and Analysis 
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