
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Mr. Daniel Pellissier 
1585 Pebblewood Drive 
Sacramento, CA 95833 

Dear Mr. Pellissier: 

December 8, 1987 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-87-280 

You have requested advice concerning your reporting 
obligations under the conflict of interest disclosure provisions of 
the political Reform Act.!! 

FACTS 

As an exempt legislative employee (associate consultant 
with Senator Maddy), you are required to file an annual statement of 
economic interests disclosing certain personal financial interests. 
This year, you are going to be married to the administrative aide of 
a registered lobbyist. 

QUESTIONS 

(1) What is the method for reporting your spouse's monthly 
salary, health benefits and parking privileges? 

(2) Does your subleasing of a parking space from your 
spouse's employer require any special reporting? 

(3) What rules must you follow in reporting your wedding 
gifts from legislators, lobbyists, exempt employees, and other 

, friends? 

CONCLUSIONS 

(1) YQU must report your community property interest in 
your spouse's iJcome. Your community property interest is 50%. In 
computing your community property interest in your spouse's income, 
you are not required to include the employer's payments for health 

YGovernment Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Administrative Code 
Section 18000, et seg. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Administrative Code. 
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benefits, parking privileges or any other routine benefits which are 
provided by your spousels employer to all employees as a regular 
part of the employment package. 

(2) The SUbleasing of a parking space from your spousels 
employer does not require any special reporting by you so long as 
you are paying the fair market value of the parking space. 

(3) With certain exceptions, such as for gifts from 
specified family members and for gifts which are not used and are 
returned or donated to charity, you must report on your statement of 
economic interests all wedding gifts with a value of $100 or more 
received by you and your spouse. However, as a legislative 
employee, you are prohibited from accepting wedding gifts with a 
value of more than $20 from a lobbyist or a lobbying firm. 

ANALYSIS 

section 82030 defines income, in part, as: 

Any payment received, including but not limited 
to any salary, wage, advance, .•• and including 
any community property interest in income of a 
spouse. 

Generally, you must report your 50% community property 
interest in all income of your spouse. However, in computing 
"income," officials are not required to include health benefits and 
other routine employment benefits which are provided by the employer 
to all employees. This conclusion is based on previous commission 
advice in the campaign and lobbying areas. In the lobbying area, in 
the advice letter to Frederick K. Lowell (No. A-84-240, copy 
enclosed), it is stated: 

•.. We have determined that the additional benefit 
which the public would receive from reporting these 
routine fringe benefits ••. is minimal, and that 
requiring the information poses a significant burden 
on lobbyist employers .•.. 

The same reasoning would appear to apply with regard to 
reporting compensation received by public officials. Therefore, we 
conc~ude that, when reporting the community property interest in the 
salafY of a privately employed spouse, public officials are not 
required to include routine fringe benefits which are provided by an 
employer on behalf of all employees. 
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with regard to the parking space you sublease for yoUy own 
use from your spousels employer, section 82028 defines "gift" as: 

Any payment to the extent that consideration of 
equal or greater value is not received and includes 
a rebate or discount in the price of anything of value ... 

Therefore, so long as you have paid the fair market value 
of the parking space, you have not received a "gift," and you are 
not required to report the transaction on your statement of economic 
interests. If you do not pay fair market value for the space, you 
must report the discount received as a gift. As discussed below, 
you may not accept a gift from a lobbyist or a lobbying firm with a 
value of more than $10 per month. 

with regard to wedding gifts, the Commission has provided 

Wedding gifts should be considered the property of 
both spouses unless they are peculiarly adaptable 
to the personal use of one spouse or specifically 
and unequivocally intended exclusively for use by 
one spouse. 

Torres Opinion, 2 FPPC 31 
(No. 75-163, Feb. 4, 1976.) 

(See also Regulation 18726.5, copy enclosed.) 

Therefore, because the threshold for reporting gifts is 
$50.00, you only are required to report gifts received by you and 
your spouse with a value of $100 or more. 

with regard to wedding gifts received from a lobbyist, as a 
legislative official, you are prohibited from receiving gifts 

. aggregating more than $10 in a calendar month from a lobbyist or a 
lobbying firm. (Sections 86201, 86203 and 86204.) Therefore, since 
you are deemed to have a one-half interest in all gifts received by 
yo~ and your spouse, you may not accept a wedding gift with a value 
of more than $20 from a lobbyist or a lobbying firm . 

section 82028 
definition of "gift." 
gift,s you receive are: 

~"~ 

provides certain exceptions from the 
The exceptions which may apply to wedding 

Gifts which are not used and which, within 30 days 
after receipt, are returned to the donor or delivered 
to a charitable organization without being claimed as 
a charitable contribution for tax purposes. (section 
82028 (b) (2) .) 
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Gifts from an individual's spouse, child, parent, 
grandparent, grandchild, brother, sister, parent-in-law, 
brother-in-law, sister-in-law, nephew, niece, aunt, 
uncle, or first cousin, or the spouse of any such 
person; provided that a gift from any such person shall 
be considered a gift if the donor is acting as an agent 
or intermediary for any person not covered by this 
paragraph. 

I have enclosed for your information the Commission's 
Torres opinion, 2 FPPC 31, and the advice letter issued to 
Assemblyman Gray Davis (FPPC No. A-83-088, March 31, 1983), which 
also discuss other related issues concerning wedding gifts. 

I hope this provides adequate guidance to you in reporting 
wedding gifts and the other related matters. If you have any 
questions, please call me at (916) 322-5662. 

sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel Ii 

./L....#.~ ,_/I 

O~tfi.-J.../ ;rzx£/t-£~t 
By ~~anne Pritchard 

Division Chief, 
Technical Assistance and 
Analysis Division 



(California ~tate ~enate 

KENNETH L. MADDY 
SENATOR. FOURTEENTH DISTRICT 

REPUBLICAN FLOOR LF::ADER 

November 2, 1987 

Ms. Jeanne Pritchard 
Technical Assistance and Analysis Division 
Fair Political Practices Commission 
Post Office Box 807 
Sacramento, California 95804 

Dear Ms. Pritchard, 

C.()MMiT 1 [ 

CHAIR1\,<AN' 

As an exempt legislative employee (Associate Consultant with 
Senator Maddy) I want to ensure that I am in full compliance with 
the economic interest reporting laws. 

The purpose of this letter is to inquire whether my marriage 
later this month to the administrative aide of a registered 
lobbyist will require any additional reporting; Specifically: 

1. How shall I report her monthly salary, health benefits, 
and parking privileges? 

2. Does my subleasing of a parking space from her employer 
require any special reporting? 

3. What rules must I follow in reporting my wedding gifts 
from legislators; lobbyists; exempt employees; and other 
friends? 

Your prompt reply to this inquiry will be greatly 
appreciated. Please mail your response to my home. 

Sincerely, 

[f)-a-/v. A~ --- -
Daniel Pellissier 
1585 Pebblewood Drive 
Sacramento, CA 95833 
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SENATOR. FOURTEENTH DISTRICT 

REPUBLICAN FLOOR LEADER 

November 2, 1987 

Ms. Jeanne Pritchard 
Technical Assistance and Analysis D 
Fair Political Practices Commission 
Post 0 ice Box 807 
Sacramento, California 95804 

Dear Ms. Pritchard, 

sian 

As an exempt legislative employee (Associate Consultant with 
Senator Maddy) I want to ensure that I am in full compliance with 
the economic interest reporting laws. 

The purpose of this letter is to inquire ther my marriage 
later this month to the administrative aide of a regi 
lobbyist will require any additional reporting. Specifically: 

1. How shall I report her monthly salary, health benet 
and parking ivil ? 

2 Does my subleasing of a parking space from her employer 
require any special reporting? 

3. What rules must I follow in reporting my 9 gifts 
from legislators; lobbyists; exempt employeesi and other 

iends? 

Your prompt ly to 1 be ly 
iated. Please mail your home. 



California 
Fair Political 
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Daniel Pellissier 
1585 Pebblewood Drive 
Sacramento, CA 95833 

Dear Mr. Pellissier: 

November 4, 1987 

Re: 87-280 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on November 4, 1987 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to the information needed. If your request is 
for informal assistance, we will answer it as quickly as we 
can. (See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Adm. Code Sec. 
18329) .) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 
/-; 
\ / ' 

/~-cI)..'-7''l/r .... /' 

J~anne Pritchard 
Chief 
Technical Assistance 

Division 
and Analysis 
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